26.09.2023, проф. Михаил Мирчев, БСТВ, Втора част
mirchev.bg/ ...
youtube.com/ ...


Гледай видеото тук
МЕСТНИ избори в София, 29 октомври 2023,
перспективите за 2024 год.

Поредна вълна в „Епохата на РЕНЕГАТСТВОТО“
в България


Видео интервю на Велизар Енчев с проф. Михаил Мирчев

ВТОРА част – КМЕТСКИ избори в СОФИЯ
     00.28 минути
     АНТОН ХИКИМЯН като проблематичен избор на Борисов за кмет на София?

     Имам усещане, че хитрецът Бойко Борисов изкара на сцената Антон Хекимян като кандидат за кмет на София, за да подхлъзне „партньорите си“ от ПП-ДБ. Подозирам хитруване от негова страна – за да се направи на тези столични избори, че е загубил, с идея през следващата 2024 да смачка Кирчовците и ПП-тата в собствената си властова и корпоративна структура.
     В същото време ние нека да не подценяваме Хекимян, особено ако го изправят в един ТВ-екран с Васил Терзиев. Очаквам Терзиев панически за бяга от такава пряка съпоставка с Хекимян.
     Антон като проценти вероятно ще загуби, но нека не избързваме да го подценяваме и отписваме като участие в тази кампания – въпреки факта, че той няма подготовка за кметуване в София, има нулева експертиза в кметските работи в такъв мащаб и с такава национална отговорност.
     Вярно е, че досега Хекимян не е изразявал лична политическа позиция по нито един въпрос. Но това е така, доколкото го познаваме само като ТВ-репортер – досега той е задавал въпросите, а други са отговаряли и обяснявали. Сега вече той самият ще трябва да отговаря на сложни въпроси, при това да отговаря убедително, ако иска да има успех в тази кампания и избори за кмет. Това е личностно изпитание за него, ще видим доколко ще се справи или ще катастрофира пред потенциалните си избиратели.

     02.03 минути
     Говорите, че Антон Хекимян нямал НИКАКЪВ ОПИТ в политиката, бил с нулева експертиза.

     Това е вярно, но ако се върнем назад във времето, поне 15 години назад, бихме се сетили и видели много такива като него – като Цецка Цачева, като самата Йорданка Фандъкова. През 2021 това стана с депутатите на ИТН, стана с „канадците“ Кирчо и Асен, с вездесъщата Лена, с техните хора в правителството на Стефан Янев и после на Кирил Петков, с огромна част от депутатските им групи, вече трета година с голяма част от министрите и особено със зам.-министрите в правителствата. Сега модата е на двойните граждани, на идващите откъм Запада български министри и депутати, които идват без политически и властови опит – уж за да ни спасяват, а по същество за да се учат тук на политика и власт.
     По принцип вече второ десетилетие на върха на политиката и държавата се качват абсолютно неподготвени хора. Още по-лошото е, че не малка част от тях се оказват с фалшиви дипломи, с фалшиви докторантури – последната вълна на такива измамници и „шарлатани“ (според определението на бащицата им в политиката президента Румен Радев) се стовари върху България и народа ни през 2021 год. Искат да променят забраната в Конституцията, за да им се отвори още по-широк път към високата власт във и над България.
     В горния смисъл бе създаден и натрапен на народа един абсолютно измамен рекламиран образ на уж елитно „образовани от Запада“, които тук щели били да ни ограмотяват и цивилизоват, щели били да оправят държавата и икономиката ни, щели били да ни развият до средно-европейски стандарти.
     Всичко това по същество е ПОДМЯНА на висшата НОМЕНКЛАТУРА на държавата и икономиката ни, на културата и образованието ни – нашите тук не били ставали, по принцип били долнокачествени, поради това било нужно те да бъдат изтласкани и потискани в кариерния си път. Докато онези оттам били висококачествени, а и били уж по-патриоти, и поради това те трябвало било да бъдат лично привилегировани в кариерите им, за да сме имали всички ние полза от това. Това е химерата и утопията, която се налага от пропагандата от 2021 насам.
     Главните субекти в тази политика на бърза и тотална номенклатурна подмяна са президентът Румен Радев и предишния ключов политик и премиер ген. Стефан Янев. Сега, при правителството на Денков се радваме на тяхната кадрова анти-българска мисия и номенклатурното им дело. Това нека не го забравяме.

     03.30 минути
     Кратък клип с клетвено изявление на Христо Иванов:
     „Никога, никога, никога с ГЕРБ и Бойко Борисов! Това е въпрос на национално достойнство и патриотизъм!!
     Има подобни клетвени изявления и клипове и на Кирил Петков и Асен Василев…

     04.32 минути
     Къде е ГРАНИЦАТА НА ОБЕЗУМЯВАНЕТО, докато се правят компромиси във властта и политиката?

     По принцип се говори, че политиката била изкуство на възможното, т.е. изкуство на гъвкавия и здравословен компромис. Но сегашните прекалиха и в техните компромиси, сдружаването между пронунсирани врагове е вече в полето на политическа шизофрения, то е цинична изява на абсолютна безнравственост, по същество е загуба на елементарен здрав смисъл в политиката. Е, това вече наистина си е обезумяване, то е отвъд границата на обезумяването.
     Но такива ситуации в политиката и властта не са безкрайни. Историята ни учи за това. Те ще си платят за прескачане на допустимата граница, очаквам това да стане или да започне да става през предстоящата 2024 год. Висока е вероятността на следващите предсрочни парламентарни избори (може още през Март-Април 2024) ПП-тата да паднат до 10%, което би било фатално за тях, нещо като тяхна предизвестена смърт.
     Защо очаквам това при вероятна кота от 10% – по принцип това сега е електорален дял за една устойчива средна по големина и значимост политическа сила в България?
     При тях очаквам това да се окаже смъртоносно, доколкото създават впечатление, че те не се интересуват от нищо друго освен от участието им в Правителство, в ключови министерства с огромни парични потоци, в държавни учреждения и институции, чрез които могат и се правят огромни далавери и кражби в несметни количества от милиони и стотици милиони.
     Според мен, те са неспособни дългосрочно да са в опозиция, просто защото оттам не могат да се крадат огромни държавни средства и еврофондове, не могат с размах да злоупотребяват чрез структури на държавата и администрациите й.
     Сега, на местните избори в София, те имат възможности да спечелят – с малко или с повече над ГЕРБ. Но очаквам изборен погром над техните кметски кандидати в Страната като цяло – там силните ще са ГЕРБ и ДПС, за ПП-тата само тук-там нещо по изключение.
     Не са случайни вече постоянните намеци и предупреждения, зазвучаващи доста ултимативно от страна на Борисов, Делян Добрев и други от техните, че те ще прекратят животеца на „Сглобката“, ще отнемат властта от Денков, ще пренасочат срещу тях народния гняв.

     07.30 минути
     Как да си обясним, че при това лъжливо поведение на Бойко Борисов, те все са на 1-во място електорално? Какъв психологически МАСОВ ФЕНОМЕН има и наблюдаваме?

     Говори се, че все са 1-ви поради манипулации с изборните машини, купени гласове, мъртви души в списъците, поради корпоративен вот и подкрепа от техните чиновници в институциите и администрациите.
     Вярно е, че се манипулира изборният вот чрез машините – не само от ПП-тата, но и от ГЕРБ. Но нека да не надценяваме изкуствения процент, който те си добавят чрез машините и зависимия вот. Според мен, общият дял на тези изкуствени гласове е от порядъка на 400 хиляди. При 2,7 милиона гласове това е 15% от регистрираните действителни гласове. Ако бъркам и са повече, нека са 20% от гласовете. Останалите гласове, 2,3 милиона, са си по решение на самите граждани и те при всички партии са мнозинството, вкл. при ГЕРБ. Тук говорим за тях като граждански феномен.

     08.55 минути
     ЩО ЗА ХОРА СА гласоподавателите на ГЕРБ и Борисов?

     Хора и граждани с брутален, мутренски и чалгарски манталитет. Това бе произведено и отгледано целенасочено в България, вероятно в размер на 1 млн.–1,5 милиона. Това е поразената част от народа и електората.
     Става дума за особена социо-патия, за особен граждански типаж и от него 500-600 хиляди гласуват за ГЕРБ и Борисов, упорити са в харесването и подкрепата си за тях. Това число не е малко, но в същото време не е „целият народ“, както много хора и глуповати анализатори се вайкат.
     Да не забравяме, че през 2009 ГЕРБ и Борисов спечелиха с 1,67 милиона гласа, след това пропаднаха до около 1,2 милиона, а сега вече са се закотвили на около 650 хиляди. Това по същество е тяхна електорална катастрофа, проблемът е, че няма друга устойчива партия, която да се възползва и да ги пребори, да има няколко 100-тин хиляди гласа в повече и така те да бъдат избутани и да паднат от стълбицата на победителите.
     Проблемът е в слабостта на другите, вече не е в силата на ГЕРБ и Борисов.

     10.55 минути
     Това ли е онази МАСОВА „ДЕБИЛИЗАЦИЯ“ на народа в България и на избирателите, за която говори колегата Ви проф. Иво Христов?

     Не е това, защото колегата Христов говори за 80%, а всъщност става дума за 20% от народа и избирателите. Има съществена разлика между нихилистичното твърдение и гражданската реалност, нали я виждате?
     В този смисъл Христов просто лъже своята голяма аудитория, създавайки една грозна и безпощадна картина за някакво привидно състояние на българския народ сега. Той е „класик-дистопик“ в своите публични анализи, при насаждане на масово отчаяние с чувство за безперспективност, както и внушавайки примиряване с уж нерадостно бъдеще на българския народ и цивилизованата ни държава.
     Христов прави всичко това под маската на всеотдаен патриотизъм и болезнено честен реализъм – и в това е голямата лъжа и манипулативност.

     70% от хората и гражданите у нас са си съвсем нормални. Проблемът е, че когато дойдат избори за следващ кризисен парламент или за следващи мафиотизирани кметове, опозицията не успява да предложи на гражданите и избирателите истинска зряла алтернатива – нито като алтернативна политическа формация, нито като убедителни и адекватно представени личности, нито като реалистични програми за здравословни промени в държавата или общините.
     Ето вижте, БСП на Корнелия, след участието си в първото правителство на ПП-тата (2021-2022), дори на думи не се опитва да изглежда алтернативна. Възраждане на Костадинов в този парламент на „Сглобката“ вече откровено паднаха и пропаднаха до съглашателското равнище на предишните ВМРО и Валери Симеонов, на загубилия дух и смелост Волен Сидеров. ИТН на Слави и Тошко в първия си вариант през 2021 бяха доста смешни и видимо подкупни, докато в сегашния си парламентарен вариант изглеждат сякаш са единствена реална опозиция – но, само на думи, само чрез навременни и точни осъдителни изказвания и оценки. Стефан Янев загина преди да се е родил като силна политическа сила. На избори се явяват още 10-тки малки партии, част от тях са опити за нови формации и коалиции, но изборните числа са жестоко огледало на тяхната практическа безпомощност и лидерска слабоватост.
     Иво Христов, вместо да прави подобен адекватен и диференциран анализ, самоцелно прехвърля проблема от болната глава на партиите върху според него „дебилния народ“ като цяло. Той хвърля и разхвърля лепкава чернилка върху народа като цяло, върху държавата ни като цяло. Той с упоение прави това, вместо да вижда и разказва на хората за налични и вероятни възможности за измъкване и оптимистични варианти – та нали реализмът би могъл да бъде и оптимистичен, не само абсурдистки апокалиптичен.
     Вместо да говори и работи за мобилизиране на народна енергия за справяне, той психически малтретира аудиторията си. Факт е, че тя в момента не е малка, но той просто злоупотребява с множеството отчаяни хорица, целенасочено им въздейства и допълнително ги натиква в клопката на мизантропията и заучената безпомощност. Това му е проблемът, това е проблемът на аудиторията с него, това е личната му роля в сценария.

     11.45 минути
     ПП-тата през 2021 и сега през 2023 бяха само една ПРИВИДНА АЛТЕРНАТИВА, така ли?

     Точно така, само една фалшива и шарлатанска алтернатива – уж на ГЕРБ и Борисов, уж на мафията и разграбването на обществени и държавни богатство, уж на беззаконието и политически подчинената прокуратура и съдебна власт, уж на ужасната държавна и корпоративна корупция.
     Но те се оказаха и ненормални хора, които със своята „изкуствена харизма“, натрапвана на хората чрез телевизиите и пропагандата, успяха за пореден път да подмамят значителна част от народа и избирателите. Търсещите алтернатива, отново се оказаха подмамени и излъгани от тези поредни шарлатани. Става дума отново не за всички, не за целия народ – става дума за едни други около 600 хиляди избиратели, които като група в сегашната партийно-политическа ситуация засега са им достатъчни, за да са отгоре в политиката и държавата ни.
     Сега имаме ДВЕ НИВА на проблема с алтернативата:
     първото е реално тя да ИЗЛЕЗЕ на сцената – и като нов тип лидерство, и като съответна жизнена партийна структура, и като ясна и реалистична програма за успяващо действие, въпреки блокажите от страна на статуквото и деструктивните сили в страната и наоколо;
     второто е хората да я РАЗПОЗНАЯТ тази алтернатива. Това само̀ по себе си е голям практически проблем, особено в сегашната ситуация на масово увредени сетива, объркани критерии и популистки инерции. И в Библията е казано и разказано за това като проблемна ситуация.

     12.47 минути
     Вие бяхте кандидат от БСП и лява коалиция за кмет на София през 2015 год. Според Вас, сега какви са изборните шансове на ВАНЯ ГРИГОРОВА?

     Тя трябва да направи добра изборна кампания и да си вземе своето. Има хора, които се омайват от някакво елементарно преливане към нея на много гласове откъм ГЕРБ, заради разочарования от кандидатурата на Антон Хекимян. Засега не виждам това да стане само поради този единствен фактор – първоначалното разочарование, и да стане масирано преливане.
     Сега изглежда, че Ваня Григорова ще се бори за 3-тото достойно място – пряко с кандидата на Възраждане – Деян Николов, който изглежда приятно, подготвено и читаво момче. В началото на кампанията като фаворити изглеждат Терзиев и Хекимян – преди всичко заради партийните структури зад себе си и поради изборната инерция в София.
     Това е възможно да се промени в хода на изборната кампания и Ваня Григорова да отскочи нагоре и да стане пряк съперник на Терзиев. Но само ако едновременно Николов и Хекимян се сринат надолу в процентите си – единият би й освободиил 3-тото място, а другият би й отворил 2-рото място на 1-ви тур. Ако това стане видно 2 седмици преди изборния ден, то не малко от 15-20% „колебаещи се“ биха се ориентирали към Ваня – като алтернатива на ПП-тата и на ренегата милионер Терзиев.
     Ако онези пропаднат и това се разбере 2 седмици преди изборния ден, около Ваня ще се завихри облак от ентусиазъм. Това би я направила 2-ра на 1-ви тур, ще й даде стряскаща инерция и дори шанс за победа на 2-ри тур. А това би било не само „изборна изненада“, но и шоково вклиняване в досегашното мутренско и крайно дясно политическо статукво в София. Разбира се, за да се предотврати такава възможност на 2-ри тур ще бъдат използвани всички фалшификаторски форми, за да спечели ренегатът милионер Васил Терзиев.
     Ваня има реални шансове за добро представяне и поради личностния си образ на знаещо и бойко момиче, на жена със съмочувствие и нападателна – в една предизборна битка това е твърде важно и печелившо, особено срещу мъже-мекушавци, ако като такива се проявят и Хекимян, и Николов, и Терзиев. За такава съпоставка много ще помогнат телевизиите – ако редовно и добре представят Ваня, те много биха й съдействали, но ако я скрият тотално, този неин капацитет би останал недовидян и недооценен от потенциалните й избиратели.

     13.30 минути
     Защо в София не става ОБЕДИНЯВАНЕ между Възраждане и БСП? Защо не става след като изглежда печелившо, ако са заедно на тези избори? Ако искаме да има „ляво“ управление в София?

     Първо, кой каза, че Възраждане на Костадинов са ляво-ориентирана партия? Костадинов се прави на националист и патриотар, но това не означава непременно „ляво“. Нали и фашистите може да бъдат патриоти и националисти.
     Аз в Костадинов не виждам нищо ляво, до този момент. Нищо ляво като устойчива и последователна негова политика.
     Второ, в политиката е много важна персонификацията. Костадинов не е в състояние да бъде коалиционен партньор с някого, който да е наравно с него. Той е с толкова авторитарен характер, че би изтърпявал само някакво слабовато и послушничко джудженце. При това временно, само като краткотраен компромис.
     Е, Корнелия Нинова би ли се съгласила да влезе в такава подчинена и унизителна роля?

     15.15 минути
     Време е София като Столица да бъде изтръгната от лапите на десните, които буквално я погребват!

     Да, но ние живеем в десен ЕС, в крайно дясна Европа. Лявото е смачкано или изопачено навсякъде в Европа. Засега то е маргинализирано, за мое съжаление.
     Поради това няма шанс една откровена и последователна лява формация да спечели избори в София.
     Но имаме алтернатива: криминално-мутренско дясно, криминално и злоупотребяващо дясно, готово утре да влезе колективно в затвора, или нормално дясно, което спазва законите и Конституцията, спазва публично приличие, уважава Православната ни църква, уважава паметниците и историята ни.
     Проблемът е, че засега второто нормално дясно го няма, все побеждава криминалното и шизофреничното дясно. Така е от времето на 2-рия и 3-тия кметски мандат на „усмихнатия“ Стефан Софиянски. Той в София въведе тази тотална корупция, криминализация и злоупотреба. Но при него все още формално се спазваше някакво публично благоприличие.
     После, още при първия кметски мандат на Бойко Борисов (2005-2007) започнаха огромни скандали за общински земи, за беззаконие и злоупотреби. Той тогава бързо превърна София в мафиотско място, превърна Столичния общински съвет в мафиотски инструмент.

     16.55 минути
     След това Йорданка Фандъкова защо бе възприета като толкова прекрасна и уж симпатична?

     Защото тя седеше в телевизора, симпатично фъфлеше на „ръ“, докато зад гърба й бандитите в София правеха каквото си искат, под пряко и жестоко ръководство от Борисов. И това продължи 4 кметски мандата.
     Сега искат да подменят лицето, но Системата да си остане непокътната. Антон Хекимян би обслужил директно това. Васил Терзиев уж би правил нещо различно, но по същество Системата би останала същата – просто ще заменят някой и друг в дружината на бандитите.
     Когато аз бях кандидат за кмет на София през 2015 говорих за тези бандити зад Фандъкова и за мафиотската система на Борисов в София. Но тогава малко граждани и избиратели се впечатлиха и ме подкрепиха, само 33 000. Очевидно, тогава още не е било узряло времето или пък аз не съм изглеждал достатъчно адекватен за ситуацията в София.

     17.30 минути
     Какъв парадокс – Фандъкова като учителка по руски език вече 2-ри мандат управлява София в съдружие с русофоби! Как си обяснявате такъв феномен?

     Моето обяснение е, че живеем в „Ера на РЕНЕГАТСТВО“.
     Самият „Преход“ още от Ноември-Декември 1989 бе направен от ренегати във висшето ръководство на БКП.
     Тогава на 1-во място бе ренегатът Петър Младенов. Сега ренегатът Васил Терзиев се скланя, че е в някакви близки родствени връзки с Младенов.
     На 2-ро място или и той на 1-во място бе ренегатът Андрей Луканов.
     За мое голямо съжаление в това участва и Александър Лилов – въпреки че е високо интелигентен и уважаван човек.
     Обобщено, нашият „Преход“ тръгна под знамената на цинично и злокачествено ренегатство – идейно и ценностно, партийно и властово, бизнес и банково, крадливо и престъпно.

     18.45 минути
     Сега имаме поредно ПОКОЛЕНИЕ РЕНЕГАТИ, така ли?

     Васил Терзиев не е ли класически ренегат? С отричането от неговата властова „комунистическа“ фамилия – дядо, баща, майка, чичо, други близки. Той какви грозни, обидни и унизителни думи изрече срещу тях – обобщаващо, като за цялото поколение! След седмица, очевидно, му казаха и посъветваха, че така публично не бива да се говори и той се опита да смекчи оценките – не се било отнасяло до всички от онова поколение от специалните служби, намеквайки че неговите били от добрите. Но хората го запомниха именно като грозен, отблъскващ и безочлив ренегат.
     Лично за мен, Терзиев е отвратителен образ на ренегат. Просто ми е отвратително да го гледам това момченце. В медиите вече подсказаха, че той е задкулисен проект, за смяна и подмяна на „канадеца“ Кирил Петков – както казва българската мъдрост „от трън та на глок, че е по-…“.
     Той вече подсказа, че стои встрани и вероятно срещу православието като фундамент в историята и културата на българите и държавата ни. Логично е той да прояви ентусиазъм в поругаването на руските и анти-фашистките паметници в София, за да доведе делото на Асен Генов и Трайчо Трайчев до вандалски разрушителен успех. Можем да очакваме, че чрез него за първи път от 34 години в лоното на фашизуидния Запад, на 6 януари 2024 Столична община официално няма да почете Христо Ботев – който е нашият автентичен класов революционер, комунист и социалист, народен герой и поет вдъхновител.

     19.24 минути
     На фона на ренегата Терзиев излича, че Антон Хекимян е по-нормален и приемлив?

     Оххх… Хекимян не е ренегат и това е негово личностно и имиджово превъзходство.
     Той напусна кариерата си в Бтв, но продължава да стои откъм същата идеологическа и партийно-политическа страна. През лятото на 2020 привидно Бтв застана зад протестите срещу Бойко Борисов, но реално те винаги в по-откровена или в по-прикрита форма са били заедно, Бтв винаги са работили за Борисов.
     А и самият Хекимян, от съдържателна и политическа гл.т., нищо не е решавал в Бтв, бил е само изпълнител на медийната политика и сценариите им. В този смисъл той тогава дори не е имал лична позиция, така че нямаме никаква база и него да включваме в кохортата на ренегатите днес. Освен това, след като премина от журналистическото към партийното поле той не започна да злослови срещу колегите си, не започна да очерня телевизията и предишните си работодатели.
     Той просто не е ренегат и в този смисъл е по-доброкачествен, или по-малко злокачествен, от Терзиев. Вероятно няма да стане кмет, но после като водещо лице в Столичния общински съвет ще има възможност за критична и полезна позиция по конфликтни въпроси. При директен сблъсък с кмета Терзиев той би имал морално превъзходство пред широката гражданска публика.

     20.50 минути
     Добре го казахте. Може би символът и синонимът на „Прехода“ е РЕНЕГАТСТВО!

     21.03 минути
     Все пак, кой ще победи в София?

     Според мен, от сегашната позиция на начало на предизборната битка и кампания, със 70% вероятност ще победят ПП-тата и техния кандидат-ренегат Васил Терзиев – генералската група зад тях, външните сценарии зад тях, налагането на заместител за катастрофиралия Кирил Петков.


     Край на интервюто
Обратно в началото


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал