www.mirchev.bg, 09 юли 2021


ИТН-Слави ще удържат ли след „Льо Монд“?

ГЕРБ-Борисов ще се завърти ли в спирала на гнева?

Малките ще успеят ли да се доберат до 4%?Това е нашата окончателна прогноза – 2 дни преди избора

Проф. Михаил Мирчев


     Предварителната ни прогноза бе от 01 юли – това са 9 дни преди избора, преди бурната последна седмица. Това е преди интервюто на Слави в „Льо Монд“ и после му оправдаването чрез превода. Тя е и преди интервютата на младата инфлуенсърка Флора – нова форма, насочена към младите и най-младите избиратели, с огромно гледане, споделяне и обсъждане в младежките и семейните групи. Предварителната ни прогноза бе преди съобщението от МВР, че вече са арестувани/профилактирани над 900 купувачи на гласове. Тя е преди съобщението, че чистата Мая е потърсила подкрепа от Дон Цеци (Известния ромски бос Цветелин Кънчев). Преди … още доста капчици, след които чашата може да прелее, или пък да се отлее в неочаквана посока.
     Вижте прогнозата ми с подробния текст от 01 юли в сайта www.mirchev.bg.

*      *      *

     Знаете вече, че във фигурата е представен вероятният %-т за всяка от партиите и коалициите. Това са цветните барчета за всяка партия, с показан вероятен процент към 09 юли 2021.
     Има още една важна вечер – петък, в която се очаква дали ще има отново печеливш за Слави и ИТН концерт. Очакваме го, както през 2016 и на 2 април 2021. Тогава, и двата пъти, неговите концерти подействаха като мотивационен допинг за избирателите – през 2016, за да се натрупа огромно количество за мажоритарен и електронен вот, а преди 3 месеца, за да подскочи процентът от 12-13% до 17-18%. Сега може и да няма концерт: първо, защото Слави май е доста болен и второ, защото инерцията на ИТН се оказа значителна и те си се носят по нейното гражданско течение.
     Освен това ще има и „Панорама“ по БНТ, която е важна трибуна за образованата и политически грамотната публика сред избирателите. Ще има събиране-митинг при Президенството, организиран от проф. Величко Минеков – за да се отбележи година от Протестите срещу Мутрите във Властта през миналата година (юли-септември 2020). Ще има последни гръмки прояви от страна на Служебното правителство и ключови министри.
     Следва спокойната събота за дообмисляне на личният и семейният избор за гласуване. Това ще го правят 10-15% от избирателите. Точно тези хора движат прогнозния диапазон за всяка от формациите – малко нагоре или малко надолу. Единственото „много“ очаквам да бъде при ГЕРБ, и то ще е по-скоро надолу, ако този път се случи.

*      *      *

     Вероятното движение на всеки от процентите – нагоре или надолу през тези оставащи 2 дни (размисляващата събота и гласуващата неделя) – е показано като сиви диапазони под цветния бар за всяка от формациите. Това са нормалните отклонения в рамките на така нар. „доверителни интервали“ – знаете какво е това. Както и допълнителни възможни отклонения поради „изборни изненади“ след два дни.     Изборните изненади!!??
     Очакваме ги преди всичко в полето на ГЕРБ-Борисов, очакваме те за тях да са негативни, но отново може да се получи и обратното – знаем за способността на Борисов да мобилизира огромни ресурси, голяма част от които са скрити за публиката. Той сега е уязвен на министерско и национално равнище, но структурите му по места, във фирмите, в общините и селищата, в кварталите на избирателите са почти непокътнати. Два месеца не стигат за такова нещо.
     През последните 2 дни вече се оформи и рискова ситуация за Слави-ИТН, поради интервюто му в „Льо Монд“. Но то бе публикувано едва на 8 юли и масово обсъждано в интернет платформите. Но колко ли от неговите избиратели са прочели за това интервю, и колко ли от тях имат сериозно политическо мислене и биха се стреснали от него!? По принцип времето от два дни не достига, за да може такова нещо да уязви рейтинга.
     В кампанията се работѝ с огромни ресурси и за изборна изненада в полза на Христо Иванов и Демократична България. Ще видим дали те ще надскочат техният сега видим лимит от 11-12%? И ако това стане, то няма да е поради гласуването в чужбина – тамошните гласове са вече калкулирани. Изненадата в полза на Христо ще се натрупа вътре в България – първо, от определени специфични среди, и второ, при по-ниска изборна активност, неговото число гласове ще нарасне с по-малко, а процента му ще подскочи с повече.

*      *      *

     Основният риск е за ГЕРБ. Те сега ще се удържат ли над водата или този път ще потънат рязко надолу – завихрени от така нар. „спирала на гнева“.1
     Вече два месеца Служебното правителство вади факти за огромни злоупотреби със закона, с публичните финанси, с предварителни огромни плащания, с възлагания без обществени поръчки. Става дума за колосални суми и далавери. НО … това като „предизборен компромат“ ще уязви ли ГЕРБ-Борисов, това е въпросът!? Ще се разгърне ли поразяваща за неговите проценти „спирала на гнева“, както стана през 2001 г. срещу Президента Стоянов и през 2005 г. срещу печелившата тогава партия БСП? Или ще се окаже, че обществената психика реагира забавено и без радикалност в своето недоволство и възмущение? И при такова положение следва, че и на тези избори ГЕРБ-Борисов ще се представят относително добре – може и да отстъпят първата си позиция, но това ще е с малко, няма да пропаднат рязко надолу, ставайки дори трети в рейтинга.
     Регистрираният от 15-ина рейтингови агенции предизборен рейтинг на ГЕРБ е висок, водещ, изглежда устойчив. Но дали няма да се срути – точно в последните дни? Това е голямото очакване и загадката на тези втори избори, чиято основна цел е елиминирането на ГЕРБ и пенсионирането на Премиера Борисов.
     Наистина се натрупаха много разкрития за потресаващи по своя размер и наглост злоупотреби и криминални беззакония на министри, на държавни фирми, на всякакви „калинки“ от номенклатурата на Борисов и ГЕРБ!!! Изненадващо и парадоксално бе поведението на всякакви висши номенклатури от ГЕРБ, които през двата последни месеца, вместо достойно да освободят местата и длъжностите си, се хванаха за бюрцата си и цели видяхме как се опитваха и опитват да предотвратят своето уволнение, напускане и освобождаване на институциите за нормална работа!!!
     Най-неочакваното и жалкото бе излизането в многомесечен неплатен отпуск на директори на ключови институции и специални служби. А още по-най- бе излизането в дългосрочни отпуски по болест на здрави и прави мъже!!! А върхът на всичко бе и е паническото хленчене по всички големи медии на Бойко и близките му, че видите ли имало репресия срещу тях и диктатура, че се готвела манипулация на изборния резултат, че машините на приближената на тях фирма „Сиела“ щели били да бъдат с променящ резултатите софтуер!!!
     Всичко това се натрупва, събира се в ума и душата на народа. Наивните изтрезняват и проглеждат за истинските факти. Страхливите усещат, че палачинката се обръща и може да се осмелят да си кажа личната дума. Номенклатурите на досегашните усещат, че под краката пари, и се оглеждат за спасителни обувки бързоходки, за да се преместят на отсрещния бряг. Въпросът е, сега ще се натрупа ли критична маса от гняв, или ще трябва да почакаме още?
     При всички случаи сега ГЕРБ-Борисов са пряко застрашени от две значителни отрязвания в техния процент – първо, поради запушване на значителна част от възможностите за купен и корпоративен вот, и второ, загубване на много гласове на изтрезнели от хипнозата и след това разгневени досегашни техни гласоподаватели.
     Тук само да припомня числата на такава загуба при предишни избори:
  • През 2001 г. синият президент Петър Стоянов, поради една своя недомислица, и поради гневът на медиите, които тогава не го пожалиха, и накрая поради гневът на собствените му привърженици – само за последните 7 дни от кампанията загуби около 230 000 свои гласове. Чудничко, нали!
  • На парламентарните избори през 2005 г., печелившата БСП, поради една наглост на Ахмед Доган като техен „стратегически партньор“, и пак поради огромния вихър в медиите срещу Доган и свързаната с него БСП, тогава само за последните отново 7 дни БСП загуби над 180 000 свои гласове. Чудничко, нали!
     Ето, на това се казва „изборни изненади“. Случиха се съгласно теорията и обяснителната схема на Елизабет Ноел-Ноймън. И в двата случая практиката показа верността на теорията. Тънкостта в сегашния случай е, че медиите този път не заставаха срещу обвинените в злоупотреби и държавни престъпления – в името на обществения интерес и в защита на порядъчността в политиката. Сега видяхме, че стана по-скоро обратното – точно големите медии непрекъснато даваха трибуна на Борисов и обвинението около него да се оправдават, да хленчат обидено, да разпръскват своята контра психо манипулация.
     И така, нека да видим в неделя, дали сега ГЕРБ-Борисов ще се окажат в аналогична поразяваща ги ситуация. Техните си избиратели ща започнат ли да го наказват? Ще видим – доколко. Ситуативният анализ предсказва възможността и вероятността. А самите избори ще преброят.

     В анализа си от 1 май обърнах внимание на девет конкретни фактора, които в своята съвкупност ерозират ГЕРБ-Борисов. Вижте ги, ако Ви е любопитно.
     Много фактори – едно следствие. Това наистина си е опасност!!!

*      *      *

     Какво ще става с другите партии на тези избори, какви ще са резултатите им?
     Вече казах, че при всички други не очаквам някакви фамозни изненади.
     Всекиму-своето!

     Има четири формации, които са близо или под изборния парламентарен праг от 4%.
     ИСМВ на Мая и Хаджигенов – засега е малка вероятността да успеят да прескочат. Въпреки, че всички анализатори в телевизора продължават да говорят за тях като за нещо предрешено и в следващия 46-ти Парламент. Внушават, внушават!!
     Но сега реалността май не е вече в нейна полза. Нейната печеливша инерция се изтощи. В компроматите я затисна активността на Служебното правителство. Татяна Дончева, с говоренето си в тази кампания, вече не й носи нищо. Дори пъргавият и напорист адв. ХаджиГенов някак се мотае из терена с подрязани крилца.
     И започнаха странни ходове – с усещане за паника. В последните дни научаваме, че към Мая се е присламчил ромският лидер Цветелин Кънчев (известният Дон Цеци, с партията си „Евророма“). Или може би Мая се е паникьосала и го е поканила, примолила – разчитайки на обещаните й, както се пише в медиите, 25 000 строени гласа. Едни такива 25 000 биха били около 0,8% допълнително за ИСМВ. Точно, колкото й липсват, за да прескочи отново бариерата от 4%.
     Но както казваше един медиен любимец от 90-те „Да, ама не!“. Спомням си за такива обещания към БСП, когато те се заиграваха с Цветелин преди 15-ина години. Много обещания – почти нищо на практика. Така бе тогава. В сегашното ситуация на Цветелин би му било още по-трудно. Все пак, то ще си проличи в крайния резултат.
     НО … какво бе това изпълнение на министър Рашков – да отиде на заключителен митинг, там публично да е ухажван от Мая Манолова, дори да говори пламенно все едно за нея като „партия на протеста“, и така да легитимира формацията на Мая едва ли не като подкрепена от Президента Радев? Какво бе това? Не може да е случайно!!!
     Тук само да си припомним, че Президентът уволни своя Калоян Методиев, заради посещаване на едно подобно партийно мероприятие. А сега? Ще направи ли същото? Дали министър Рашков, в своята активност чрез Полицията няма на едни да пречи, а на Мая да помогне за по-добър изборен процент? Това е много смущаващ въпрос, но няма как да не бъде зададен. На ИСМВ им липсва съвсем малко, една подобна помощ би могла да им добави липсващите десетки от процента, нали?

     За новото обединение на самонаричащите се „Патриоти“, както и за напористата нова партия „Възраждане“ на Костадинов, вече казах и разказах моето експертно очакване в предишния си анализ от 1 май. Можете да го погледнете. Очаквам те сега да останат с 3 или по-малко процента.

     Тук отново казвам за Партията на Васил Божков „Българско лято“.
     На предишните избори те извадиха от ръкава на магьосника едни 3%. Сега ще го направят ли отново? Или ще добавят още един магически процент? Или, което е по-логично, ще се свият. Лошият „Магнитски“ бе насочен най-директно и най-силно именно срещу Божков. Това няма как да не подрязва крила, то спира парите, обезсърчава активистите, притеснява „близки свързани лица“. А всичко това се отразява на процентите.
     Но все пак, Божков си е нещо като магьосник в България над 30 години. Очаквам с нескрито любопитство неговия изборен резултат. Виждам, че и много авторитетни хора се ангажират с неговия изборен успех.
     Видяхме злокобното разкритие от преди два дни – на наша антична скъпоценност, уж законно иззета от Гешев и прокурорите му, после някъде криминално изчезнала, после обявена на търг някъде далеч на Запад, после Божков отново я е купил. И я показа пред българската публика – за да е осведомена тя за престъпната ни прокуратура и за красавеца ни главен прокурор. Любопитни неща!!!
     Дали и тук няма да се завърти еднаспирала на гнева“ – този път в полза на Божков и неговата формация „Българско лято“??? Ще видим. На мен ми е любопитно – както от гл.т. на магическите ресурси на самия Боков, така и на реактивността на „сърдитите млади хора“ днес в България, както и онези далеч в чужбина.

     Относно новият и алтернативен на БСП „Ляв Съюз“ под митичния образ на Жан Виденов вече написах ясно в предишния си анализ от 1 май. Сега техните надежди са за поне 2-3%, за да се легитимират като нещо сериозно. Нашето очакване вече е за под 1% – някакъв изборен минимум, който ще покаже принципната им несъстоятелност, безпомощността на Жан Виденов, кухата митология, свързана с неговото политическо минало.

*      *      *

     Какво ще става с процента и силата на ДПС-Доган-Карадайь?
     Добри и лоши неща ще им стават. Очакването ми е, че в резултат от всичко те няма да успеят да надскочат с много своя резултат от Април. Но това би било голяма загуба за тях. При тях психологическата граница е над 400 000 гласа. Ще видим колко ще им преброят машините и ЦИК. Процентът им сега може да е доста по-висок, но при доста по-ниска изборна активност. И остава за тях големият дамоклев въпрос: Ердоган ли ще ги спасява като партия в България? Той ли ще им надува процента чрез очевидни злоупотреби с изборното ни законодателство?

     Формацията на Христо Иванов „Демократична България“ е една от любопитните. Те са феномен на тези парламентарни избори – и с активността си, и с похарчените пари, и с демонстрираното самочувствие на предварително спечелили. Ще подскочат ли с още 3-5-7%, както стана преди 3 месеца и както им се иска. И така ще станат ли трета-втора политическа сили, както им подсказват услужливи подмазвачи. Най-лошото за тях би било с болка да се закотвят на резултата от 4.4.2021.
     Виждаме ,че усилието им е огромно! Парите и медийните им участия са най-много в сравнение с другите политически сили!! Идеологическата пропаганда в тяхна полза е впечатляваща!!! Клиповете им са на високо професионално равнище. Христо Иванов преливаше до последно от всички телевизионни екрани, говори убедително, не бива да му се отрича. Интернет платформите бяха препълнени с техни спонсорирани клипове. Флора ги ухажва с чар и младежка самоотверженост. Очакват нови допълнителни гласове от чужбина. Всичко това се вижда, то е огромен изборен ресурс!!!
     НО… Но в каква степен ще успее рейтингово? Продължавам да не съм оптимист относно новото им подскачане. Голяма е опасността за тях да си останат на досегашното равнище. От чужбина ще получат допълнително около 1%, това не им върши работа за голямата цел. Проблемът отново е тук, в България. Те си имат особен граждански таван, те са географски локализирани, те са столична формация.
     Освен тава, много хора вече ги възприемат като идеологическа секта – неолиберална, джендърна, снобско прозападна. А това ги капсулира в един електорат, който има свои ограничен обем. Ако те през Април са достигнали този обем избиратели, то сега вече няма накъде повече. Обратно, ако сега има допълнително разширяване, то в какъв обем ще бъде? Дали ще бъде в голямо допълнително число избиратели, или ще спечелят повече проценти, при по-ниска изборна активност?
     Това ще го проверим с преброяването в неделя. То е важно не само в тесния смисъл на тяхната партия и амбициите на лидера им. Още по-важно е от гл.т. на мисловната и ценностната структура сред народната маса в България – сред българската емиграция, сред младото ни поколение, сред образованите ни съсловия, сред успяващите хора в София и още няколко големи града. Това е принципен въпрос, и на мен като социолог ми е най-интересния във феномена „ДЕМ.Б-я“!!!

     Колко още ще спечели ИТН на Слави и Тошко?
     Всички, в захлас и в поредна хипноза го пророкуват. Инерцията е огромна след Април. И това е нещо закономерно и логично. Това е формация, която и на тези избори може да ни поднесе „изборна изненада“, отново да подскочи процентът й. Проблемът е нарастването им дали ще бъде умерено с още 3-4%, или ще бъде скок нагоре с още 5-7%.
     Имаше някакви гласове, че след 45-то НС някакви си 5% разочаровани избиратели от ИТН ще се откажат от тях и биха се преориентирали към друга партия, напр. към БСП. Извинете, но това ми се струва просто глупост. Избирателите на двете формации имат принципно различно мислене, култура и мотивираност. Не е възможно, поне сега в неделя, някакво значимо преливане от едната към другата.
     В миналия анализ развих своята теза, че ИТН на Слави и Тошко са инструмент, един изключително печеливш изборен инструмент, чрез който бе пробита крепостта на ГЕРБ-Борисов. Пробиха я на 4.4.2021. Ще я пробият и сега на 11.7.2021. Моля, прочетете предишния ми текст, важно е.

     Тук нека кажем още, че става дума отново за историческа класика. Бойко и Слави са си от едно котило, с общ манталитет, с подобна визия, с еднакви джипове, от едни и същи криминални среди. Но нали знаете, че в историята големите диктатори ги посича някой от най-близкото им обкръжение.
     Така ли е станало с великия император на Света Юлий Цезар – така е станало, „И ти ли, Бруте???“ Така ли е станало в Лондон с великата либерал-консерваторка Маргарет Тачър – така е станало, собствените й най-доверени хора са я бламирали в парламента, и я отстраняват. Така ли стана у нас с „единствения честен премиер Жан Виденов“ – така стана през 1996-7 – близките му хора му организираха пълзящ преврат и успяха, начело с уж най-доверения му партиец и министър. Така ли стана с всевластния Тато – Тодор Живков на 10 ноември 1989? Така стана, преврат му направиха най-подмазващия му се Петър Младенов, със съгласието на най-верния му Добри Джуров.
     Е, така става и сега – Слави взема главата на приятеля си Бойко.

     Като няма кой друг да го направи, Слави го прави.
     Той е ситуативното средство. Избрали са го, извели са го в точния момент и в точната форма, пуснали са го да действа – веднъж успя, сега ще успее още веднъж. Защото Борисов не се преборва лесно, не може да стане едноактно, трябва една поредица от подрязване и отрязване. Слави играе тази роля, дадена му е тази функция. Докога? Докато се свърши задачата!!! После други ще поемат нататък…
     Някои ме питат кои са точно сценаристите на този изборен и политически инструмент за преборване и сваляне на Борисов и ГЕРБ. Мисля, че става дума за консорциум от поне трима големи играча в момента – те поприкрити зад Слави реализират своя сценарии за България и нейното бъдеще в следващите 10-12 години. Но за това ще си говорим по-нататък.

     Вече казах каква е ситуацията и проблематиката пред БСП-Нинова. Прочетете предишния ми анализ.
     В неделя ще се види на практика дали БСП този път наистина са успели да се мобилизират отвътре, а отвън дали са успели да привлекат и втвърдят периферия – поне мъничко, но да има нещичко.
     Знаете, че за БСП това е голям проблем от дълго време, особено след Февруари 2019 г. Надявам се този път нещата поне донякъде да се нормализират. Това би бил шанс за БСП отново да подскочи нагоре – и като брой гласове, и като процент национален, и като брой депутати. И като самочувствие отвътре и респект отвън, че без тях Правителство няма как да стане и после да оцелее дълго.
     Но е възможен отново и досегашният сценарии – никаква външна периферия, вътрешна изтощеност и взаимно саботиране. И както досега БСП да не вземе своя максимум, а отново да се срие до своя прогнозен минимум.

     А сега има и още една неизвестна. Става дума за гласуването с машини.
     Възрастните ще го могат ли, въпреки, че то за младите се оказа бързо и лесно. Хората с психична съпротива срещу компютри и дисплей ще го могат ли – такива има дори сред младите, но сред възрастните те са голям процент. Стариците с прегорели пръсти ще могат ли да натискат дисплея – това си е чисто физически проблем, почти вариант на инвалидност. И колко е вероятно да загуби БСП на тези избори, само поради фактора гласуване с машини? 2-3% може ли да загуби? Вас питам, Вие сами отговорете.
     И отново друг път ще си говорим защо БСП се върза на тази въдица с масовото и задължителното гласуване с машини – след като в цивилизована Европа то е практикувано, а после е отказано? Защо задължително само с машина, след като има много хора, които предпочитат да гласуват на хартия – това е техния граждански и културен избор? Лишаването им е чиста проба гражданска дискриминация.
     Знам, че сега е неподходящ момент да се говорят такива неща – сега сме в зоната на еуфорията от уж прекрасните машини. Било толкова лесно и бързо!! Било такова чудесно средство срещу фалшификациите чрез хартия!! Било такова спасение срещу неграмотниците в СИК!! „Да, ама не!“
     Припомням, че колегата проф. Михаил Константинов, написа една изчерпателна справка и анализ на европейската практика да се гласува с машини. Като специалист разказа как машините се контролират криминално и се променят данните от тях. После разказа аргументите на Холандия да се откаже, аргументите на Конституционен съд на Германия да се откаже, и в много други подобни страни.
     Нашият Конституционен, сгънат под жесток политически натиск, отхвърли тези аргументи и остави това машинно гласуване да му се радваме – само със 7 от 12 гласа, при 5 гласа с особено мнение. Е, ще му берем ядовете на това машинно гласуване. Сега пепелта вероятно ще се посипе само по главата на БСП.

*      *      *

     Предстоят ни интересни избори. Но дано не е в китайския смисъл на горчиво изпитание. Дано да е в смисъл на отваряне още мъничко на вратата към нормализиране на властта и политиката в България, за да има шанс държавата ни България и добруването на българския народ и нация.
     Да сме живи и здрави. Ще участваме. Ще видим. После и ще разберем!


     София, 23.30 часа
     09 юли 2021

С УВАЖЕНИЕ към всички читатели:

Проф. Михаил Мирчев---------------------------
1.   Тук да Ви напомня класическото изследване и книга на германката Елизабет Ноел-Ноймън за така нар. „спирала на мълчанието“ (Спиралата на мълчанието. Общественото мнение – нашата социална черупка. 1980. През 2004 е издадена на български по 6-то разширено издание от 2001, 295 стр.). Описва и обяснява как в рамките на една кампания рейтингът на една политическа сила може да бъде дълго висок и устойчив, но в последните дни изведнъж той шоково се свива, изпуска си първенството, от печеливш се превръща в губещ.
     Аз си позволих да доразвия тази теория чрез така нар. „спирала на гнева“ и да я приложа при нашите български условия – описвайки феномените от Президентски избори 2001 и парламентарни избори 2005 г. И в двата случая анализът ми е въз основа на собствени емпирични изследвания, чрез които може да се направи точна оценка на количеството гласове, които губещите са загубили в двете изборни ситуации – уж „неочаквано“ и в последния момент.
     Тук казвам, че има риск за ГЕРБ, сега те да се окажат в аналогична ситуация. Сега също разполагаме с емпирични изследвания и след изборите ще може да се оцени количеството гласове, които ГЕРБ са загубили поради този масов социално-психологичен феномен. Знаещите разбират за какво говоря. Другите, моля, прочетете книгите и помислете.


Виж в PDF формат


Обратно към началото


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал