В-к Преса, с. 14-15, 29 юни 2015
Пълен вариант на: www.presa.bg (вече е закрит)
www.mirchev.bg/ ...


МИЛОСТ ЗА БСП!
ТЯ ИМА ОЩЕ 2 МЕСЕЦА, ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ

За новите политически вълни в Европа и за националното достойнство


Интервю с проф. Михаил Мирчев


     - Колкото повече се свива българският етнос – заради ниска раждаемост, висока смъртност и емиграция, толкова повече се втвърдяват националистическите позиции. Как си обяснявате това, проф. Мирчев?
     - Една от причините е битова. Има възрастни българи, сами и безпомощни. В същото време има млади и агресивни примитивни общности около тях, които ги заплашват с физическо насилие, обират им доматите или им взимат пенсията. Това е битие в много от селата, малките селища. А вече виждаме и в по-крайни квартали на много от големите градове.
     Втората причина е политическа. В последните 20 години почти всички партии се занимаваха с развращаването на циганските гета, за да могат да злоупотребяват с тях по време на избори.
     През 90-те това го правеше в мека форма БСП – подарък захар, брашно, кебапчета. През 1999 г. СДС, след като спечели парламентарните избори през 1997-а, поиска да вземе съкрушителна победа от БСП и на местните. Затова изработи организационния и финансов механизъм за масово подкупване на цигански общности. Този опит бе използван през 2005 г. от НДСВ, която беше тръгнала на пада от власт, но „изненадващо” удвои реалния си рейтинг.
     ГЕРБ след 2009 г. започна да прилага „Системата Цветанов” – плащане, насилие, плюс развращаване на циганите чрез опрощаване на неща, задължителни за нормалните граждани - плащане на ток, узаконяване на жилища, гражданска регистрация, водене на децата на училище, прилично поведение на публично място.
     Да не пропусна ДПС. До 2001 г. тя има нормален електорален резултат от 270 000 гласа. Във всички следващи избори започна рязко да ги увеличава, достигна дори до 610 000 гласа. По нормален и законен път това е невъзможно.

     - Има ли нещо общо между засиления национализъм в Европа и българските му прояви?
     - Национализмът в Европа е модерната идеология и политика – новата дясна, но и новата лява. В страни като Унгария, Франция, Гърция, Англия, има тежки ксенофобски настроения срещу имиграцията – негърско-арабско-циганската, която цивилизационно не е в състояние да се приобщи и интегрира. Тази мощна вълна върви и към България. Ще имаме прояви на национализъм, включително в крайни форми – фашизоидни или левичарски. Закономерно е.

     - Умишлено или от обикновена политическа некадърност циганският проблем бе оставен да се задълбочава с години?
     - Не става дума за никаква некадърност, а за умишлено взривяване на България отвътре чрез напомпване на циганска маса, близо половината от която са гето-цигани. Ако приемем, че имаме около 900 000 цигани, гето-циганите са около 400 000. Останалите полагат усилия да бъдат интегрирани и до голяма степен успяват. 400 000 обаче са съзнателно отглеждани в примитивни и подчинени на тартори гета. Това е огромна човешка маса, огромна изборна и всякаква друга бройка.

     - Но нали имаше стратегии за интеграция, десетилетие на ромското включване? И всички говорят за образование, свиване на гетата.
     - Това са стратегии на пожелателно европейско и държавно равнище. Те са добре финансирани, но като правило с тях се злоупотребява. Тези пари не водят до забележим обществен резултат, а по-скоро до допълнително утежняване на ситуацията. Парите са за тарторите и правителствена корупция. Рядко и малко отиват като реална помощ и стимули за обикновените цигани.

     - Бе отчетено, че напрежението стихва. Но това не отменя въпроса какво да правим оттук нататък.
     - Полицията трябва да си влезе във функциите – който трябва да бъде набит, да бъде набит, който трябва да бъде арестуван, да бъде арестуван и съден. Виждате в западната демокрация как използват палки и газ, водни оръдия и масови арести. Има основни функции на държавата, която трябва да въвежда ред и да дава спокойствие на своите граждани, на фирмите, на селищата. Елементарно е, но не се прави. Българските полицаи се държат като статистици, наблюдават и констатират, но не се намесват дори при екстремни ситуации. Полицаите се държат като льохмани. Обиждат ги, пред тях ругаят държавата, заплашват с хладно оръжие, а те мълчат и се свиват. Това не е нормално. Това го видяхме и в Гърмен, и в Орландовци.

     - Кажете като социолог има ли подем на националистическите формации и за чия сметка е той? На БСП?
     - БСП се самоубива с отказа си да стане патриотична партия, продължава със страха си да влезе в националистическата ниша. Затова левите хора обвиняват социалистите, че изневеряват на националните интереси. На нейния гръб се пише и ДПС, на която БСП още през 90-те, но особено след 2005 г. даде прекалено голяма сила. Накрая е проблемът с циганите, за които и социалистическата партия носи своята вина за развращаването им, започнало след 1990 г.
     Искам да припомня реакцията на Сергей Станишев в изборната нощ на 2005-а, когато „Атака“ изненадващо влезе в парламента. Първата реакция на Станишев беше, че това е фашистка партия. А тогава тя бе просто патриотично-националистическа партия. Защо бе това прибързване тогава?

     - БСП избягва темата с циганите и през последния месец. Заета е с вътрешно-партийни проблеми?
     - Проблемът с разбеснелите се цигански гета е изключително тежък и рисков за България. Вярно е, че засега БСП все още не събира сила и смелост да се произнесе ясно и категорично.

     - „Атака“ сега повече печели от проруското си говорене, но БСП й остави и тази ниша.
     - Имам основания да кажа, че „Атака“ е все по-малко патриотична и в този смисъл здравословна националистическа партия. Тя хвана русофилството и от миналата година спекулира върху него. Имайте предвид, че 45% от българите имат смелостта да заявяват, че са русофили. Въпреки че цялата пропагандна машина им обяснява, че да си русофил означава да си ненормалник. Считайте, че има още 30%, които също са русофили в душата и мислите си, но не го казват в социологическите изследвания от предпазливост.

     - Вие предричате, че на следващите парламентарни избори БСП може да има
300 000 гласа, последно бяха 500 000.

     - Рискът е очевиден. Ако местните избори наесен (2015) бъдат неудачни за БСП, сривът им ще продължи и на едни следващи парламентарни избори тя може да падне до четвърта политическа сила.
     Пред БСП има два пътя. Единият е да катастрофира както СДС-тата след 2001, или от огромна партия да стане електорално джудже както ПАСОК в Гърция. Вторият е сега, преди местния вот, да намери начин да се консолидира, да стане по-смела, да заговори за истинските проблеми, да придобие мащабност в политическото си действие. Тогава може да се възроди като мощна лява партия. Това също е реална възможност.

     - Съветвате я да се обърне към средната класа. Има ли средна класа в България и какво може да й предложи БСП?
     - Няма общество без средна класа. Средна класа например е целият дребен семеен бизнес. Знаете ли колко процента от българските домакинства вече второ десетилетие оцеляват от дребен семеен бизнес? 12 процента. Това означава 350 хиляди домакинства или над 1 милион души. Крайно либералната монополистична политика на ГЕРБ унищожава точно тези хора. Някой трябва да се грижи за дребния и средния бизнес в България, при това в семейно-битовия му вариант. БСП може ли да направи нещо по въпроса? Мисля, че може.
     Имаме и нарастваща диспропорция между специалностите в университетите и реалната структура на работните места, създавани от икономиката. За тази диспропорция БСП трябва да каже нещо оригинално, честно и да предложи две-три ефективни решения. Не говоря за всички младежи, а за онези 20-30% от тях, които желаят да се развиват в професията си, чрез много знание и модерни професионални умения, искат и кариера да правят, искат и да са добре заплатени. За да не емигрират. Образованите съсловия, които не искат да работят какво да е и къде да е, също са класическа средна класа и в България я има.
     И третото, което политиците трябва да дават на средната класа, е чувството за достойнство. Всички говорят, че сме най-бедната, най-необразованата нация. Няма ли един политик, който да каже, че сме талантлива нация, красива нация, че имаме работливи хора! 25 години вече премазват националното ни достойнство – и с думи, и на дело. А то е жизнено важно за средната класа. Там са образованите хора, хората с имущество, хората, които държат да дадат добра стартова позиция на децата си.
     Новите десни и новите леви в Европа не говорят само за икономически просперитет или за спиране на неоколониализма. Говорят задължително и за национално достойнство. Другите социални класи – към върховете и към низините – може и да не разберат това, но образованите слоеве в средната класа ще го разберат.

     - Съзнава ли БСП, че не дава алтернатива на много хора, които биха могли да я припознаят като изразител на интересите им?
     - Бъдете милостиви към БСП! Този въпрос би бил адекватен към една устойчива партия. В момента БСП не знае на кой свят съществува – ще я има ли, няма ли да я има. Новият лидер Михаил Миков не знае ще оцелее ли или саботьорите в БСП ще го катурнат. Не знае истински лява партия ли е? БСП е все едно излетяла в Космоса и няма здрава почва под краката си.
     Има вече започнат процес на оздравяване в БСП. Аз очаквам, че Миков и БСП ще се стабилизират. Проблемът е, че те нямат много време – само юли и август. В началото на септември започва активната предизборна кампания и идват фаталните избори на 25 октомври 2015. БСП или ще си удържи позициите на местните избори и ще има старт за възродяване, или ще катастрофира и няма да е пресилено, ако я пишете полуумряла до две-три години. Както СДС-тата и ПАСОК.
     Засега БСП още не предлага ясна алтернатива. Все още тя се бори със себе си вътре в себе си – една група срещу друга група, една злобичка срещу друга амбиция, някоя продажна душица срещу желанието за принципност. Но нямат време, разполагат с два месеца (2015).

     - СИРИЗА бе заклемейна и от ПЕС след като спечели изборите в Гърция. Ако Ципрас и Варуфакис се провалят, какви ще са последствията за лявото, за новите, които отричат неолиберализма, колониализма, статуквото?
     - Ако СИРИЗА се справи с примката, която й връзват кредиторите и Тройката, ако Ципрас и Варуфакис оцелеят, това би била мощна символна победа. Новото ляво – анти ПЕС, анти неолиберализма, анти примиренчеството с политики, които идват към Европа от САЩ, ще получи силен тласък към развитие. Предстоят избори в Испания и Португалия, в Англия и Словения. Там набъбват все партии, които са против неолиберализма, против неоколониализма на САЩ в Европа. Има и негативен сценарий – ако Ципрас бъде удушен, а Варуфакис обявен за глупак, провалил хубавия гръцки народ, процесът няма да бъде спрян, но ще бъде забавен. Ципрас и Варуфакис са ключови фигури за Европа, не само за Гърция.

     - Предричате, че критичният сблъсък кой кого на геополитическо ниво ще бъде през есента на 2015. Къде е България в тази ситуация, още повече че САЩ се канят да разположат тук свое оръжие?
     - България е на фронтовата линия. Министерството на отбраната и Външното ни министерство не вземат решения, те изпълняват безропотно.

     - Не очаквате ли антивоенна вълна в България?
     - Кой да я организира? Има антивоенни настроения, но няма партия, лидер, ярък трибун, който да може да възбужда хората. Да сте видели стохилядна демонстрация за нещо или срещу някого в България? Има ги в Гърция и Москва, в половината западни столици. Внушителна демонстрация не може да се организира от чиновници. Да ви напомня понятието „харизматична личност“. Ципрас – добър или лош, има харизма. Като излезе пред 200 000 души, те се възторгват от емоция. Къде е харизматичният лидер в България?
     За Бойко Борисов се твърди, че бил харизматична личност. Но неговото е една изкуствена харизма, създадена от телевизионния екран. Истинската харизма на лидера се вижда на площада. Ако имахме десен харизматик, щяхме да имаме шанс за варианта „Орбан“. Ако имахме ляв харизматичен лидер, щяхме да имаме варианта „Гърция“. Ние имаме дефицит на водачи и вляво, и вдясно. Не на ръководители, а именно на народни водачи. Този термин не е остарял. Той се завръща на сцената със стряскаща мнозина сила.

     - Не е тайна, че най-силният коз на президента Плевнелиев за втори мандат е подкрепата от САЩ. Какви са шансовете му да успее?
     - Ако фалшифицира 40% от изборните гласове, много повече от фалшифицираните за него гласове през 2011 г.

     - Тоест никакъв?
     - Никакъв, но само ако има демократични избори с малък обем фалшификация – до 10-12% от действителните гласове. Той има шанс при следната комбинация – американска подкрепа, плюс промени в Изборния кодекс, плюс електронно гласуване, плюс огромно количество мъртви уши в избирателните списъци. За тях дори проф. Михаил Константинов се осмели и призна наскоро, че са 1 милион и 300 хиляди фантома. 20% от избирателният списък са мъртви души. Хора, гледайте числата и мислете! Двадесет процента! Държат ги, за да може изкуствено да се прибавят към резултатите. И това безобразие продължава. Ето, така Плевнелиев може да открадне президентския си пост за втори път.

     Интервюто взе Таня Джоева на 25 юни 2015

     Бележка:
     Тук се публикува пълният текст на интервюто. Включително съкратените във вестника параграфи.


     Край.


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал