БНР Пловдив, 05 април 2019, 8,30 часа
www.bnr.bg/ ...
www.assa-m.com/ ...
www.mirchev.bg/ ...


Ако ГЕРБ не спре скандалите, ще бъде ПОМЕТЕН на изборите

Интервюто взе Галя Митева


     След няколко седмици от скандала „Апартамент гейт” премиерът Борисов препоръча оставки или отпуск, а главният прокурор Цацаров разпореди проверки – как са придобили жилища Пламен Георгиев (шеф на КПКОНПИ), синът на шефа на НСС и зам. гл. прокурор Борислав Сарафов, както съпругата на Лозан Панов, (пр-л на ВКС). Сега по това ще чуем мнението на проф. Михаил Мирчев.
Изненадахте ли се от синхрона при атакуването от страна на премиера Борисов и гл. прокурор Цацаров, те в разлика от минути направиха този ход по „Апартамент гейт“?

     – Не съм изненадан. Ние го очаквахме това поне от две седмици, докато течеше скандала с Цветан Цветанов и Цецка Цачева. Оттогава се развиха и допълнителни подобни скандали. В такъв случай демократичната практика е когато висш държавник или политик е уличен дори само от съмнение в подобна злоупотреба, тогава той или се подава оставка, или номинално си остава на длъжността, но си излиза от кабинета и престава да действа - докато завърши това следствие и се изясни фактологията. Така че премиерът и гл. прокурор направиха нещо нормално. Само че проблемът е, че го направиха с доста голямо закъснение.

     Това закъснение ще има ли негативни последици и за кого?
     – То вече има последици. Рейтингът на ГЕРБ за тези четири седмици пропадна още с 2 % и вече БСП, възползвайки се от тази ситуация, излизат над ГЕРБ - може би с 2-3% в повече. Това на БСП от15 години не се е случвало. Всъщност, много странно, но излиза, че ГЕРБ работят срещу себе си, в полза на своя политически противник.

     В същото време започват да летят стрели и в посока към БСП. Да не говорим за доста дълъг период тези сделки се определяха като компромати, като политически атаки, а не като факти.
     – Те се наричат компромати от засегнатите. Иначе това са си едни престъпления, парекселанс, престъпления. Така че този, който е засегнат, него няма какво да го слушаме като се опитва да се самооневини по този елементарен начин.

     Вие казвате „като престъпления“ обаче няма нищо доказано. Всичко е законно до този момент.
     – Има много неща законни. Но в същото време става дума за престъпления от морална и от политическа гледна точка. Просто не може по този начин една гражданска практика, която е широко разпространена в страната – много хора и обикновени хора често пъти когато си купуват апартаменти се опитват да ги изповядат на по-ниска цена, за да плащат по-ниски такси. Но това е полузаконна и морално престъпна практика.
     Когато си политик и си публична личност, и си на толкова висок държавен етаж, и знаеш, че всичко ще се разрови и в един момент покаже публично, ако направиш такова нещо – просто е недопустимо да се прави. Още повече, че в случая става дума не просто за някакви апартаментчета, а за огромни луксозни имоти - на фантастично високи суми. Става дума за половин милион, един милион, з апартаментът на Цветан Цветанов е с пазарна цена е 2 млн. и 600 хил. Това, което не е платено официално е между 1 и 2 милиона. Само ДДС-то, което фирмата би дължала при нормална продажба е от порядъка на 200-300 хил. лева. Пряко е ощетена държава с това. Така че макар и формално някъде да са спазили закона, в случая това не е най-важното.

     Очаквате ли нещо друго като резултат освен законност да има след проверката на Прокуратурата?
     – Най-притеснителното за управляващите е, че твърде много хора са се навързали при това само с една единствена фирма. А започна вече от вчера, от онзи ден, да се говори за Менда Стоянова и за пловдивския кмет - заради фантастични подобни облагодетелствания по линия на апартаменти, цели сгради, и т.н. Какво се получава? Единият човек, вторият човек, петнайсетия, шестнайсетия човек на ГЕРБ… и това докъдее ще проодължи? Целият проблем на ГЕРБ е могат ли да спрат тази верига? Те, ако не могат да спрат тази верига до Евроизборите, това ще ги помете. Така че техния проблем не е да дадат 2-3 жертви, да се изпъчат пред микрофоните и да кажат: „Ние ето колко сме принципни и морални, всеки, които е уличен си поема отговорността.“ Не могат да го казват това убедително, защото идват нови и нови, и нови компрометирани техни фигури. Така че тяхната задача в момента е по някакъв начин да се опитат да спрат веригата. Не зная дали премиерът Борисов и събудилият се вече от дълбок зимен сън гл. прокурор ще могат да помогнат, за да спрат тази злокобна за ГЕРБ верига.

     Как коментирате предложението на Вежди Рашидов, който иска публичност на имуществото на Слави Трифонов и други влиятелни хора? Дори дава пример как депутатската заплата била около 4 хил. лева, пък Слави Трифонов получавал 15 хил.
     – Аз съм абсолютно „за“ предложението на Рашидов. Има си принцип. Щом си публична фигура, а не само политиците са публични фигури, хора като Слави Трифонов също са публични фигури при това от десетилетия, всичко що се отнася до подобен тип имущество за такива хора, за доходи и как живеят, какво получават официално, и какво официално или неофициално харчат…

     Проф. Мирчев, публични фигури също така са и големите бизнесмени. Такова искане и към тях ли е възможно?
     – Разбира се. Особено що се отнася до имуществото. И има си специализирани държавни органи, които това непрекъснато трябва да го следят. Едното е КОНПИ, другото е НАП. Когато един държавник и друга публична фигура харчи много повече от това, което декларира пред държавата като официални приходи, легални приходи и върху което са платени данъци, държавните органи трябва автоматично да се задействат – за разследване и санкции.

     У нас се получава ситуацията, че шефът на КОНПИ, който трябва да проверява тези неща, вече сам е проверяван. Освен това излезе информация, че и неговият заместник Антон Славчев си е купил апартамент за 18 700 лв., който е с тераса с обща площ 244 кв.м., а са изчислили колегите от в. „Сега“, че това е цена малко над 151 Евро за квадрат.
     – Тези примери вече граничат с абсурдите. Аз разбирам човек, който злоупотребява със служебното си положение, но все пак трябва да има някакво чувство за предпазливост. Тези хора всичките не са проявили никакво чувство за предпазливост. Очевидно те са заболели от една често срещана болест на недосегаемите – усещане, че са недосегаеми от закона и санкции. И оттам нататък вместо да спазват закона и да дават пример на другите в обществото, те стават най-големите нарушители и в този смисъл стават престъпници. Истинската дума е престъпници.
     Защото всичко това става, включително, с документни нарушения. Как може председателят на КОНПИ да си купи прекалено скъпия апартамент на по-ниска цена от данъчната основа? Това е документно престъпление. След което да се подменят нотариални актове. Това е документно престъпление, извършвано, между другото, в съдружие между Пламен Георгиев и съответните държавни и общински служби, които дават новите документи и правят подмяната. Това е много страшно за обществото и трябва най-после да го прекратим.

     Въпросът е, че можем да наречем това престъпление, само ако има доказателства. В тази връзка, вчера депутатите от ГЕРБ Спас Гърневски и Тома Биков отправиха към Корнелия Нинова обвинение за едни 30 млн. лв., свързани с Михаил Миков, за да се оттегли от високата позиция в БСП.
     – Това за Корнелия Нинова беше пускано като слух някакъв, мисля, още преди 3-4 години. Но това е в зоната на слуховете, а не в зоната на документирани престъпления. В сегашния „Апартамент гейт” става дума единствено и само за до-ку-мен-ти, т.е. за до-ка-за-тел-ства, които ще издържат в една съдебна процедура. Така че засегнатите сега да не се опитват да преместват проблема от болната глава на някаква друга глава.

     Аз за първи път чух сега за тези 30 млн. предлагани на Михаил Миков.
     – Още когато имаше конгрес и Михаил Миков загуби (2015), а Корнелия Нинова спечели и стана председател на БСП, след това беше пуснат този слух. Но той много бързо заглъхна, защото звучи несериозно.

     В понеделник (8 април) по темата корупция, която е като един Дамоклев меч и обединява, за съжаление, всичко това, за което говорим, президентът Румен Радев свиква Консултативен съвет за национална сигурност.
     – Ами и той най-после се сети да направи и той нещо…

     Какво казвате?
     – Казвам, че най-после и Радев се сети да направи нещо. Все пак той е президент и трябваше да изчака ситуацията малко да се развие. Така че е хубаво да се съберат всички политически сили и представители на съответните държавни органи за да обсъдят този въпрос. Защото цялата държава трябва да намери някакво решение.

     Може би тук само да припомните накратко, че всички представители на държавната власт участват в този Консултативен съвет.
     – Точно така. Не са само представителите на партиите, но и на всички основни, централни държавни институции.

     Президентът дори заяви, че е свалил доверието си към председателя на антикорупционната комисия КПКОНПИ.
     – Правилно. Има всички основания.

     А допустимо ли е като държавен глава да го направи?
     – Да, разбира се. Вижте, нека свикнем с мисълта, че президентът е държавен глава и от тази върховна, обществена държавна позиция може да се произнася по всеки един въпрос. Всичко му е в прерогативите. Нека това най-после го разберем и разни хора, които се чувстват заплашени от неговото мнение и становища да не се опитват непрекъснато да му измъкват черджето изпод краката. Той може да се произнася по всеки въпрос, към който гражданите на Република България проявяват интерес. Може да се произнася, ако счита, че това е от държавническа важност. Така че щом като Пламен Георгиев е объркал така конците, президентът има право да се произнесе по този казус.

     И един последен въпрос към Вас. Тъй като се коментира защо точно сега избухва всичко това и дали не е отправено само с адрес към Евроизборите (26 май), за да бъдат загубени от ГЕРБ…
     – Не, много по-голяма е тази игра. Забележете, че тя не тръгна от България. Това е геополитическа игра. Тя тръгна от САЩ, това не го забравяйте. САЩ, които са приятели на ГЕРБ, които ги крепят 10 плюс 4 години до сега. Това е най-симптоматичното в цялото нещо, което се случва. Нито идва от Русия, нито идва от БСП.
     Така че това е нещото, което най-боли. Защото тези, които качиха на власт ГЕРБ и ги крепят въпреки всички безобразия 10 години сега ги удрят по особено жесток начин. Тук само искам да припомня едно съчетание, което е много страшно за ГЕРБ. Първо, делото РИКО, което очевидно се движи от САЩ срещу 3-4 изключително конфликтни личности тук, в България. И второ, евентуалното встъпване в длъжност на европрокурор Кьовеши. Тя е известна с това, че е вкарала заради висша корупция 2 правителства в затвора в съседна Румъния. Съчетаването между двете е много страшно за нашите престъпници на държавна власт.

КрайОбратно към началото


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал