Exit poll и Паралелно преброяване
Демократични инструменти срещу
грубо фалшифициране


проф. Михаил Мирчев
Кандидат за кмет на СофияПета ПРЕСконференция. Част 3


София, Национален пресклуб БТА, 13 часа
14 октомври 2015, сряда


     Западната демокрация е измислила 2 изследователски спирачки за този тип масирана фалшификация. Срещу опитите за фалшифициране.
     Едното изследване се нарича Exit poll. Всички грамотни българи го знаят. То се провежда в рамките на изборния ден. От 6 часа сутринта

  Вижте видеото в Youtube
  канал Михаил Мирчев

  Exit Poll
до 19 часа, до закриването. И моите колеги, аз когато съм го правил, ние в 19:00 сме готови с прогнозите за крайния изборен резултат.
     И това е спирачка, защото Exit poll-вете правят грешки, но правят минимални грешки. Плюс 1% нагоре, плюс 1% надолу. Тоест, ГЕРБ като са спечелили 38%, дали ще бъде 39 или 37, принципна разлика няма. Не може Михаил Константинов 39% да го превърне в 49%. Разбирате ли? Това ви е спирачката Exit poll.
     И аз сега питам: Не виждам никъде някой да е открил обществена поръчка да се правят Exit poll-ве.
     Традиционно БНТ възлага на 2 фирми. Тази година не съм чул такова нещо.
     Традиционно БНР възлага на една фирма. В момента са обявили едно мъничко Exit poll-ченце, което се отнася само до референдума. Дето не знам дали изобщо половината българи са разбрали, че ще има гласуване за референдум. Тоест за най-незначителната част от всичките избори. Това са 2 обществени, държавни, публични медии.
     Ами БТВ-то? Любимата телевизия на „целото български народ”. БТВ винаги са си поръчвали Exit poll.
     Ами Нова телевизия? Богата телевизия. Вижте колко пари печелят от Биг Брадърите и още повече от ВИП Брадърките. Къде им е поръчката за Exit poll?
     И две радиа, които традиционно работят също с Exit poll. Националното радио Дарик. И още по-националното радио, агенция и т.н., Агенция Фокус.
     Аз лично, като човек от бранша, не съм чул досега и няма официална информация, по сайтовете няма – някой да възлага Exit poll. Това е същата история със скритите изследвания. Ако изследователите не ни съобщят предварително истинският резултат към 19:00, тогава Михаил Константинов на другия ден може да ни съобщи каквото си поиска.

     Второто нещо, което е изследователска практика, говорим за западната развита демократична цивилизация, не за Патагония. Това е така нар. паралелно преброяване.
     Фирмите събират копия от протоколи. Бързо ги въвеждам, примерно, в моите компютри, защото моите момичета са по-читави и по-бързо го правят – за 6 часа, а не за 3 денонощия – и накрая на първия ден, понеделника след изборите – хоп, данните от паралелното преброяване са извадени. Там грешката спрямо истинския резултат е в 10-ти от %-та. А сега тази година няма да се прави и паралелно преброяване???
     Така за 3-ти път се връзват ръцете на социолозите. Не им се възлага, за да могат да си защитят демокрацията. За мен това е изключително притеснително.
     Следващ факт. Изключително притеснителен. Това е все в системата Цветан Цветанов. Голяма тема. Сега е времето всички тези неща да ги изговорим. Аз тук не само като кандидат за кмет, повече като професионалист. С всички тези изследователски средства съм се занимавал много и съм един от малкото хора в България, които разбират точно за какво става дума. А що се отнася до изборният механизъм също съм експерт. Така че в случая ви говоря не като кандидат за кмет и евентуално политическо лице, а като експерт. Мисля, че в България, в София сме не повече от 7-8 човека, които сме на това високо равнище на компетентност.
     И така. Тъй като е много важна темата, заповядайте с въпроси.

     Радио К2: Когато цитирахте Вашите прогнози, относно движещите се проценти, казахте, че това Ви го говорят звездите. Да разбирам ли, че звездите Ви говорят, че Вие ще сте противник на балотажа на Йорданка Фандъкова?
     Проф. М. Мирчев: Това звездите ми го говореха още Юли месец. От тогава не са ме предали.

     Радио К2: И сега смятате същото и нищо не мислите, че ще се промени?
     Проф. М. Мирчев: Ако Цветан Цветанов не преобърне процентите, това нещо все едно вече се е случило.

     Радио К2: Относно ЦИК и съответно това действително странно разпределение, в София да има 1 ОИК, само с 19 члена. Как за това нещо не се сигнализира по-рано, защото виждаме, че тези сигнали и оплаквания се движат доста бавно.
     Проф. М. Мирчев: Аз не съм първият, който сигнализира. Това е обсъждано в пресата. Повдигано е от мои колеги. И на обществен съвет към ЦИК от наблюдателски организации. Там също тези неща са повдигани. Въпросът е, че ЦИК за сега има това парадоксално решение. Така че не съм първи. И това не е първият случаи, когато това се довежда до знание на широката общественост.
     От друга страна, и тук медиите отново са много пасивни. Занимават се с какви ли не периферни неща, а това е сърцевидно нещо от гледна точка на въпроса изборите дали ще бъдат законни и наистина демократични и честни. Или ще бъдат предварително опорочени от самия механизъм, който е създаден от държавата – ЦИК и след това на равнище Община.

     Журналистка: Това оплакване не трябва ли да бъде отнесено към Парламента, защото така е разписано в Изборния кодекс? ЦИК го изпълнява. А доколкото си спомням ИК беше приет от предишния Парламент – кодекса Манолова. Така че оплакванията не са ли към Парламента?
     Проф. М. Мирчев: Ами, да. Обаче, ако ги отнесем днес към Парламента, може би там трябва първо и конституцията да променят. И сигурно ще изчакаме между 7 и 17 години. Докато в такива случаи, ЦИК е оторизиран държавен орган. Когато има подобни неразбории в самият закон, те да ги компенсират по някакъв начин, дори частично да дописват закона, за да може на практика нещата да не са в това проблемно състояние, в което са в момента. ЦИК е държавен орган, който има такива прерогативи и трябва да си изпълнява функцията.

     Н. Белалов: Като единствения представител на градския съвет на БСП на миналите избори през 2011 аз исках да помагам на бременни членове на секционни избирателни комисии, но за разлика от депутати от ГЕРБ тогава, мен ме изхвърли полицията. Въпреки, че разполагах с всички надлежни документи. Искам да обърна внимание, че тогава ОИК беше от 43 човека, а сега е от 19. Дори по Кодекса, не е нужно ЦИК да го дописва, там са дадени едни „от – до” числа. СИК биха могли да бъдат максимум от 9 човека за големи секции, каквито са в София. И въпреки това на ЦИК не й прави впечатление, че в София СИК са от по 7 човека.
     Проф. М. Мирчев: За да се намали представителството на опозиционните партии, свиват бройката.
     Н. Белалов: Аз не знам как 19 човека ще обработят 6-7 хил. протокола и ще ги разпишат. Това от сега е очевидно. Според мен е напълно правилна тезата, която поставяме.


     Край на Част 3.


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал