В-к „Галерия”, 8 август 2018, стр. 21
www.assa-m.com/ ...
www.mirchev.bg/ ...


Проф. Михаил Мирчев:

Сергей СТАНИШЕВ разцепи БСП фатално

Интервюто взе Петър МИТРЕВ на 4 август 2018
(Тук по-пълен текст)


Професор Мирчев, БСП на 21 юли 2018 представи своята „Визия за България”. С нея Корнелия Нинова се опитва да тласне партията в нова посока. Това означава ли, че БСП едва сега намира себе си?
     - БСП търси себе си, за да се превърне в успешна алтернатива на ГЕРБ. На „Позитано” стигат още по-далече – искат да са алтернатива на Системата и начина на правене на Прехода след 1989 г., за да направят нещо оздравяващо за България.
     Представената визия не е окончателен политически продукт, не е програма или платформа за управление. Корнелия Нинова заяви в словото си, че това е начало на обществена дискусия. И то широка – не само вътре в партията, а обръщане към народа.
     Не съм съгласен с вас, че „Визия за България” е нещо ново. Още миналата 2017 година на конгреса си от Февруари и Ноември БСП каза, че ще работи за смяна на Системата. Постави въпроса за така наречената „паралелна държава”. Каза се, че у нас няма просто корупция. А че тя е механизъм за функциониране на държавата в услуга на престъпни кръгове, а не в интерес на хората.
     БСП заяви, че целият Преход е правен със сгрешен модел. Призна, че е участвала във всичко това, но сега партията иска радикално да се преоцени този сбъркан модел и БСП да стане субект на неговото преодоляване. Целта е да се възроди България.

За да се промени системата, трябва консенсус между парламентарните партии. Те обаче казаха, че визията на БСП е пълна с празни мечти. Това обрича ли я на провал?
     - Зад критиките на останалите партии стоят вътрешно- и външно-политически причини. В този мафиотски преход всички са оплетени. Нима ГЕРБ не са? Или пък ДПС и партията на Иван Костов? Но не всички имат интерес от промяната и оттам идва съпротивата. Засега БСП единствена се осмелява да си признае грешките и заявява, че ще работи за това да тръгнем по нов път.
     А външното обстоятелство е, че Нинова и БСП заеха много категорична позиция по три-четири въпроса, които разтърсват света и цепят Европа. Първо – Русия враг ли е, или е конкурент и партньор? Докато Европейската позиция е, че Русия е враг. Донълд Тръмп е на обратното мнение – той каза, че Москва не е враг, а конкурент. Корнелия Нинова е на същата позиция още от миналата 2017 година. Втората спорна тема е Еврозоната. На конгреса миналата година БСП беше за членството ни. Сега казаха, че в някакъв момент може да влезем, но сега още не сме готови. Следователно, стъпките на ГЕРБ за започване на процедура за присъединяване към Еврозоната граничат с политическо престъпление. На трето място – позицията на БСП против ратифицирането в България на Истанбулската конвенция. Това малки основания ли са всички да скочат срещу БСП и Нинова?

Тоест не очаквате парламентарните партии да седнат на една маса и да оформят обща визия за България?
     - За момента – не. БСП със своята визия, с доразвиването на тезите си от Февруари 2017 година насам, показва, че е устойчива партия. 18 месеца са минали оттогава и не се отказват от позициите си. Тоест БСП иска да стане лидер на процеса на обновяване на България. Другите ще се съпротивляват на това. Но ако видят, че БСП става прекалено силна и хората започнат да я припознават като алтернатива, ще се навъдят партии, които ще се присламчват към БСП и ще потърсят коалиционно партньорство. Очаквам това да направят отново и ДПС, по техния си византийски начин.

А как си обяснявате съпротивата на вътрешната опозиция в БСП?
     - Не мисля, че има сериозна съпротива, по-скоро има само мрънкане. Защото, за да има съпротива, трябва да има контралидер. А в БСП срещу Нинова няма такъв.
     Михаил Миков е отишъл на отшелничество в селото си и веднъж месечно се появява в някоя централна медия, за да критикува. Това лидерство ли е? Янаки Стоилов, който се смяташе за водач на лявото крило в БСП, сега се е скрил някъде с хората си. И то в момент, в който Корнелия Нинова е обвинявана в деидеологизиране на партията и моментът е удобен за него. Къде са сега левите идеолози на Янаки? Няма лидерство срещу Корнелия, няма организационна структура. Има едно хаотично множество, което стои критично срещу сегашното ръководство, но то няма потенциал да смени курса на БСП и лидера на партията. Поне така изглеждат нещата.

Има ли БСП проблем с идентичността?
     - Има, разбира се. БСП е декларирано „лява” партия, но за идеология в БСП не се говори. БСП е декларирано „социалистическа” партия, ама не се казва в днешно време що е то социализъм. БСП е уж партия на бедните и страдащите, но тя не говори убедително и борбено от името и в защита на трудовите хора. Много срамежливо от време на време споменава нещо за класата на труда, която днес има проблеми не само с „експлоататорите”, но и с технологиите.
     Вече поне 2 десетилетия ние живеем в технологична епоха, в която вече в науката се говори за „класа на излишните”. Самата технология превръща в трайно безработни голяма част от работническата и чиновническата класа. Днес има привилегировани служители и специалисти, които започват с 2000 лева заплата. Но има и такива, които, колкото и да работят, не могат да получат повече от 500 лева. Едните в науката са наречени „когнитариат”, а другите – „прекариат”. Полярността между тях е болезнена. Това са драматични процеси, от които БСП стои все още надалеч. Във „Визията” ги няма тези неща. В този смисъл БСП има проблем със своята идентичност.
     Но това е валидно за всички социалистически и уж леви социалдемократически партии в Европа. БСП е в тази инерция, но тя поне прави стъпки към връщане на своята лява идентичност.

Това, че БСП има огромни разминавания с ПЕС, какъв симптом е?
     - Истанбулската конвенция и борбата на ПЕС за нейното ратифициране (2018) и джендър налагане в европейските общества е проява на така нар. „трети път”на европейското ляво, както и на изопачения и доста извратен днешен „културен марксизъм”, с неговия злокачествен мулти-кути-либерализъм и нежната прегръдка с ЛГБТ-истериците. Още от катастрофиралите Тони Блеър и Антъни Гиддънс, а после от още по-катастрофалните Франсоа Оланд и Мартин Шулц, те са идеология плюс политическа практика. И за 25 години доведоха левите сили в Европа до пълна катастрофа. Това българските социалисти го усещат и разбират, и затова, когато Сергей Станишев отива на Бузлуджа и говори пред 70 000 човека, вместо да ме се радват, на тях им се иска да го освиркват. Но дори това не правят, а просто си мълчат мрачно. Защото са културни хора и предпочитат да не грубиянстват с освиркване. Но мълчат срещу него студено и вледеняващо.
     Това си е много сложното взаимоотношение между ПЕС и БСП. Между Сергей Станишев в ПЕС, който е българин, и Корнелия Нинова – социалистката от България. В БСП няма опозиция, но има разделение. И то бе създадено още от Сергей Станишев и 10-те му изборни загуби срещу Бойко Борисов. То е резултат от подчиняването на премиера Станишев (2005-2009) на хитреца Ахмед Доган, от катастрофалната загуба на местните избори през 2007 и парламентарните през 2009 година. Ефект от упорството на Сергей да не промени нищо и да продължи да бъде лидер до 2014 г.
     Всъщност Станишев допусна и създаде това принципно разделение на партията на две половини. Михаил Миков, като стана председател (2014-2016), искаше да преодолее това разделение, но не успя. Той се опитваше да бъде добър с всички, но се разбра, че така БСП няма да се обедини. Сега не пожелавам на никого да е на мястото на Корнелия Нинова. Тези 2 половини на БСП са много различни и несъвместими. Едната е силно идеологизирана, другата е супер бизнес прагматична и меркантилна. Всичките обаче седят на поляната на Бузлуджа. Разбирате ли колко е сложен процесът? Корнелия засега не се справя с обединението, но аз продължавам да се надявам в крайна сметка да намери формулата, за да стане БСП по-органична партия.

Прави впечатление, че БСП изтъква успехите на Виктор Орбан в Унгария, който е десен политик и лидер.
     - Орбан е много десен човек, но в случая е по-важно, че той е патриот и консерватор. И затова БСП го харесва. Той си пази държавата, семейните ценности, пази се от Сорос, от Истанбулската конвенция, пази морала и патриотизма на Унгария, пази идентичността на унгарците като история и култура. Иска да си върне стойностните унгарци от чужбина, а не те да са разпръснати по Света. Отдавна в Европа разделението не е леви-десни. Сега, от едната страна, виждаме соросоиди и глобализатори. И от другатапатриоти, клонящи към национализма, към икономически протекционизъм и културен консерватизъм. БСП се опитва да се подреди откъм страната на втората политическа и властова платформа.

Твърди се, че освен БСП има още 2 центъра в лявото пространство – единият около Мая Манолова, а другият около Президента Радев. Но те защо не си взаимодействат?
     - В политиката играят и личностни фактори. Специално в отношенията между Корнелия Нинова и Мая Манолова има елементи и на чисто женска ревност. Не съм съгласен обаче, че Мая е ляв център. Това вероятно са само нейни лични амбиции. Тя има много висок рейтинг, но не се знае дали това е рейтинг на личността Мая Манолова, или пренесен към нея рейтинг на сегашната й изключително важна обществена позиция – Омбудсман на Републиката.
     Не съм съгласен и че Румен Радев е ляв човек. Това е дясна пропаганда срещу Корнелия Нинова чрез набедения за уж ляв Румен Радев. Президентът по-скоро играе „патриот”, опитва се да си изгради такъв публичен образ. От време на време произнася някое ефектно патриотично слово, но не е демонстрирал нищо ляво досега – нито като терминология, нито като идеи или чертаене на държавническа стратегия.
     Много се говори за партия, която евентуално в бъдеще може да се формира около успешния като президент Румен Радев. Но аз съм убеден, че ако се появи такава партия, то тя няма да е лява, а центристка. Каквато беше НДСВ навремето, второ НДСВ. Вижте му състава на Служебния кабинет от 2017, вижте му ключови съветници, вгледайте се в типично центристкото му обтекаемо поведение и говорене. Той все още си няма идентичност, и това на него му личи повече в сравнение с БСП.

КрайОбратно към началото


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал