ИМАМЕ ВЯРА В СЕБЕ СИ,
СМЕЛОСТ ЗА БИТКА,
ЕНЕРГИЯ ЗА УСПЕХ

СЛОВО пред митинга на Бузлуджа

проф. Михаил Мирчев
кандидат за кмет на София


Бузлуджа 2015, 1 август 2015     Започвам с думи от предходното слово: „Младите са нашето бъдеще.”
     Но и ние по-възрастните също сме бъдещето, защото сме млади по дух...
     БСП, тази партия е наистина удивителна. 124 годишна, но изненадва и сама себе си, и всички останали, със способността си да се обновява...

     Аз съм проф. Михаил Мирчев. Имам невероятната отговорност да се преборвам в София за кмет. Знаете, че задачата е извънредно трудна. Но с всеки изминат ден расте моята лична убеденост, че можем да успеем.

     Приятели, Трябва да си дадем сметка, че БСП вече се отлепи от дъното. Първият пробив вече е направен. Тези дни беше избран социалист – Мая Манолова – за национален омбудсман.
     Не знам дали си давате сметка, но това е огромен пробив. Пробихме блокадата.
     Лично аз съм дълбоко убеден, че Мая Манолова ще бъде много по-ентусиазиран, много по-пробивен омбудсман, защитник на обикновенните хора. Както казах вчера в едно интервю, тя ще бъде онова шило, което няма да дава спокойствие на институциите, когато се поругават човешки права и граждански свободи в България.
     На добър час на Мая и на всички от БСП, които ще вървят по нейния път!

     Убеден съм, че можем да направим и следващия пробив. На първо място в София, но се надявам да можем да направим подобен пробив и във Варна. Много се надявам на Велико Търново и Русе, на Стара Загора и Смолян, на Перник и Карлово. Виждам две знамена от Генерал Тошево – по диагонал те са най-отдалеч. Навсякъде да направим пробив. Говорим за числа: 60 общини, 90 общини, нека изненадващо се окажем 120 кмета.
     Това да бъде големият пробив и голямото изправяне на БСП.

     Сега нещо да кажа като социолог, може ли?
     Много често се казва, подхлъзват ни, че когато става въпрос за кметска власт нямало разлика между „ляво” и „дясно”.
     Абсолютно категорично не съм съгласен. Има лява кметска власт и дясна кметска власт. И ние представителите на левицата, на хуманното начало в българската политика, трябва много ясно да съзнаваме това и да го разграничаваме, и да го обясняваме на хората.

     Какво означава ЛЯВА кметска власт?
     Осветлението да е добро, но не само в центъра и по улицата на кмета или кметицата. А във всички квартали, във всички зони на селищата. За да може и хората в така нар. обикновени, работнически, трудови квартали да не им е тъмно и да не ги е страх, когато си изпращат децата на училище сутрин или когато се прибират вечерно време. Ето това второто е лява кметска политика - да се ползват всички.
     Полицията да не пази само централната зона и богатските квартали. Полицията да пази всички квартали, включително гетата – гетата от самите себе си, както и нас от гетата. Това е работата на полицията. Това е лява политика в местната власт.
     Тротоарите – най-болния и жалък проблем на софийската успешна кметица Фандъкова. Тротоарите не само по „Витошка”, а в страничните улици. Тротоарите във всички квартали. Вчера в София, мисля, се основало ново майчинско движение – на възмутени майки, които бутат колички и са в бедствено положение, защото просто не могат да се движат по тротоарите. Лявата политика е тротоарите, елементарно нещо, да бъдат направени навсякъде, не само в центъра. Това е лявата политика.
     Нека обобщя. Едно такова разбиране трябва да приложим в София. За да се стопява разликата между Бояна и Орландовци, която стана много чуваема напоследък, за да се стопява разликата между квартал Витоша и някои части на Люлин, който е огромен град сам по себе си, между Лозенец и квартал Кремиковци.

     ДЯСНАТА политика създава и изостря неравенства, дискриминира обикновените квартали. ЛЯВАТА кметска политика би следвало да прави обратното, да сближава условията на живеене, да намалява неравенствата в днешното жестоко общество.
     БСП тръгва към местните избори, за да има в общините именно такава политика. Ето, това означава да сме обърнати към хората, към трудовите хора, към уважаващите закона трудови хора. Можем да го направим. По тази линия ми се иска да бъде пробивът в София.

     Какво е значението на София в тези избори?
     София е сърцето на ГЕРБ. София е витрината на ГЕРБ. София дава основните пари на ГЕРБ.
     ГЕРБ тръгна от София и стана голяма партия. Обратно, ние оттук, от София трябва да ги прекатурим. За да започната да падат, да се смалят като партия и дори да изчезнат от политическата сцена. Това е значението на София.

     И в заключение.
     Предстоят ни тежки избори. Преди мен ясно се каза: противникът е не просто богат, противникът е особено брутален. Това ни е противникът. Нямаме илюзии.
     Въпросът е можем ли да победим?
     Моят личен отговор е: можем да победим. Нека имаме самочувствие. Левица със самочувствие, а не притисната в ъгъла. Да излъчваме увереност и така да увличаме хора със себе си. Освен това да не разчитаме само на левите и БСП-арите, а и на другите, които биха повярвали и биха дали своето доверие на нашите кметове, на нашите общински съветници.

     Имам три въпроса към вас. Концентрирайте се.

     Имаме ли вяра в себе си? Да! Имаме!
     Имаме ли смелост да водим печеливша битка? Да! Имаме!
     Имаме ли енергия за да успеем? Да! Имаме!

     Ето, само така можем да победим в тези местни избори...


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал