19 януари 2023, БСТВ, "Актуално" с Велизар Енчев
mirchev.bg/ ...
youtube.com/ ...


Гледай видеото тук
АГОНИЯТА В НАЧАЛОТО НА 2023


Проф. Михаил Мирчев,

19 януари 2023, БСТВ, "Актуално" с Велизар Енчев
СЪДЪРЖАНИЕ на интервюто – ТЕМИ и проблеми     ## СЛУЖЕБНИЯТ кабинет на РАДЕВ и предстоящите нови ИЗБОРИ

     ## Крипто скандалът с NEXO и уличените замесени партии, ролята на САЩ

     ## Атанас ПЕКАНОВ като очакван нов президентски проект за партия

     ## Христо ГРОЗЕВ и грозните глупости за някакъв ПРЕВРАТ в София

     ## Корнелия НИНОВА, БСП и демонстрацията на ДИАЛОГИЧНОСТ

     ## За „Спаси София“ и джендър еуфорията – решителна битка през есента

     ## Какво стана и не се получи в ДАВОС – 18-19 януари 2023?С Т Е Н О Г Р А М А – редактирана и допълнена     /00.43 минути/
     СЛУЖЕБНОТО правителство се ОТЧЕТЕ за 6 МЕСЕЦА
     „добра“ работа и „успешна“ власт


     Самопохвалиха се за уж ОВЛАДЯНА ИНФЛАЦИЯ – вместо да признаят обратната реалност. Нашата инфлация през 2022 е двойна спрямо европейската, има вдигане на някои цени до и над 50%.

     Втората опашата лъжа бе, че те били СТАБИЛИЗИРАЛИ ЕНЕРГЕТиката на България. Истината е, че сключиха договор за атомно гориво от Уастингхаус, което е несъвместимо с нашите реактори и след който договор, ако влезе в сила и се изпълнява, АЕЦ Козлодуй ще престане да работи до 2-3 години.

     /2.30 минути/
     Корнелия НИНОВА покани на СРЕЩА утре ДРУГИте парламентарни партии
     с цел договаряне за евентулано правителство с 3-тия мандат на БСП.

     Очевидно, няма надежда да се договорят за общо правителство сега.
     Но се прави като ДЕМОНСТРАЦИЯ на диалогичност. Борисов подсказа готовност. ДПС и Янев – също. Това може да е някаква подготовка за опит за коалиция след изборите от 2 април 2023 год.
     Само по себе си такива срещи са нещо добро – просто защото е нужен ДИАЛОГ между партийте и лидерите им, а не само враждебност и грозно злословие помежду им.
     Поне диалог и уважително поведение да има, поне това!

     /4.02 минути/
     ЗАЩО Румен Радев НЕ връчи 3-тия мандат на ген. Стефан ЯНЕВ?

     Защото Янев и партията му вече колко месеца НЕ СТОЯТ СЕРИОЗНО на политическата сцена – непрекъснато се извъртат, готови са на всеки, нищо ясно и последователно полезно за България няма в тяхното поведение и говорене. Едно такова шикалкавене не приляга на генерал, нито на истински мъж, нито на сериозен политик.
     Бе им даден шанс да са в този парламент – а те са безлични и неубедителни, не стоят сериозно – на първо място лидерът им.

     Всеки не стаава за висок политик. Самият Стефан ЯНЕВ вече се видя, че НЯМА ЛИЧНОСТЕН КАПАЦИТЕТ. За изненада на мнозина това е валидно включително и за неговата интелигентност – той видимо не притежава достатъчен интелигентен капацитет за политическо лидерство.
     Имаше илюзия, че той би бил политик с възможности, но и тази илюзия за него отлетя.

     /5.15 минути/
     На миналите избори РЕАЛНО процентът за Янев бе ПОД 4%.

     Но чрез изборните машини (планирани и реализирани) него изкуствено го вкараха в 48-то НС. Реципрочно, изкуствено оставиха под чертата ИТН и момчетата на Слави Трифонов. Направиха размяна и това бе съществена фалшификация на изборите от 2 октомври 2022.
     Добре, дадоха бонус на Янев и партията му. Но те после трябва да демонстрират качество – а досега никакво качество не демонстрират. Само се мотаят по терена.

     Разбира се, момчетата с машините, най-много додадоха на ПП-то, на Кирчо и Компания. На тях изкуствено чрез изборните машини им добавиха 4-5 лъжливи процента. Това е моята експертна оценка по косвени данни.

     /5.50 минути/
     КОЙ манипулира изборните резултати чрез изборните машини на 2 октомври 2022?

     Известни са имената на няколко души, обсъждат се в медиите. Нищо конкретно не може да се докаже, но по косвени данни и информация може да се направи горната експертна оценка.
     Но важното е, че в дъното на всичко това е презид. Румен РАДЕВ.
     Нали няма да забравим, че точно той наложи това абсурдно машинно гласуване през 2020-2021, в разрез с опита и решителния отказ от тях на Европа. Сега с такива машини се гласува само в Брюксел, отказали са се такива знакови държани като Холандия и Германия.
     При това презид. Радев е впечатляващо упорит и самоотвержен. Той и сега, в края на 2022 – след горчивия опит от два избора, се съпротивляваше радикално за връщането към възможност да се гласува и с хартиена бюлетина – „машини и само машини“. Той върна в НС закона със свое ВЕТО – чрез едни 4 страници Мотиви, в които странно и смешно се извърта, че връщането към хартиени бюлетини, паралелно с изборните машини, видите ли било посягане върху тайната на вота на избирателите в такива изборни секции. Четох, четох това извъртане и чак не вярвах на ушите си!

     Той сам призна, че през 2021 е направил своята първа голяма издънка със "шмекерите" Кирил и Асен. Той самият ги лансира и наложи като министри, защитаваше ги от Конституционния съд, после с авторитета си стоеше зад тяхната „партия“ и правителство.
     Сега направи втора подобна издънка със Стефан Янев и неудачния му партиен опит. Демонстративно те стоят далеч един от друг – не знаем дали са в добри или в лоши отношения. Но факт е, че гласувалите за Янев и неговия „Български Възход“, са го направили с идеята, че той и те са приближени на презид. Радев. Радев по никакъв начин не е намеквал на избирателите да не се подлъгват по Янев!!!
     И при всичкото това претендира, че е институция на стабилността и здравия разум в България!!!
     Да не говорим от серията изключително вредни за бъдещето на България решения на неговото сегашно Служебно правителдство само за два месеца – декември 2022 и януари 2023 год.

     /9.10 минути/
     Много голяма част от гражданите и избирателите в България НЕ РАЗПОЗНАВАТ положителен политически проект и лидери.
     И се лутат от една крайност към друга – по време на всеки следващи избори.

     Не малко ЛЕВИ избиратели на предходните два избора гласуваха за Кирил и Асен. Защо? Едно от обясненията е, че те са били подведени от чужбинската им биография и хардвардското им образование.
     За жалост, много леви са болни от про-ЗАПАДЕН СНОБИЗЪМ – по принцип, но още по-силно поради своите златни деца и внуци изпратени там, в „цивилизацията“. Изпратени там да се учат и работят, с идеята и вярата, че там ще направят звездна кариера и ще просперират.
     Логиката е следната: „Ето, нашите деца и внуци учат и работят там. Нашите са си добри и чудесни! Значи, и тези няма как да не са добри и чудесни. Как да не им се доверим, да не ги обичаме, да не гласуваме възторжено за тях!!!“
     ЛИЧНОТО отношение и умиление СЕ ПРЕНАСЯ към чуждите деца, които в случая искат да станат държавници и властници.

     Така Кирил и Асен, и техните рекламни политически кампании през 2021, подмамиха и подлъгаха половин милион избиратели. Много от тях бяха леви хора – с претенции за разумност и за политическа културност.
     Такива леви хора станаха жертва на психологическия „праг на отхвърляне“ – като чувам и научавам нещо, което руши вярата и доверието в някого, просто го забравям. Така упорито бе забравяно за лъжливото двойно гражданство, за съучастието на презид. Радев в това лъжливо двойно гражданство. Бе забравяно за съмнителните дипломи от някакъв „Харвард“. Бяха подминавани сведенията за неморалност и сексуална „свободност“, което иначе уж моралистки се отхвърля. Бе забравяно за гръмките корпоративни договори, които се оказваха или празни декларации, или съмнителни огромни вредни сделки. Бе забравяно за огромни заплати на близки и любовници, което иначе уж е възмутително. И т.н., и др.под.
     Нали са си момчета и момичета като нашите родни момчета и момичета! Значи няма как да не са добри и те. Тук действителноняма ляво и дясно“, както самият Кирил по-ясни още в началото на политическия си възход.

     /10.25 минути/
     Защо НАТОвският ген. Румен Радев НЕ даде 3-тия мандат на НАТОвската коалиция на Христо Иванов?

     Защото го изпревариха и го затиснаха чрез скандала с крипто аферистите от NEXO. Този скандал бе пуснат в медиите два дни преди решението за 3-тия мандат.
     КОЙ имаше интерес от това? Преди всичко – ГЕРБ, а те ги умеят такива неща!

     /11.25 минути/
     ДБ и Христо Иванов, ако бяха взели 3-тия мандат – това би било официален опит за успех на "Коалицията на ВОЙНАТА" сега в България.
     Така е, но да не забравяме и факта, че те са и "ДЖЕНДЪР коалиция" в България. Сега вече са три формации – ДБ + ПП + Спаси София. Това наистина не бива да се забравя, нито да се омаловажава.
     Вкл. като имаме предвид, че скоро Турция се изтегли от ратификацията на Истанбулската конвенция. Защото тя, според тях, е несъвместима с нормалния човешки живот и психика, със семейството и нормалното родителство, защото въз основа на нея се спре посяга в училищата върху нормалната и нежна детска психика.

     Е, хайде де, нека се учим от челния пример на други страни, които вече изтрезняха от джендър-еуфорията и започнаха да се предпазват чрез императивни действия на държавата. Този вид нео-либерализъм ще бъде отхвърлен, просто защото посяга върху нормалността човешка, семейна, родителска, детска.
     И в това поле настоящата 2023 г. очаквам да е година на решителна развръзка.
     При нас ще се види как се развиват нещата не сега – при парламентарните избори от 2 април, а есента – при местните избори в София, в които знамето ще бъде Борис Бонев и новата му партия „Спаси София“ (видях някъде, че вече я наричат „Спаси София Прайд“), и евентуалната партийна и медийна коалицията зад него.

     /12.40 минути/
     3-тият МАНДАТ бе даден от Радев на Корнелия НИНОВА, при това знаково точно на нейния рожден ден (16 януари 2023).
     Това да не е така нар. "Данайски дар"? Прави се уж подарък, а всъщност се нанася злобен удар?

     /13.24 минути/
     Христо ГРОЗЕВ за уж опит за ПРЕВРАТ в София. Осуетен "по случайност"!
     Според мен, това си е една голяма глупост за наивници. Това е поредна негова клеветническа изцепка – без доказателства, той и преди е обещавал доказателства, но след това ги е забравял.
     По принцип държавен ПРЕВРАТ в съвременна държава не се прави по този начин. Няма как да стане с някакви 700 души, които „геройски“ да завземат празната сграда на Парламента. Трябва да се превзема националното радио и националната телевизия, да се превземат няколко ключови военни поделения, и т.н.

     РУСКАта страна няма интерес от такъв преврат – това се казва и внушава от пропагандиста Грозев. Ако те искат да повишат своето влияние тук, то те си имат други ресурси да го направя успешно. Така, както и другите "Велики сили" в България – не им е нужно крайното средство преврат.
     Нека не забравяме, че Христо Грозен е АГЕНТ на чужди специални служби, това стана ясно от медиите, самият той май не го крие. Той се прави на журналист, но не е журналист.
     Грозев има активна делова и международна кариера поне 20 години. Занимава се с медийни мрежи, корпоративен човек е, работи на три континента. Има висок институционален и корпоративен статус – в България и по Света, това е все мащабна и сериозна дейност, а не някакви филмчета само, които сега се цитират, за да ни внушат, че той бил „журналист“.

     /17.20 минути/
     КАКВО става в ДАВОС днес – 19 януари 2023?
     Защо е това крайно милитаристично говорене, че Русия трябва да бъде победена на всяка цена?

     Това ми изглежда повече като проява на БЕЗпомощност – от страна на западния корпоративен и политически елит, които традиционно го събират в Швейцария – ДАВОС, през януари.
     Това е проява на безпомощност от страна на Запада след 11 месеца война във и чрез Украйна срещу Русия и тяхната, както вече я наричат „Нова Отечествена война“.

     Първо, направи впечатление, че групата на големите лидери я нямаше там – само Шолц от възловата Германия, домакин на поредната среща в Рамщайн след два дни.
     Нямаше го Сорос. Не стана ясно там ли е самият фамозен Клаус Шваб, който май се изказа дистанционно от екрана.

     Всъщност там участваха второ- и трето-разредни активисти на Глобализацията.
     И … нашият министър културен Минеков участва. При това заедно с още доста хора антураж. Чух, че за такива туристически маргинални посещения си има такса – 19 000 евро.

     Второ, ДАВОС по принцип и по традиция се занимава с грижа за Света и за опазване на екологията, с опазване на природата и равновесието, с изхранването на населението, с икономиката и новите технологии, с „Четвъртата индустриална революция“ и формирането на човека с “new normalcy”.
     А сега изневериха на себе си и се концентрираха върху оръжия, оръжия, оръжия за Киев. За да не спре тази ужасна война, а да се проточва до …, не знам какво.
     Все едно са едната от воюващите страни. Все едно подготвят работно предстоящата среща в Рамщайн на 50 държави с тяхното си НАТО.
     Сякаш са си изпуснали нервите – правят се на Генерален щаб.

     /19.20 минути/
     Тематиката и участниците в тазгодишния ДАВОС е показател за ПАЛИТическата криза на ЗАПАДА – като воюваща страна срещу Русия.
     Това е първата по важност сега война в света.
     Втората по важност война е икономическата и финансовата.
     Чак на трето място по важност е войната, в която се стреля и биват убивани хора чрез все по-тежки и мощни оръжия.
     Затова и Операцията на Русия (стратегически и тактически), започнала на 24 февруари 2022, бе такса дълго проточена и разтеглена във времето. Сега, едва на 11-ия месец Русия започна да воюва сериозно, вече атакува на три фронта, падат мощни укрепени зони на Украинската и НАТОвската армия, въвежда ново модерно оръжие, насища фронта вече с огромна армия, започва сериозната си битка и чрез Космоса.
     Едва сега, на 11-ия месец. Досега проточваха, за да се развие политическата и икономическата война, за да се очертаят загубите и победите, за да започне така нар. „перемога“, но в обратна посока и с обратен знак.

     Моята обобщена прогноза за започналата 2023 г. е, че през първата й половина, до лятото и есента, Западът ще се огъне по всички фронтове и във всички полета на сблъсъка. Ранен сигнал за това бе от тазгодишния ДАВОС.

     /20.10 минути/
     Ние, тук и сега, как отиваме ли на парлам. ИЗБОРИ? Служебното правит. на РАДЕВ докога ще управлява? Със същата милитаристична политика ли, както през 2022 год.?
     Ако изчислем, бихме видели, че този Служебен кабинет на презиид. Ладев вече управлява 6 месеца, с вероятно до и след изборите да управлява още 6 месеца. Това си властова перспектива от 12 месеца.
     През това време презид. Румен Радев по същество е в ситуация и в роля на ДИКТАТОР на страната – извънредна еднолична власт, нещо като президенска република с нещо като парламент.
     Той като такъв временен диктатор, чрез своето правителство, взема съдбоносни за България, народа и бъдещето решения, сключва фатални договори, прави стратегически стъпки.
     Така Радев концентрира в себе си огромна властова отговорност и вина. Убеден съм, че от една страна това не му е удобно и го плаши. А от друга страна вече е влезнал в своя омагьосан кръг и му трудно сам ще се измъкне от него.

     /21.00 минути/
     Очевидно е, че продължават и сутрешните сънища на презид. РАДЕВ и приближените му, бълнуванията им за негова ПРЕЗИДентска република в България.
     Да има Велико народно събрание, да се промени политическата система на страната, да преминем от парламентарна към президентска форма на управление и власт. И той, ген. Румен Радев, да бъде избран за първия президент на новата България.
     Но ми се струва, че всичко това е все по-безтегловно.
     Въпреки услужливата услуга от Слави Трифонов и ИТН да започнат всенародна подписка за свикване на референдум за президентска република. Тя е с такъв срок, че ще може да бъде внесена в следващото 49-то НС. Ако, разбира се, успеят да съберат в предизборната суматоха огромното число от 400 000 признати за валидни подписа.
     Има хора, които се опитват да наложат темата за преход към президентска република като основна през тази 2023 год. Внушават идея за катастрофа и дискридитираност на всички партии, на всички партии в тяхната „заедност“. Внушават някаква привидна реалност за „можем и без партии, ще управляваме държавата пряко без партии“, и др.под. Внушават, че при тази партийна и политическа криза САМО РАДЕВ бил островът на политическата стабилност, на държавническия РАЗУМ, на честното отношение към България и бъдещето й.
     Но, пак казвам, всичко това е все по-безтегловно. Просто защото срещу фактите и да внушаваш не ти вярват – не ти вярват за чудесния Радев поради сегашното му Служебно правителство, поради предишните му любимци „шарлатани“, поради крайно милитаристичната му политика и действията на Военния му близък министър, поради вече дългия СПИСЪК със стратегически вредни за България неща, които прави или стимулира лично презид. Радев, поради предатеелството към нетговото собствено ВЕТО за Северна Македония в ЕС – вкл. прибързаното и лъжливо влизане на Българя в ЕВРОзоната от 1 януари 2024 год.
     Всичко това се пише на сметката на презид. Румен Радев. И няма измъкване от фактите. Дории слепите вече проглеждат. Дори влюбените вече изтрезняват. Дори зависимите вече се замислят как да се отделят, за да не потънат и те.

     /21.30 минути/
     Атанас ПЕКАНОВ ли ще е трети опит на презид. Радев да си направи своя партия?

     Според мен, и сега НЯМА да му се получи планът.
     Вижда се, че Пеканов е по-хубаво и по-добре говорещо момче от „шмекера“ Кирил Петков. И той е със същия тип рекламирано западно образование, вероятно добре говори английски, за разлика от Петков.
     Но, проблемът е, че вероятно и Пеканов е носител на същия продажен манталитет, прозападна апологетика и вярна услужливост. В края на краищата, и той вероятно е със същата анти-българска активност, позиции, последици от работата му. Вече има практическо доказателства за това.
     Освен това ми се струва, че чисто характерологично и личностово и Пеканов няма качества и капацитет да направи партия.
     Няма харизматично излъчване. Не показва нужната енергия и енергичност. Не сме го видели в конфликтен публичен театър – него само го показват като красиво момче отдалеч – така медиите досега му правят имиджова услуга. Но като тръгнеш да правиш партия, те качват на сцената и там вече всичко лъсва.

     Засега очакването ми е, че ако презид. Радев тръгне с Пеканов да прави своя партия, трета-четвърта поред, то резултатът отново ще е плачевен. Не виждам ресурс у Пеканов да направи успешна партийна формация. Пеканов не проявява качества на партиен и организационен лидер.
     Кирил Петков е много уязвим човек на политическата ни сцена, но той има способността да излъже едни хора да гласуват с ентусиазъм за него. За такова мотивиране не виждам способности у Пеканов.

     Всъщност тези проекти за партии на презид. Радев не са лично негови, а са на САЩ у нас. Наред с другите проекти на САЩ, които чрез Радев се легитимират у нас.
     Това каза Велизар Енчев, аз само с усмивка се съгласих с него… ВИЖТЕ: Интервюто за ПРОГНОЗИте ми за започващата 2023, от 13.12.2023 год.
ВИЖТЕ: Интервюто за ПРОГНОЗИте ми за започващата 2023, от 13.01.2023 год.Обратно в началото


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал