В-к Стандарт, 8 октомври 2015
www.standartnews.com/ ...


20% ОТ ПРИХОДИТЕ НА ОБЩИНАТА НЕ СЕ СЪБИРАТ

Канализацията е най-големият комунален проблем на столицата
Ако ме изберат влизам с ревизия във всички общински фирми


     Интервю на проф. Михаил Мирчев за в-к Стандарт.

     – Проф. Мирчев, с решаването кой проблем ще се захванете най-напред, ако бъдете избран за кмет на София?
     – Има комунални проблеми, сред които най-острият се оказа канализацията. В много квартали канализацията е в плачевно състояние или изобщо липсва, включително и в уж луксозни като Драгалевци. Подобна е ситуацията в крайните квартали по Северната дъга, но също и в централни, като новият Кръстова вада. Това е следствие от сбъркания концесионен договор със „Софийска вода”. Водоснабдителното дружество има две инвестиционни задачи – да обновява водопроводната мрежа и канализационната. С първата задача напоследък „Софийска вода” се справя и инвестира много средства, но с втората – не. Фирмата с голямо изоставане обновява мрежата и строи много малко нова канализация. И затова всъщност за 25 години вместо ситуацията с ВиК в София да се подобри, тя се влошава. Това се оказа най-тежкия проблем и доста квартали са в плачевно състояние.
     Второ, оказа се, че на много места дори има проблеми с електрическия ток. Наскоро бях на среща в село Лозен, което на практика е столичен квартал. Те живеят най-близо до язовир Искър и Панчарево, но имат проблеми с водата, защото са със стари етернитови тръби, а „Софийска вода” нищо не е направила. Освен това непрекъснато там имат проблеми със спадане на електрическото напрежение. Инженерната и комуналната инфраструктура на много места е в плачевно състояние и аз се питам къде са тук строителите и градителите от ГЕРБ? Спомняте си, че Бойко Борисов ни призова да гласуваме за него през 2005 г. с обещанието, че ще развали концесията със „Софийска вода”.

     – Как ще изгладите проблемите с водоснабдителното дружество?
     – Решението е да се седне на преговори със „Софийска вода” и да се видят клаузите и анексите към договора, които се държат в тайна. Трябва да се предоговори споразумението, за да има равновесие между програмата за водопровод и обновление и тази за канализацията. Второ, цената на водата в София десетократно се е повишила на гърба на домакинствата. Трябва да се направи икономически анализ какво е основанието за поскъпването на услугата. Ако няма основания, цената да бъде намалена. Ако компанията не иска да поеме и социалния ангажимент към столицата, тогава може да се мисли за възможностите за разваляне на концесията.

     – Доколко са належащи бързи решения за общинските учебни заведения?
     – Проблемът със социалната инфраструктура е традиционен. В някои райони липсват училища, но по-тежкият проблем е, че има училища, които не са ремонтирани от 20 години. Това се случва на фона на много ново строителство и програми за реновиране на сгради. Има свръхконцентрация на деца в центъра в нарочените за елитни гимназии, а има училища в по-крайни и работнически квартали, където паралелките са наполовина. По новия закон паралелките им ще бъдат намалени допълнително и ще започнем да закриваме училища в София. Самите учители поставят въпроса да се мине от двусменен режим на работа към едносменен. Това е нормално, за да могат децата сутрин да учат, а следобед да имат извънкласни занимания. Но как да мине на една смяна например моето квартално 119-о училище в Изток, когато вместо 5 са приели 7 паралелки с първолачета. Те нямат достатъчно учебни стаи и заради това директорският и лекарският кабинети са превърнати в учебни стаи. В същото време нямат кабинети по физика, химия, биология, история, литература и др., което снижава качеството на образование.
     В последните години по 10 хиляди деца чакат за свободни места, въпреки че ужким се строят нови детски градини. Родителите обезумяват. Много са тези проблеми и те възникват, защото хората са потопени в грижи за ежедневието. Обикновеният софиянец като че ли не се сеща за по-големите неща. Голяма част от огромния бюджет на София се пилее. Около 20% от приходите на общината изобщо не се събират. Възможностите за развитие на нов бизнес не се използват. Лишаваме се от бюджетни доходи, които след това биха могли да бъдат използвани за социални програми. Това не е работа на обикновения гражданин, а на политиците и специалистите.

     – Трябва ли да се промени начинът на управление на общинските предприятия?
     – Освен на „Софийска вода”, пълна ревизия трябва да се направи и на други фирми. Например „Топлофикация” е абсолютно бедствие не само за столичани, но и за самата община. Подобни са и другите общински фирми – „Автотранспорт” и „Електротранспорт”. Аналогичен е и казусът с шестте общински пазари, които са всъщност много големи търговски дружества. Може би най-заплетено е положението с Центъра за градска мобилност, където са „Паркинги и гаражи”. Големият въпрос е кого облагодетелстват таксите, които ни събират за паркиране, тъй като печалбата, която се връща в общината, е много малка. Подобен е случаят с Общинска банка. Защо след като 740 млн. лв. е дългът на „Топлофикация”, те са си държали едни „свободни” 93 млн. лв. точно в КТБ? При фалита на банката топлофикационното дружество загуби тези пари. Всичко това са абсолютни парадокси при контрола и управлението на общинските дружества от страна на кмета. Процесите трябва да се контролират и когато има някакви безобразия, първият който трябва да реагира, е кметът, е след това идва ред на прокурорите.

     – Кой стратегически дългосрочен проект бихте придвижили на първо време?
     – Бих започнал с т.нар. Околовръстен път. ГЕРБ непрекъснато се хвалят, пък Южната дъга още не е построена. Липсват 2 км от запад и 7 км. – от изток. Де факто са построени само 5-6 км. Започнато е уж проектиране за Западната дъга – до пътя за Калотина. Отчуждителните процедури там не са толкова сложни и никой не може да даде рационално обяснение защо тези не повече от 8 км не се направиха при Софиянски, и след това при Борисов и Фандъкова. Накрая идва много по-големият участък на Северната дъга. Там има забавяне, защото общината издевателства над собствениците. Искат да им вземат декарите за жълти стотинки и естествено хората се съпротивляват. Ако им бяха предложили нормална пазарна цена, голямата част от собствениците щяха да се съгласят, отчуждителните процедури щяха да са приключили преди години и строителството да е напреднало. Не може да има цивилизован европейски град без много мощен външен магистрален пръстен. Цялата транспортна инфраструктура трябва да бъде вързана за околовръстния ринг. Освен на досегашните кметове, това тежи и на съвестта на главния архитект Петър Диков.

     – Как си обяснявате факта, че софиянци недоволстват, но все така продължават да избират десни партии в СОС?
     – Хората в България се примириха с корупцията. Особено от 2007 г. насам при местни избори те си казват: „Тези много крадат, но и строят”. Това е много фатално снижаване на критериите от страна на гражданите към политиците. Никой здравомислещ софиянец няма да каже, че в Столична община нямаме огромна корупция. Значи като ни направят два булеварда, три кръгови, две спортни площадки и една нова детска градина и казваме: „Благодаря”. Възприемаме този тип строителство от страна на общината като благодеяние. Загубили сме инстинкта си на взискателност като граждани. Ако не си върнем този инстинкт ние като столичани, политиците ще продължат да ни мачкат. Затова в моята кампания аз поставям острите въпроси. Хората хем знаят безобразията, оскъпяването и корупцията, големите злоупотреби с един мафиотски кръг от фирми, хем казват: „Голяма работа, то така си върви. Въпросът е, че нещо правят”. Тази овча психика би трябвало да я надмогнем, иначе няма да имаме добро бъдеще. Затова един от основните ми девизи е: „Изберете ме, за да се опитам да сменя модела на управление”. Това е един фатален модел – едно нещо строим, пет разрушаваме и оставяме още пет да се саморазрушават. Хубаво е да се радваме на придобивките, но трябва да задаваме и въпроса: Защо не направихте още две, три, пет, десет неща за този мандат с този огромен софийски бюджет?

     – Често се говори за колосалната корупция, но пък няма уволнени чиновници и заведени наказателни дела.
     – Беше зададен въпрос от съветника от БСП Милка Христова към Фандъкова: „Колко фирми е санкционирала кметицата за некачествено строителство?” Оказа се, че има един-единствен случай. Има и още няколко примера за наказани фирми, които са се забавили с по три месеца. Но няма наказани, когато настилката пропада и трябва да се полага нов асфалт или че плочките се изравят на следващата зима и трябва да се правят нови тротоари и т.н. Няма санкции за некачествено изпълнение на обществени поръчки. Това не е ли косвено свидетелство за невероятно нагла и цинична корупция начело с „честната” Йорданка Фандъкова? Много хора гледат по телевизора холивудския приятен женски образ, който са й направили, и си казват: „Тя е много добричка и честна. Ако има бандити, те са зад гърба й”. Всъщност тя не отговаря ли лично и директно за бандитизма в Столичната община?

     – Всъщност кметът управлява общинската администрация.
     – Фандъкова отговаря за всичко, независимо кой от нейните заместници извършва злоупотреби. Независимо главният архитект Диков как манипулира закона, за да даде виза за строителство на някого на най-абсурдното място между блоковете. За всичко това през цялото време отговаря Фандъкова, защото кметът е орган на власт, а не просто една жена. Хората би трябвало да ги разбират тези неща и да бъдат взискателни към жената Фандъкова с хубава усмивка и добре направена прическа.

     – Вие поставяте акцент върху сигурността на столичани в контекста на бежансканта вълна от Близкия Изток и напрежението в ромските гета.
     – Това е изключително тежък проблем. В София има 23 цигански гета. Движат се все повече цигански каруци и по централни улици, от които хората с коли и колела обезумяват. Трите бежански центъра вече са преляли. Сега разбирам, че близо до Трета градска болница от едно училище са изгонили 50-те ученици и правят един много странен ремонт. Подозрението е, че сградата се подготвя неофициално за четвърти бежански център. Да не говорим за криминалните типове уж от Сирия, а всъщност от Афганистан и не знам си къде, които се срещат в квартала между Лъвов мост и Синагогата. Към това се наслагва и битовата криминална престъпност, с която полицията почти не се занимава. Софиянци вече обезумяват от безхаберието на полицията, а кметицата Фандъкова не иска да се направи мощна общинска полиция. По закон тя има право да я управлява и да й възлага задачи. Кварталните полицаи, доколкото ги има в районите, са едни чиновници, защото не са им дадени ресурси и стимули. Много престъпност и рискове, а срещу тях институциите или нищо не правят, или са безпомощни. Това е много тежък проблем.

     – Досега Общинската полиция се занимава само с охранителна дейност в училища и паркове.
     – Те са само 150 човека, не са подготвени, не са добре платени и нямат техника. Какво друго да правят, освен да се разхождат и да им пазят мерцедесите? Общинската полиция трябва да наброява хиляди хора, много добре подготвени и оборудвани, с мотивация да пазят столичани. Това е съвсем друга институция, която няма да работи против СДВР и държавната полицейска структура, а ще действа допълващо, понякога и изпреварващо.
Има един абсурден анахронизъм – в София има 24 района, в някои от тях живеят по 130 хиляди жители, а имаме девет РПУ-тата. Какво пречи на кмета да поиска от вътрешния министър Бъчварова полицията да си промени структурата и да стане адекватна. Вместо 9 полицейските управления да станат 24.

     – Как гледате на появилата се вляво конкуренция в лицето на Георги Кадиев?
     – Не вярвам Кадиев да вземе голям процент и много гласове. Той сега надува мускули и се прави, че е конкурент на Фандъкова. Самият Кадиев знае, че това са несериозни неща. Идеята на АБВ и на Кадиев е да откраднат 1, 2 или 3 общински места от левицата. Ясно е, че те нямат да помиришат кметска битка и втори тур. Въпросът е да разколебаят много бесепари. По този начин ще помагат в бъдеще на групата на ГЕРБ в СОС. Това е играта. Всички приказки, че са автентично леви, са един брутален цинизъм и нищо друго. Самата Фандъкова заяви: „Моят конкурент е проф. Мирчев като от единствената алтернативна партия в момента – БСП”.

     – Прави впечатление, че реформаторите правят симулативна кампания, а другите конкуренти на ГЕРБ почти не се чуват.
     – Има 31 кандидати за кмет. Ако питате един софиянец за тях, той ще ви изреди две-три имена. Всички останали са един облак, масовка, която размътва психиката на хората. Никой не играе някаква значима игра. В този смисъл аз съм единственият сериозен в това множество.

     Край.


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал