„ЛЯВОТО” срещу БСП. „ДЯСНОТО” срещу ГЕРБ.
Новите залози за политическо разместване.
Кадрово разместване


проф. Михаил Мирчев
Кандидат за кмет на СофияПърва ПРЕСконференция. Част 2


София, Национален пресклуб БТА, 10 часа
16 септември 2015, сряда


     Вижте каква е конструкцията в момента. „Лявото” срещу БСП и каква е целта? Защото има едни определени сили, които помпат, помпат, помпат отцепниците от БСП. Помпат с пари. Помпат с медийно участие. Помпат с псевдо самочувствие.
     Георги Кадиев, Георги Първанов, Георги Анастасов, така нар. коалиция „Сердика”. Целта е да откраднат 10 хил. гласа, 20 хил. гласа.
     Страхил Ангелов. Човек, който ... Това е втори Георги Кадиев в БСП. Критикува, критикува. Видя, че номерата му не минават. Напусна. Каза, че ще се занимава с бизнес и повече никога с политика. И хоп, в този момент, странно защо, се връща отново в политиката. С някаква партия, която не знам дали ще вземе повече от 480 гласа – Движение „Напред България”. Но просто да има суматоха. Хората, които гледат телевизия да се объркват.
     Татяна Дончева, Движение 21. Беше свръх лява, сега не знаем каква е? Ще гласува за кандидата на ГЕРБ г-жа Фандъкова. Отиде откровено в десния сектор. Има едни леви хора, които по инерция си я харесват нея като личност. И по инерция на 1-ви тур може да се излъжат да гласуват за Движение 21.
     Една и съща идея. Да се отцепи, да се отцепи, да се отцепи. И корпусът на Левицата, корпусът на БСП да бъде отслабен. Минус 10 хил. гласа, минус 20 хил. гласа. Минус 2-ма общински съветника, минус 4 общински съветника.
     Имаше ваш колега журналист през 90-те години, който казваше „Да, ама не.” Спомняте ли си?
     „Да, ама не!” Защото това е сметка без кръчмар. Няма да стане тази работа.
     Моята задача лично, като кампания, като говорене, като анонси към най-различни целеви групи, към най-различни електорални групи в София, в изборите, всъщност е този ефект да го минимизирам.
     И това ви е показано на следващата графика. Това, което те са си поставили като цел няма да го реализират повече от 50% от сметките им. Вместо 4-ри откраднати общински съветника, ще имат 1 или 2. Вместо 20-30 хил. гласа ще имат не повече от 10-12 хил. гласа. Това е една от моите основни задачи в лявото пространство.
     Защото не може до безкрайност да се роим, да ни раздробяват.
     Когато имате много партии, имате нестабилност на властта. Независимо леви или десни са в тази власт.
     Това е огромното усилие на геостратегически сили. Да се разпаднат големите партии в България и да останат само джуджета и дребосъци. Джуджетата и дребосъци лесно се купуват, лесно им се плаща, лесно се слагат нелоялни личности начело на джуджетата и дребосъците в политиката. Досега успяха със СДС. Разбиха го след 2001 г. от СДС останаха само джуджета. Виждате, че ГЕРБ беше огромна партия. В момента е 50% от това, което тръгна и беше в началото 2007, 2009 г. И нескончаемата борба БСП да бъде намалена, свита, разцепена, намалена, свита, разпадната.
     Това е една от големите битки на партийното и идеологическо структуриране на тези избори. София е много важна, тъй като дали ще бъде разпадната голямата партия БСП е голям залог по принцип за бъдещето. Не само на София, но и на България. Виждате, че в Западна Европа модерната вълна не е дясна. Модерната вълна е лява.
     В Гърция модерната вълна е лява. В Италия, много срамежливо, но скоро модерната вълна ще бъде лява. В Испания модерната вълна е лява. В Англия, от една седмица си имат нов, доста крайно ляв лидер на лейбъристите, модерната вълна в Англия, Великобритания е лява. При президентските избори в САЩ, имате един Сандърс, който е доста крайно ляв. Модерната вълна е лява. И от тази гл. т. моята задача в софийската кампания, с помощта на организационната сила на БСП, всъщност лявото в България да оцелее. Това не е егоистичен интерес. Това е интерес на бъдеща модерна европейска България.
     Съвсем категорично го казвам. Не говорим, обаче за какво и да е ляво. Говорим за истинско ляво. С леви ценности. Със смели лидери. С ефективност и не предателство на това, което са обещавали и на ценностите, които са декларирали, когато вземат властта.
     Следващата власт на БСП не трябва да бъде Пламен Орешарски власт. Лява власт с десен управител. Десен като мислене. Десен като поведение. Десен като решения. Следващата лява власт, дали в София, дали в България, трябва да сложи ляв човек отгоре, за да провежда ефективно лява последователна политика.
     И вижте сега дясното. Дясното срещу ГЕРБ и Йорданка Фандъкова. Целта им е една. Много са странни тези избори в София. Тук се прави сега в момента един много голям експеримент. Могат ли да се възродят старите десни партии в общо взето 4 нови лица?
     Много сложно им се получава и много трудно им се получава, но РБ е една деликатна конструкция. Непрекъснато се дърлят и се карат, и всеки дърпа чергата към себе си. Но в края на краищата се стремят да оцелеят и да се стабилизират. С разбира се тяхната цел – да се представят добре на тези избори.
     Но възниква новата формация Д 3 – Стефан Иванов. Това са вътрешните опозиционери седесари към общото СДС в София. Това е класическия конфликт – национална партийна организация и софийска партийна организация. Аз смятам, че тези хора имат ресурс, имат пари. Тези хора имат много политически опит. Те имат хъс да изместят, от тяхна гледна точка некачествените седесари и на сцената да се върнат качествените седесари. Това е Д 3. Това е Стефан Иванов с неговата лична амбиция.
     След тях са и момчетата от Гергьовден. Малко несериозно се отнасям към тях. Те са преди всичко медийни звезди. Но за да има суматоха, както в лявото пространство, медийна суматоха, на сцената излизат и момчетата от Гергьовден.
     И накрая една малко странна, особена формация. Пак дясна. Формацията ДЕОС – Виктор Лилов. Могат да не вземат много проценти, но са на сцената, за да играят сериозно. И какво се получава?
     За първи път откакто ГЕРБ излезе мощно на сцената и узурпира дясното пространство в България, другите десни започват сериозна игра, за да си върнат дясното пространство или поне голяма част от него. Това вече е силна конкуренция и сблъсък вътре в дясното пространство. Какво ще се случи ще видим, но на ГЕРБ няма да му е лесно. Още повече, че в ГЕРБ започнаха вътрешни притеснителни процеси. В много общини самите гербаджии започнаха да се разцепват и да се противопоставят един срещу друг. Например организацията в Пловдив.
     Край на Част 2.


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал