www.mirchev.bg, 01 юли 2021


Май си имаме ТРИМА претенденти за ПЪРВО МЯСТО!!?

Досегашните първи май ще станат трети или …


Една избързваща, но необходима прогноза

Проф. Михаил Мирчев


     Става много горещо – но не само поради жаркото слънце, но и заради политическата жарава.
     Особено след показателните избори за кмет в Благоевград от 27.6.2021 (първи тур). Там трите партии се подредиха с 35-29-19%. Но си размениха местата. Вместо ГЕРБ да са на първата позиция (както са свикнали от 2007 насам, и както им подсказваха услужливи мои колеги), те пропаднаха и останаха трети. Не е за вярване – само с 19%, почти наполовина под първия, с цели 10% под БСП-Нинова.
     И още по-лошо като знак е, че СДС обявиха, че в Благоевград са изневерили на своя коалиционен партньор и не са подкрепили кандидата на ГЕРБ, а са се присламчили към кандидата на ИТН-Слави. В резултат, Борисов почти издивя, говори небивалици по услужливи медии, ходи по села и паланки с мутрите си и се среща с някакви кресливи застаряващи жени с любовно-гневен огън в очите, физически вече изглежда като „ударен с мокър парцал“.
     Изборите в Благоевград прекършиха примирението (28 юни 2021). Масовото гражданско примирение, че свалянето му е невъзможно, че процентите му са гарантирано високи, че има толкова огромен ресурс, че при всяка ситуация ще се измъкне и ще победи. Това толкова дълго бе масова хипноза – при това не само сред почитателите на ГЕРБ, но и сред опозицията, както и сред политически неутралното гражданство. Тази хипноза бе умело създадена чрез медиите преди 15 години, после утвърдена след 2014 година. Тя бе травматично проявявана дори през лятото на 2020 при масовите гневни протести срещу Мутрите и Властта им.
     Сега, след 27 юни в Благоевград хората най-после се отърсиха от тази хипноза. И това, би следвало, за около 7-10 дни да се отрази в декларирания процент за ГЕРБ и Борисов. И съответно да бъде регистрирано от едни честни предизборни рейтингови изследвания. Но при всички случаи идва сакралната дата 11 юли – и там всичко ще си проличи на практика. Мутрите ще се преброят с тяхната си партия и залязващи лидери. Ще се преброят и останалите активни граждани с тяхното пъстро политическо представителство в 46-я парламент на България.

*      *      *

     Във фигурата съм представил вероятният %-т за всяка от партиите и коалициите. Това са цветните барчета за всяка партия, с показан вероятен процент към 1 юли 2021.
     НО не се обърквайте – това е ситуацията 9 дни преди изборите. В тези оставащи дни, в последната седмица, в петъка и съботата преди изборите много хора ще обръщат и преобръщат изборното си решение. Става дума за около 15% от всички активни избиратели. Става дума за над 20% от досегашните реални избиратели на ГЕРБ и любимият Борисов. Говоря за „реалните“ им избиратели, а не за добавените 5-7% фалшиви.
     Вероятното движение на всеки от процентите – нагоре или надолу през тези оставащи 9 дни – е показано като сиви диапазони. Това са нормалните отклонения в рамките на така нар. „доверителни интервали“ – знаете какво е това, както и допълнителни възможни отклонения поради „изборни изненади“ – преди всичко при ГЕРБ-Борисов.     След като мине и бурната предстояща последна седмица (5-10 юли), и след обръщането преобръщане на значителна част от изборните решения на много граждани, отново ще има изборни изненади. НО няма да са много, няма да са толкова много, както на предишните извънредни от 4.4.2021 – и при ИТН и ДБ, и при БСП, и при Партията на Божков. Сега ще бъдем пожалени, аз не очаквам изненади, при това с наистина голямо отклоняване, от прогнозните %-ти, с изключение на %-та за ГЕРБ-Борисов. Колко ще бъде при тях спадането – много, мнооого, или още по-много??? От 26% на 20%, или надолу до 15%, или загробващо още по-ниско??? Това предстои да видим.
     Тук народът наистина ще си каже думата – неговата масова психика и ценностни импулси, възприемчивостта му към изнасяните факти за злокачествена досегашна злоупотреба с държавата и финансите, способността му да взема завой в личностната и политическата си ориентация.
     Спадът при ГЕРБ-Борисов ще се дължи на натрупването на няколко фактора:
     Първо, разбра се, че те вече не са монополисти във Властта, нито в Медиите, нито в Изборните процедури. Те разбраха, че вече не притежават монопол върху организираната сила на институциите и чрез нея да преборват всяка съпротива;
     Второ, разбра се, че доскоро недосегаемите криминални министри и висши служители вече не са недосегаеми. Предстои държавата да се задейства санкциониращо и ефективно срещу злодеянията им. А това пряко ще се отрази на мотивацията сред избирателите – ще ги освободи от страха и травматичното оглеждане.
     Трето, Бойко Рашков се оказа, че действа безстрашно и прилага закона за добро действие на МВР – на Полицията и Жандармерията, които трябва и може да превентират наглите купувачи, гето-тарторите, изборните рекетьори. В някаква степен ще се опита, а може и да успее и срещу наглите кметове, които регистрират десетки и стотици стадни избиратели на един адрес – често при реално несъществуващо жилище.
     Четвърто, гласуването с машини този път ще ограничи ГЕРБ и неговите математици, ще им върже ръцете срещу замислени мащабни фалшификации. Ако този път успеят, то ще е на малко места и в ограничен размер. Символът Михаил Константинов бе изваден от играта – да се молим да не ни полее със студена вода някои негов сиамски близнак, досега оставал скрит зад червеното му пуловерче;
     Пето, министрите и банкерите на ГЕРБ, които се дърпат обидени и се опитват да не позволят на Държавата да ги извади от злокобните им кабинети, всеки ден разгневяват много хора, активират допълнителни избиратели – то бива-бива наглост, но тук вече червената линия бе пресечана многократно;
     Шесто, не се знае гъвкавите политици от СДС къде, как и в каква степен ще забият нож в гърба на коалиционния си партньор. Но дори и само заплахата за това вади и ще вади Борисов от равновесие, ще го вбесява, и той сам ще прави грешки срещу себе си;
     Седмо, бедствието с малцинствените гета. Ако Министър Рашков наистина удържи докрая и си свърши полицейската работа там, то ГЕРБ само от това губи 2-3-4%. Ще съм любопитен да сравня с преди сегашния техен изборен резултат в Столипиново в Пловдив, в двата квартала-махали в Стара Загора, в Сливен и Пазарджик, във Филиповци и поне още 10 гета в София, и още на много много места.
     Нали знаете, че статистиката е велик шамар – ако се окаже, че драгите граждани от тези и подобни квартали и махали са гласували 2-3 пъти по-малко, ако там резултата за ГЕРБ и за ВМРО е в пъти по-малък, ако и ДПС са получили от там в пъти по-малко регистрирани гласове. Това какво ли ще означава, как ли ще бъде интерпретирано? В представената предварителна прогноза аз съм се опитал да предскажа и отразя този изборен феномен и промяната му на тези избори;
     Осмо, нещо фундаментално, някъде по терена се загуби леля Ангела Меркел, която да прегръща любимеца си Борисов. Не виждаме активност от Манфред Вебер и ЕНП, той си гледа важната работа в Брюксел. Общо, няма ги евро-величията, които да идват да ни казват, че ГЕРБ и Борисов е „европейският избор“ за България. Няма ги!!! Възнежният младок Даниел Митов ходи по Брюксел, снима се усмихнат пред Парламента, но това у нас остава незабележимо – то не може да добави респект към Борисов и ГЕРБ, вече звучи като ехо от минала слава.
     И от това страда снобеещото сърце на онези избиратели, които не мислят с главите си, не гледат фактите от управляването, не се доверяват на разкрития за криминални и мафиотски практики. А само провинциално и раболепно слухтят за думата на Големите Началници – и щом те от Европата ни казват това е Човека за вас Българите, значи това е, щом те казват това е Партията в България, значи това е. Но сега не го правят!!!
     Сега на Борисов и ГЕРБ им остана единствено Ердоган от братска и другарска Турция. При това нито турският посланик в София, нито самият Ердоган проявиха някаква активност. Не, стана обратното, Борисов се примоли и изприпка за среща. При това, още по-унизително, направи го седмица след ДПС-Карадайь. И какъв ще е изборният бонус от това за Борисов и ГЕРБ? Вие кажете. Аз не съм оптимист за тях. Това си е фактор за изборна изненада и пропадане на процента на ГЕРБ-Борисов;
     Девето, дори посланикът на САЩ в София Херо обикаля по другите партии, обикаля по служебни министри, но нещо никаква я няма да ухажва Борисов и централата му. Освен това и удобният „Магнитски“ избра точния момент, за да порази Делян Пеевски като основен бизнес и кадрови партньор на Борисов. Защо точно сега избраха? Защо толкова близо до Борисов удариха? Защо с обещание, че ще разширят кръга от ударените? Всичко това се вижда от избирателите – и неговите, за да се разколебаят и отръпват, и противните му, за да се осмелят и активизират!!!

*      *      *

     Какво ще става с другите партии на тези избори, какви ще са резултатите им?
     Вече казах, че при всички други не очаквам някакви фамозни изненади.
     Всекиму-своето!

     Има четири формации, които са под изборния парламентарен праг от 4%.
     ИСМВ на Мая и Хаджигенов – малка е вероятността да успеят да прескочат. Въпреки, че всички анализатори в телевизора продължават да говорят за тях като за нещо предрешено и в следващия 46ти Парламент.
     Новото обединение на самонаричащите се „Патриоти“ мисля, че има малки шансове. Без купени гета как ще прескочат бариерата аз засега не виждам. В това обединение най-си харесвам Марешки – така и не разбрах след като криминалната му присъда за ефективен срок влезе в сила него прибраха ли го зад решетките или още ще се мотае и ще ни срами в голямата политика?
     „Възраждане“ на Костадинов също има малко шансове да подскочи в процента. Това не може да стане в нужния им обем само откъм чужбина. Има си причини за ниския им изборен таван. Те са преди всичко от социално-психологическо и лидерско естество. Иначе програмните им тези са близо до сърцето на огромна част от изстрадалите българи, но нещо осезаемо им пречи. А засега те това не го разбират, не си отварят очите. Ако все пак успеят да прескочат на тези избори 4%, то това ще се дължи на подозираното фалшиво намаляване на техния резултат на предишните избори. Ако тогава Борисов и Каракачанов са им изваждали 1-1,5%, а сега вече няма да могат да го сторят, то сега общото нарастване ще е достатъчно да имат група в 46-я Парламент.
     За мен продължава да е любопитство Партията на Васил Божков „Българско лято“. На предишните избори те извадиха от ръкава на магьосника едни 3%. Сега ще го направят ли отново? Или ще добавят още един магически процент? Или, което е по-логично, ще се свият. Лошият „Магнитски“ бе насочен най-директно и най-силно именно срещу Божков. Това няма как да не подрязва крила, то спира парите, обезсърчава активистите, притеснява „близки свързани лица“. А всичко това се отразява на процентите. Но все пак, Божков си е нещо като магьосник в България над 30 години. Очаквам с нескрито любопитство неговия изборен резултат.

     Новият „Ляв Съюз“ под митичния образ на Жан Виденов, според мен, също няма големи шансове за нещо повече от минимално. Те са в ситуацията на „Възраждане“. Има значителна част леви хора в България, които по принцип биха гласували за такава лява формация – по-истински социалистическа, почти комунистическа, с ясна патриотична лява платформа. НО… Това „но“ изяжда главите на многото амбициозни хора – в опитите им да правят нови партии и да изгряват на високата политическа сцена. „Но“-то се корени в състава на обединението – провалени играчи от последните 3-5 години. Красимир Янков е такъв, Николай Малинов е такъв, проф. Станилов е такъв.
     Освен това, нека гледаме разумно към сцената. Самият Виденов не изглежда добре – нито като физическа визия, нито като маниерно говорене, нито като притесняващ нарцисизъм. Това е факт за виждане и после за честно признаване.
     Освен това той грубо сгази онези червени линии в голямата политика, зад които бият не просто през пръстите, понякога ти отрязват главата. Не е случайно, че след онази първа пресконференция в София Прес, той замлъкна по забранени теми – свиха му сърмите, и той смелчагата се сви. Тези неща се виждат! Такива неща възпират избиратели, които по принцип ти симпатизират!!
     Да не говорим, че е очевидно, че сега него го появиха на сцената, за да може чрез него отново да се отмъкнат проценти от БСП – в поредния й опит да се изправи в повисок ръст, да се представи като сериозно ляво-центристко обединение, да извоюва изборното си място на сила, без която високомерните сценаристи от И.Т.Н. няма как да направят свое Правителство. Ако го направят, то трудно би могло да оцелее дълго без подкрепа от БСП. "Честният Жан", всъщност, се е съгласил да играе и тази подрязваща роля – уж от някакви високоморални позиции. А това също си е проява на нечестност. Инициаторите са други хора и задкулисни сценаристи, него само го използват. За пореден път.

     Какво ще става с процента и силата на ДПС-Доган-Карадайь?
     Добри и лоши неща ще им стават. Откъм Турция те ще получат допълнително гласове – не случайно секциите нараснаха от 35 на 121 броя. Затова вероятно ще се погрижи бащицата Ердоган – на крака му отидоха, а той е благороден властелин, помага на своите. Но все пак колко повече гласове откъм Турция? Това вече е лоша новина – около 1-1,3% допълнително, само толкова – а това е крайно недостатъчно, за да подскочат, за да компенсират други орязващи ги неща.
     Друга лоша новина е, че се възпира стадното гласуване от гетата. Тук ДПС си имаха запазено високо число. Сега какво ще стане с него, ще бъде орязано като при ГЕРБ и ВМРО или мин. Рашков за тях ще направи изключение и целево няма да закача хората им? Последното може да се подозира, като се има предвид ДПС-обкръжението около Президента Радев, и интересът му да е в добри отношения с ДПС преди предстоящите президентски избори.
     Лично аз вярвам на мин. Рашков и се надявам той да не се изкуши да направи такова избирателно действие – едните да ограничава, другите да толерира в гетата. Ще се разчуе!!! А от това нито Рашков би спечелил, нито Радев наесен би спечелил. Дано го проумяват и да проявят принципност и последователност.

     Формацията на Христо Иванов „Демократична България“ ще подскочи ли с още 3-5-7%, както стана преди 3 месеца и както им се иска, ще станат ли трета-втора политическа сили, както им подсказват услужливи подмазвачи, или ще се закотвят на резултата от 4.4.2021?
     Виждаме ,че усилието е огромно! Парите и медиите са най-много в сравнение с другите политически сили!! Идеологическата пропаганда в тяхна полза е впечатляваща!!! Клиповете им са на много високо професионално и емоционално равнище. Христо Иванов прелива от всички телевизионни екрани, говори чудесно и убедително – гледаш го и се захласваш. Всичко това се вижда, не може да се отрича, то е огромен изборен ресурс, факт!!!
     НО… Но в каква степен ще успее. Аз не съм оптимист относно новото им подскачане. По-скоро ще си останат на досегашното равнище. От чужбина ще получат допълнително около 0,6%, това не им върши работа за голямата цел. А в България те си имат граждански таван, те са географски локализирани. С една дума, моята експертна прогноза не вижда особени възможности за новото тяхно изборно чудо – не виждам как от 9,5% ще станат 15%. Съжалявам за тях, отново ще ми се обидят, но това са фактите, поне както аз ги виждам.
     И като си останат ЧЕТвърта политическа сила, пак ще са принудени да правят коалиция с презрените „чалгаджии от И.Т.Н.“. Не забравяйте, че тази формация – Да.Б-я, ДЕМ.Б-я, ДСБ, „умните и красивите“ са изключително високомерни същества. Те са цивилизационно високомерни. Но това в политиката подрязва практическите възможности за реално коалиране. Прави те силен, но изпадащ в морална и ценностна изолация. Подрязва крилата на самочувствието.

     Кои са двамата големи на тези избори?
     Вече е видимо, че като такива остават БСП++ и новата И.Т.Н.
     Има още една динамична седмица, за да се подредят числата. За да се втвърдят перифериите – който го разбира това какво означава, и който го може да го направи на практика. За да се мобилизират своите хора, своята номенклатура, своето ядро.
     За БСП това е голям проблем от дълго време, особено след Февруари 2019 г. Надявам се този път нещата да се нормализират. Това би бил шанс за БСП отново да подскочи нагоре – и като брой гласове, и като процент национален, и като брой депутати, и като самочувствие отвътре и респект отвън, че без тях Правителство няма как да стане и после да оцелее дълго.

     И.Т.Н. може да крие изненада отново – от 17% могат ли да подскочат до 19-22%?
     Обсъждайки това, нека кажем, че те са един много особен инструмент за пробиване на системата на ГЕРБ-Борисов. Всъщност, следва да им се признае, че точно те направиха пробива чрез успеха си и чрез участието си в 45-то НС. ГЕРБ падна, Борисов се гърчи вследствие на техния резултат – обективно така стана, независимо кой ги харесва и кой не, независимо какви са им скритите мотивации и пружини, независимо дали са компетентни или глупаци.
     Още, следва да им се признае, че е добре, че не се опитаха и не направиха Правителство чрез 45-я Парламент. То щеше да бъде слабо, при съхранена огромна сила на ГЕРБ и респект към Борисов. Такова Правителство на И.Т.Н. щеше да е още по-слаба боксова круша, колкото бе онова на Пламен Орешарски (2013-2014). Знаете тогава как завърши всичко – Борисов се върна на власт, но 2 пъти по самоуверен и 3 пъти по-мафиотски безжалостен. Сега щеше да стане същото, в още по-злочест за България вариант.
     Сега ще играем второто действие. Инструментът И.Т.Н. е в същата роля.
     Проблемите им сега основно са три:
     Първо, изложиха се в Благоевград, че извадиха за свой кандидат за кмет едно лице с бизнес-връзки с вече уличени мафиоти, бивш зам.-кмет от ГЕРБ, с доста смущаваща лична визия – и хората си питат това са лицата на спасителите от И.Т.Н., които правиха световен кастинг за неопетнени бъдещи политици?
     Второ, в 46-то НС вече не могат да се измъкнат по терлици от отговорността да направят Правителство и чрез него да продължат процеса на разкриване, санкциониране, отстраняване, и нормализиране. При това тяхното Правителство трябва да не е по-лошо от Служебния кабинет на Президента Радев. Иначе балонът им ще се спука катастрофално, при това само за няколко месеца. Дори няма да са нужни 800 дни, за да се спука и техният дирижабъл.
     Трето, горното има личностно измерение. Представете си Тошко Йорданов да е силното и доминиращото лице в Парламента, а негов „подчинен“ от Правителството на И.Т.Н. да е мин. Кирил Петков или подобен образован, подреден и директен човек. Извинете ме, но аз не си представям възможност за личностен синхрон. Тази комбинация ми се струва взривена предварително.

     Не зная каква част от избирателите мислят в горните плоскости.
     Ако са малко, то има вероятност процентът на И.Т.Н. още да се повиши – това би било израз на изборна инерция. Има такива неща, те са масово психологически.
     Ако, обаче са повече, и много от избирателите, които на 4.4.2021 са гласували за И.Т.Н., водени преди всичко от наказателен мотив, а после са започнали да се смущават от някои неща, от липсата на прагматична управленска програма, от мълчанието на новия кандидат за национален Вожд, то процентът на И.Т.Н. на тези избори ще остане около 17-18%, но като за последно.
     Варианти различни. Неизвестни много. Изборен ден – след седмица.

     Да сме живи и здрави. Ще участваме. Ще видим. После и ще разберем!


     София, 21.30 часа
     01 юли 2021

С УВАЖЕНИЕ към всички читатели:

Проф. Михаил Мирчев


Виж в PDF формат


Обратно към началото


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал