САМО В ПИК! 2 април 2019, 13 часа
www.pik.bg/ ...
www.assa-m.com/ ...
www.mirchev.bg/ ...


Проф. Михаил Мирчев

НЕ е фатално БСП да излезе от ПЕС

Мария Габриел няма да спечели много в пряката конкуренция с Елена Йончева.
А ще се бори и срещу десния Радан Кънев


Инервюто взе Симо Русев, на 1 април 2019 в 15 часа.


     Потърсихме социолога проф. Михаил Мирчев, който през 2015 бе кандидат на левицата за кмет на София, за коментар. Допустимо ли е Корнелия Нинова да предпоставя неучастието на Сергей Станишев в евро листата на БСП? Има ли риск поради това поведение българските социалисти да бъдат изключени от ПЕС.
     Професорът анализира още от какви позиции ще се сблъскат като водачи на листи Мария Габриел, Елена Йончева и Радан Кънев. Той направи и смела прогноза още колко месеца живот остават на 44-ото Народно събрание и полезно ли ще е за БСП да се връща в парламента, както и за ГЕРБ да стои там.


Проф. Мирчев, допустимо ли е лидерът на БСП Корнелия Нинова да предпоставя ситуацията, като твърди, че президентът на ПЕС Сергей Станишев може и да не е в евро листата на българските социалисти, преди да са разгледани номинациите от първичните организации и без санкцията на Националния съвет?
     – Не става дума за предрешаване съдбата на Станишев, защото това става с гласуване на Националния съвет. Нинова изразява своето лично мнение и мисля, че има право за това. Защото Станишев ходи из медии и настойчиво говори, че има място в европейската листа. Тя има право да каже обратното – че според нея той няма място там.
     Освен това, по този начин тя непрекъснато напомня принципната позиция, също гласувана от висшия партиен орган, че хора, които са „ЗА” Истанбулската конвенция, които са „ЗА” и са подкрепила Пакта за миграция на ООН и няколко други подобни неща, нямат политическо основание да бъдат в евро листата. Ако такива хора станат евро депутати, то така би се получило, че БСП има една политика спрямо тези деликатни решения на Европа и решенията на евро парламента, а тези хора – там ще работят за обратното.
     Това решение на Националния съвет и последователна политика на БСП вече втора година упорито се пренебрегва, все една не е нещо важно. А не бива да се забравя, когато хората обсъждат горния казус с листата на БСП. Борбата не бива да бъде дребнаво-личностна, а на принципна и ясна политическа основа. Това би било здравословното.

Не е ли логичен тогава рискът БСП да се дистанцира до степен да бъде изключена от ПЕС?
     – Е, голяма работа, че ще бъде изключена от ПЕС. Нали виждате какво става с десните в ЕНП – те атакуват Виктор Орбан със заплахи за изключване. А той им казва – не ни командвайте така грубо, ние ще останем в Европейския съюз и парламент, но можем да си изберем в кое друго политическо семейство да се включим. Същата работа е и с БСП, тя е поставена в аналогична ситуация на натиск и нестихващи заплахи откъм ПЕС и лично откъм Станишев.
     Но вижте, в Европейския съюз всичко се прегрупира през тази 2019 година, новият избран през Май евро парламент ще има различна структура. Там дясното се прегрупира, ще се прегрупира и лявото. Така че не виждам да има нещо фатално българските социалисти да излязат от един от социалистическите „интернационали”, ако той е толкова сбъркан, колкото е ПЕС в момента, и да отидат в някаква друга политическа компания – отново на леви и на социалисти.

Какви са шансовете на Елена Йончева срещу разпознаваемата в Европа Мария Габриел като водачки на листи?
     – Мария Габриел е много слаба като водач на листа и много неубедителна за самите поддръжници на ГЕРБ. Те видимо се самонасилват да я харесват, трудно намират думи за да си я хвалят. Затова в пряката конкуренция с Елена Йончева тя няма да спечели много.
     Според мен, тя няма да спечели много дори в пряката конкуренция с Радан Кънев, който беше излъчен като водач евентуално на групата на „Демократична България“. Така че има и ще има битка не само между ГЕРБ и БСП. Ще има битка и между криминалното дясно – ГЕРБ, и горе-долу по-нормалното дясно в лицето на „Демократична България“.

Самата Йончева, обаче, по тази „криминална“ линия на коментар не е ли в уязвима позиция с оглед на това, че срещу нея има повдигнато обвинение за пране на пари?
     – Какви повдигнати обвинения? Няма съдебен процес. Има само повдигнати някакви съмнителни обвинения. За тези неща говори Цветан Цветанов, който вече поне седем пъти е осъждан. Това изобщо е една измислена теза в момента. Елена Йончева завежда контра разследвания, и от това лидерите на ГЕРБ видимо се стряскат.

Кога и как би било възможно връщането на БСП в Народното събрание? Вярна ли е тезата, че от отсъствието си социалистите трупат негативи?
     – На този въпрос никой не може да ви отговори. Може да трупа и позитиви, може да трупа и негативи. Това ще го видим през Април – как се движат рейтингите.
     Много голяма въпросителна е и докога ще го има това Народно събрание, защото вероятно те ще си дадат една по-дълга „почивка” преди изборите – повече от две седмици. Това означава, че от края на Април те ще затворят кепенците и няма да работят. Така че на практика има само три седмици парламент оттук нататък. В тази перспектива не може да се каже дали БСП печели от това, че е навън, както и дали ГЕРБ печели, че са вътре.

КрайОбратно към началото


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал