БНР, „Хоризонт до обед“, публикувано на 12.07.21 в 13:07
www.bnr.bg/ ...
www.24chasa.bg/ ... © www.24chasa.bg


Всичко, което става в момента, са външни сценарии
Увеличава се балансът в полза на САЩ и центрове от Западна Европа

Проф. Михаил Мирчев
социолог, пр-л на ГИСДИ (Гражданската Инициатива за Свободни и Демократични Избори)

Интервюто взе Валерия Николова. 6,2 минути


Изненадващ ход ли бе, според Вас, категоричната заявка на Слави Трифонов (12 юли в зори – бел. М.М.) за съставяне на самостоятелен кабинет? Както и предложението за министър-председател Николай Василев?
     – Не беше изненадващо. Предложението за Николай Василев се появи два-три дена преди изборите. Така че ние бяхме предупредени какво ни се готви.
     А що се отнася до опита да направят правителство, няма как да се измъкнат от тази отговорност, защото вече веднъж пропуснаха в 45-ото Народно събрание. Сега никой няма да им го прости, ако пак се откажат, и трябва да се опитат.
     Но няма да им е лесно. Нито като проценти и коалиция, която могат да направят. Нито като авторитетност на лицето Николай Василев.
     Той е много дискредитиран политик от предишното десетилетие (2001-2009).

Какво ни се готви?
     – Готви ни се някаква сложна сглобка, много сложна сглобка. Вероятно за преходен период, да кажем, от една година. И в този преходен период доста сили, визирам преди всичко външни, ще се опитат в България да се случат неща, които при предишната власт, добра или лоша, но така или иначе беше затруднено да стават в България. Според мен, това ни се готви.

Говорите за външно влияние? И откъде, от кой център?
     – Външно влияние, разбира се. Всичко, което става в момента у нас, са някакви външни сценарии.
     Питате откъде, от кой глобален център?
     Амиии, все повече западен, отколкото източен. В сегашния вариант влиянието на Русия рязко отслабва и се увеличава балансът в полза на САЩ и центрове от Западна Европа.
     Досега имаше някакъв баланс, но сега просто везната отива в едната посока.

Имайки предвид евро-атлантическата ориентация на България, изненадващо ли е?
     – Не. Не е изненадващо.
     Но знаете, че сега в Европа има разделение на две половини. Едната, е от неолиберални, крайно неолиберални политически сили, начело с Брюксел. И другата формация от страни и сили, която вече се консолидира, е за връщане към модуса на Европа като съюз от национални държави. Така че Европа и ЕС не е нещо единно. И двете тези части са членове на НАТО.
     По много въпроси на своите държави, културна идентичност, както и относно глобалните реформи, които сега настойчиво се реализират, тези две части на Европа имат диаметрално противоположни позиции.
     Проблемът е ние, като България, като политика, къде ще се подредим? В единия фронт на Европа и НАТО или в другия фронт на Европа и НАТО? Това е.

Вие виждате крехка подкрепа в пленарна зала на 46-то НС за един такъв бъдещ Кабинет – предложеният от Слави Трифонов. Само заради фигурата на Николай Василев ли?
     – Не. Не само заради него. Той е само черешката на тортата, като много слаба и компрометирана фигура.
     Но вижте, ИТН имат 23-24%, плюс Демократична България като се подредят до тях става, колко, 35%. Нека добавим и Мая Манолова с нейните 5%. Е, кажете ми, какво мнозинство биха направили с толкова общо процента?
     Ако направят правителство, то ще бъде правителство на малцинството. И като такова то би било много уязвимо. От гледна точка на подкрепата откъм ДПС – днес я има, утре я няма, както и евентуално от гледна точка на подкрепата откъм БСП – днес я има, утре я няма. Така че предстои много голяма неустойчивост, ако това правителство мине през пленарна зала (около 28 юли – бел. М.М.).

Това означава ли, че започват още отсега договорки, разговори, преговори, консултации? Откъде би дошла тази подкрепа за едно такова правителство, и на каква цена?
     Според мен, тези договорки, сондирания, този го харесвам – онзи не го харесвам, бяха факт още при предишния 45-ти Парламент. Сега те просто ще си продължават. Вероятно, ще прилагат същата схема, но на нов глас. Така че няма нищо ново и нищо учудващо.
     Проблемът е, че миналия път не можаха да се спогодят. Сега дали ще направят сериозен опит, и дали ще успеят – поне временно?
     И разбира се, всичко това е свързано с предстоящите президентски избори (Октомври-Ноември 2021), не бива да го забравяме. Свързано е с политическия център на президента Радев, който е изключително мощен.

Виждате ли роля на Президента Радев в така предложения състав на проекто-кабинет на ИТН и Слави Трифонов? Или бяха пресилени очакванията за приемственост? Имайки предвид и отказите на трима от министрите в Служебния кабинет (икономическите трима – бел. М.М.) да се включат в това проекто-правителство.
     – Нещата не са еднозначни. Но някаква връзка има. Вероятно Президентът Радев не работи само с един вариант – сигурно работи с два-три варианта. Това е един от вариантите – да има правителство, и то да бъде горе-долу в добри отношения с него. А не във войнствени отношения, както бе отношението между ГЕРБ и Президента Радев.
     Така че мирно и тихо да се стигне до президентските избори и той да спечели Втори мандат. Пък оттам-нататък играта може да се развие и с някакви втори или трети сценарии. Но до тогава ще се търси някакъв компромисен вариант, за да има подкрепа и малко спокойствие за неговата кампания.

Валерия Николова:
Благодаря Ви, за този блиц-коментар в ефира на „Хоризонт до обед“.

София, БНР, радио-интервю, 12 юли 2021, 6,2 минути

Край


Обратно към началото


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал