Предизборно ПОЗИЦИОНИРАНЕ
Защо АГЕНЦИИТЕ КРИЯТ изследванията си?


проф. Михаил Мирчев
Кандидат за кмет на СофияПърва ПРЕСконференция. Част 1


София, Национален пресклуб БТА, 10 часа
16 септември 2015, сряда


     Във Вашите медии – телевизии, радио, вестници, интернет-медиите – журналистите непрекъснато повтарят, когато задават въпросите си: „Всички социологически изследвания показват (вариации)... Вие нямате никакъв шанс.” Винаги така се задава този въпрос: „Защо се хванахте? Защо се нагърбвате с такава загубена битка?”

     „Всички социологически изследвания показват…” И нито един от тези журналисти, нито един от цензурите на журналистите, които стоят зад кадър, не си задават елементарния въпрос: „А къде са изследванията? Кой ги публикува? Имаме ли достъп до оригиналните данни на тези изследвания, за да правим такъв извод.” Повтаря се: „Всички социологически изследвания показват”. Но просто няма изследвания? Няма ги!
     За първи път от 20 години няколкото големи изследователски рейтингови агенции, които правят изследвания всеки месец, от Юни насам не публикуват изследвания. Вече става 3-ти, 4-ти месец. Много подозрително. Когато има важни местни избори, паралелно с национално представителните изследвания се провеждат и представителни изследвания за София, защото София е с изключителна значимост. Това, което става в София, след това става в цялата страна.
     Но защо досега нито едно софийско изследване не е публикувано?
     Подмятат се някакви %-ти, но извадени от контекста. Не се дава пълната таблица с данните, което е коректно. Когато се публикуват рейтингови изследвания изследователят е задължен, например, вестник 24 часа, който виждам, че липсва тук в момента – да даде таблицата с всички партии и всички кандидати. Отдолу да има сума до 100%. Оттам нататък са интерпретациите и анализите в текста.
     В текста може да има най-различни интерпретации, въпросът е данните да бъдат коректно и систематично представени.
     Отговорността на агенцията, основната отговорност на агенцията-производител е тази табличка с колонката с %-ти. Точно това липсва от 3-4 месеца.
     И задавам въпрос на моите колеги от Галъп, на моите колеги от Алфа Рисърч, на моите колеги от Медиана и Сова Харис, на колегата Юли Павлов, защо си крият изследванията? Защото повечето от тези агенции първо, имат месечни изследвания, и второ, част от тях са правили изследвания и в София. Това е почти сигурно.
     Вие имате ли някакъв логичен отговор на въпроса: Защо си крият изследванията?
     Има само един логичен отговор. Защото данните, които се получават в тези изследвания драстично се различават и се разминават с пропагандното внушение. Данните не показват уж безкрайно висок рейтинг на Йорданка Фандъкова и ГЕРБ в София, и нито Михаил Мирчев има безкрайно нисък рейтинг и никакъв шанс да се напъва нещо да прави в тази кампания. Ще ви го покажа в числа, за да е по-лесничко и да го покажете на Вашите зрители.

     Вижте СКРИТАТА ИЗМИСЛИЦА.
     Ако преведем думичките „Всички показват…” в числа би се получила една подобна табличка. Йорданка Фандъкова – 60%. Потриват ръце доволно. Печели от 1-ви тур. Михаил Мирчев, разбира се, по-слаб от Вили Лилков, два пъти до три пъти. Потриват ръце. Лявото в София не може да бъде на 2-ра позиция. Ако случайно се отиде на 2-ри тур, няма левият кандидат да бъде класиран от 1-ви за 2-ри тур. За 2-ри тур ще отиде десният кандидат Вили Лилков. Потриват ръце високомерно.
     И последната интрига от последните дни. Георги Кадиев, който е толкова велик политик, че съединен с АБВ, още по-велики политици, и съединен със социал-демократа Анастасов, най-велик политик – хоп, 12%. Това е внушението. Така може то да бъде представено като рейтинг.
     Когато се говорят абстрактни неща, а се крият числата, хората подразбират горното. Това е измислицата. Имате твърдение, нямате данни.

     Сега вижте, позволил съм си като експерт-социолог, да ви покажа по-реалистични рейтингови числа.
     Йорданка Фандъкова вероятно е близо до 50-те %-а, но е под 50-те %-а. При това не се знае колко под. Дали е 5 или е 10% под. Така че тя задължително отива на 2-ри тур.
     Мисля, че в щаба на ГЕРБ това го разбраха около 10 август. Дотогава живееха спокойно, с голямо пренебрежение към мен и към нас. От 10-ти август се изплашиха и между другото, ако забележите ритъма на нейната предизборна кампания, тя се активизира от 10 август насам.
     Проблем втори. Кой ще отиде на 2-ри тур. Аз или Вили Лилков. В момента дистанцията, моята, не е толкова голяма спрямо него. Но виждате какво вътрешно разцепление и борби в Реформаторския блок. Мисля, че той в телевизора седи много по-неубедително отколкото моят образ. В момента дистанцията не е голяма, но в рамките на Октомври дистанцията между нас ще бъде вероятно удвоена. За това работя.
     Моята прогноза е, че не просто аз ще отида на 2-ри тур над Реформаторски блок и Вили Лилков, а дистанцията ще бъде неприятно голяма за тях. Мисля, че Вили Лилков има проблем, защото една такава перспектива носи стрес, носи вътрешна неувереност, носи дори елементи на паника. Какво и как да правят те в телевизора, за да компенсират това различие между образите?

     Що се отнася до Георги Кадиев, то той надали има повече от 3%? Неговата задача е да създава медийна суматоха. Неговата задача заедно със силиците на АБВ и Анастасов е, ако могат да отмъкнат 10-на хил. гласа, което значи 1-1,5 общински съветника. Всъщност те ще бъдат откраднати от листата на БСП. Но преди всичко задачата му е медийната суматоха.

     Така! Хайде да се върнем към данните все пак.
     Последното обявено изследване е направено към 26 юни. Галъп не публикува изследване от Юли, Август и Септември.
     Питам: Защо? Вече попитах.
     Вижте какви са рейтингите на правителството обявени от агенция Галъп. Плюсът е 30%. Не 50%, а 30%. Отдолу виси едно ужасно червено не харесват, не одобряват 60%. Съотношението е 1:2.
     Народно събрание, Парламентът, Правителството е на Бойко Борисов и ГЕРБ. Ако не сте забелязали и Народното събрание е на Бойко Борисов и ГЕРБ. Рейтинг – 20%. Унизително нисък %. Отдолу седи едно ужасно, ужасно нещо – 70% от българите не харесват Парламента. Президентът – това е Юни месец – 30% плюс, 55% – минус. Знаете скандалите с Президента и неговата национално-полезна активност. Ако сега направим изследване, той няма да има повече от 20% плюс, а вероятно и неговият минус ще се е качил на 70%.
     И там някъде до тях стои Йорданка Фандъкова – с деклариран рейтинг, с много срамежливо деклариран рейтинг на 26 юни, 50% плюс. Но това са нейните приближени институции – Правителство, Народно събрание, Президент. Те я дърпат надолу. В рамките на кампанията нейните хора, институциите на нейните хора, ще дърпат нейния рейтинг надолу.
     Ето, от тази гледна точка, предишните данни, които ви показах, че тя в момента има рейтинг от порядъка на 40-45%, са съвсем реалистични. Още нещо много любопитно, моите колеги Галъп, при всички рейтинги обявяват позитивна срещу негативна част. Само при Йорданка Фандъкова са го спестили. Не са показали негативната част от рейтинга. Пак се пита едно голямо: Защо?
     Предполагам, че те са кавалери. Тази фирма се ръководи от мъже. Защото едно е да покажете 50% срещу 10% минус на Фандъкова, друго е да покажете 50% срещу 30% минус, четвърто е да покажете 50% срещу 40% минус. И затова тук съм сложил 3 въпросителни. Какъв е скритият минус на Йорданка Фандъкова?
     В тази негативна част на рейтинга са онези столичани, които при всичките хвалби за нейното страхотно управление и нейния чудесен характер и нейния миловиден женски образ, всъщност, упорито не я харесват и търсят алтернатива.
     На 1-ви тур ще има най-различни алтернативи, на 2-ри тур аз ще бъда единствената алтернатива. Това е доста неприятна ситуация. Рейтингово – доста неприятна ситуация за г-жа Йорданка Фандъкова.

     Вижте един друг въпрос обявен от агенция Галъп. Пак към 26 юни. Дали искаме промяна в управлението или искаме да се запази сегашният модел?
     Ако ни харесва сегашния модел, преизбираме този, който го движи сегашния модел. В случая кметът Фандъкова. Ако не ни харесва модела, тръгваме да събаряме кмета Фандъкова, да я сменим с друг човек, с надеждата този друг човек да смени модела. Вижте ги числата.
     Искат цялостна промяна. Категорично искат цялостна промяна – 41%. Не е нужна промяна, нека си остане статуквото в момента, само 11%. И в средата има едни 34%, които се чудят какво да кажат. 41% – искаме смяна на модела, което значи – готови сме да мислим „Можем ли да сменим кмета с нов човек”. Срещу 11% – не искаме смяна на модела, не искаме да сменяме кмета с нов човек, защото всичко си върви по мед и масло.

     Това е. Защо агенциите крият данните си?
     Защото не искат да лъжат грубо.
     Много грубиянски се говори срещу социолозите, че били мошеници, когато получават пари, могат всякакви лъжи да публикуват във вестник 24 часа.
     Не е вярно. Социолозите си пазят хляба. Защото Йорданка Фандъкова е за 8 години, докато агенция Галъп е от над 20 години и иска да работи още 20. През това време много кметове, много политици ще се сменят. И тук не може по никакъв начин, едни такива сериозни изследователи да уронват своя професионален престиж. Затова си крият данните.
     Край на Част 1.


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал