Рейтинги от Агенциите за Местни избори ‘2015
ОТ КАКВО ГИ Е СТРАХ „Галъп” и „Алфа Рисърч”?
Динамиката в %-те: Защо ГЕРБ са в нервен шок?


проф. Михаил Мирчев
Кандидат за кмет на СофияПета ПРЕСконференция. Част 1


София, Национален пресклуб БТА, 13 часа
14 октомври 2015, сряда


     Колеги нека да започнем.
     Пета пресконференция.
     Проф. Михаил Мирчев кандидат за кмет на София.
     Благодаря на всички отзовали се тук, както и на граждани-столичани, които ни гледат on-line.
     Днес, сме втората седмица преди изборите, кампанията

  Вижте видеото в Youtube
  канал Михаил Мирчев

  Динамика на рейтингите
  Exit Poll
навлиза в своята най-решителна фаза. Затова ще говоря по-малко по конкретни проблеми на София и повече по това КАК СЕ ПРАВЯТ ИЗБОРИ, включително за негативния вариант как се прави подготовка за да се фалшифицират изборите. И можем ли ние да препятстваме този опит.

     Рейтингите от Агенциите за рейтингите преди Местни избори ‘2015 продължават да не се появяват. Защо?
     Защо ги крият? За втори път задавам въпроса на своите уважаеми колеги специално от агенция „Галъп” и от агенция „Алфа Рисърч”.
     Днес виждате, че се случи нещо интересно – „Алфа Рисърч” извади и обяви свое изследване, направено между 1 и 5 октомври. Но не посмя да съобщи на Вас, зрителите и избирателите, какви са партийните рейтинги.
     Съдете сами. Защо крият тези партийни рейтинги 2 седмици преди изборите?
     Така че поставяме въпроса: „Какво продължава да ги е страх моите колеги и защо не изпълняват своето гражданско и професионално задължение, когато има информация, тя да бъде представена на гражданската общност, за да могат хората да се ориентират”.
     Между другото един мой приятел, фейсбук-приятел, позволявам си да го цитирам – Дончо Дончев, на 6-ти октомври, написа нещо, което ми хареса, затова ви го представям и на Вас: „Когато мълчат като затапени социолозите, значи много са объркани залозите”. Всеки може да си го преведе.
     Защо мълчат колегите вече четвърти месец, специално през Септември и специално последните 2 седмици от Октомври?
     Моята хипотеза от 16 септември беше, че си пазят реномето. Едно се говори и се втълпява в мозъците на хората чрез медиите, послушните и цензурирани медии, че ГЕРБ са безалтернативен печеливш на тези избори в страната и специално в София, но съвсем друго показват изследванията и те крият. За да не бъдат принуждавани да лъжат когато ги публикуват (да сменят истинските си данни с лъжливи данни). Това беше моята хипотеза от 16 септември.
     Сега вече се появява още една, втора хипотеза. Въпреки че става дума за мои колеги, извинявам се предварително, но все пак сериозни хора сме, в сериозна ситуация, нека задаваме сериозните въпроси.
     Има ли втора хипотеза към моите колеги? Тя е че те или част от тях ще участват в заверата на проф. Михаил Константинов. Подготвя се голяма фалшификация.
     В момента не се вадят достоверни предварителни проценти. На тази база не може предварително да се направи достоверна прогноза. Това отваря една много широка врата на манипулаторите в Централния математически колектив, където централна фигура е проф. Михаил Константинов – просто с едно моливче да преместят процентите нагоре и надолу. А ние после да се окажем хора, които се ходили на изборите, гласували са нещо, а резултатът ни се представя измислен и ни го натрапват съвсем различен.


*      *      *

     И така, казвам ясно: ВНИМАНИЕ, ОПАСНОСТ!
     ГЕРБ са изплашени, започват да губят. Разбират, че започват да губят. Досега те имаха само възход, възход, печалба и печалба. В момента са в изключително критична ситуация – не само в София, но и на много места в страната. В София става много опасно за тях.
     И каква е реакцията им? Паника сред досегашните победители, търсят панически начин да се спасяват като предопределени, единствени победители.
     4 неща ще ви маркирам, които издават паниката им:
     Трескаво се режат лентички. Г-жа Фандъкова обикаля и продължава да е в ролята не на кандидат за кмет, а на кмет на София. След началото на изборната кампания. Тя незаконно си прави
самореклама като в качеството си на кмет. Ходи по обекти, реже лентички и всъщност казва: „Ето, вижте, какви хубави неща. Аз построих за Вас софиянци. Харесайте ме още повече. Изберете ме с голямо пристрастие за трети мандат.”
     Започнаха едни трескави ремонти на тротоари по крайните квартали.
     ГЕРБ след 10-годишно управление се сетиха за крайните квартали. А вчера ми направиха забележка, че такава е ситуацията и в Центъра, само че не по централните булеварди, а по вътрешните улички. В момента тръгнете, драги журналисти, по София и ще видите какво паническо ремонтиране на тротоари, особено пред официалните сгради.
     Например, разходете се в Овча купел, вижте кои са публичните сгради и ще видите, че от онзи ден всичко е разкопано и до три дена трябва да приключат ремонтите. Това освен за паника, за нищо друго не говори.
     Започнаха нагли, цинични уволнения, на политически противници. Например, един от кандидатите за районни кметове на София, от БСП, пак от същата Овча купел, нашата колежка Мариника Якова, вчера или онзи ден беше уволнена. Намира се някаква законна форма и беше уволнена. А на колко хора им е скръцнато със зъби, че ако не слушкате, ако не си сложите плакат на магазинчето, ако не правите реклама на нас като следваща власт ще пострадате? Първо, се разделяте с търговския си лиценз, второ, ще ви пратим съответните проверки и комисии, трето, ако сте общински служители, от други ден ви казваме довиждане с ритник. Това какво е освен паника и репресия, предизборна репресия?
     И накрая – това, което го споменах, заплаха по магазините и принуда да залепват плакати на ГЕРБ. Плакатите на ГЕРБ дебнат отвсякъде, в буквалния смисъл на думата.


*      *      *

     И така, тъй като моите колеги си мълчат, аз ще направя втори път експеримент. Ще ви кажа какви са истинските числа. И няма да го обявя под формата на някакво си едно-единствено изследване. Ще го обявя като съвкупна моя информация, като прогноза към дата 20 юни и към 30 септември. Така че слушайте числата.

     Изборна активност.
     Вероятно на тези местни избори в София ще има висока изборна активност – 450 хил., може да се качи и до 480 хил. гласа.
     Това означава формално от раздутите избирателни списъци, в които са включени в момента 1 млн. и 100 хил. избиратели в София, избирателна активност от порядъка на 40-44%.
     Но в София няма повече от 900 хил. избирателя. Още от миналата година, много широко бе дискутиран проблема за раздутите избирателни списъци. Това го има и в София. Освен това голяма част от софийските избиратели са някъде в чужбина, феноменът на емиграция. Трябва да сме наясно за конкретните числа в София. В София потенциалните избиратели, т.е. живи и здрави хора, които са покрили ценза за уседналост, и имат право да гласуват – не са повече от 900 хиляди. На тази база, ако изчислим избирателната активност, тя се качва доста повечко и става 50-54%.
     От тази гледна точка предварително казвам – загубилите политици на предстоящите избори да не хленчат, че са загубили, защото избирателната активност е ниска. Истинската избирателна активност ще бъде вероятно над 50%.
     Тук задаваме въпроса: ГЕРБ като управляваща партия, амбициозна цял век оттук нататък да управляват, дали печелят или губят от високата избирателна активност?
     Моят професионален отговор е: Те ще загубят от високата активност”. Ако БСП си събере своите 20-30% разпилени леви избиратели, които да се мобилизират да гласуват. Ако контра-десните, примерно „Д-3” и другите партии, примерно Реформаторският блок, които също тръгнаха да им се намалява рязко процентът, си съберат своите избиратели. Ако патриотите-националисти в София не се окажат толкова объркани, защото в момента има три формации и трима кандидати за кмет и три листи, а все пак да направят своя граждански избор и да отидат да гласуват, да не се отчаят от това раздвояване и така нататък и така нататък.
     Има много партии в момента, алтернативни партии в ляво и в дясно, и БСП и Реформаторски блок, които са в ситуация да напрегнат максимално възможностите си и всяка една от партиите да постигне максимален резултат. Така се качва, качва, качва избирателната активност. А числото на ГЕРБ? То ще бъде мобилизирано 120 процента, при всички случаи. Така че, когато другите подскочат, броят на техните гласове и техните проценти, в рамките на цялото ГЕРБ стават по-малък дял и голямата заплаха е да не се преборят за спечелване от първи тур, за тях става съвсем реална.

     Сега да видим четиримата основни претенденти в София. Първа дата, която съм визирал – 20 юли, преди началото. Втора дата, която съм визирал – 30 септември, седмица след официалното обявяване на кампанията. И трета дата, три седмици преди избора – 20 октомври. От 30 септември до 20 октомври много интензивно тече промяна в изборните нагласи. Пренастройват се хората. 20-25% от избирателите ще решават в последния момент за кого да гласуват. Очаквам че ще има голяма пренареждане в тези три седмици, от 30 септември до 20 октомври.
     И тук съм ви сложил едни въпросителни. Всеки, ако разбира повече от нас социолозите и прогнозистите, нека извади един лист и една химикалка и да си направи своята лична прогноза. Ще станат изборите, ще видим кой познал, кой не познал.

     Йорданка Фандъкова: юли месец – 45%, септември месец – 47%. Има мобилизация в гербаджийските редици. И сега големият въпрос. Какво ще стане на 20 октомври, последната най-интензивна седмица и какво ще стане след това, в изборния ден?
Според мен тя ще се движи около тези 43, 45, 47%, притеснително под лелеяните 50 процента печалба от първи тур. Това е нещото, което стресира ГЕРБ на първо място, в момента.

     Десният кандидат, уж съперник на Йорданка Фандъкова, с голяма амбиция той да отиде и на втори тур – Вили Лилков, (Реформаторски блок и ДСБ). 8% юли месец, 10% септември месец и една голяма въпросителна, какво ще стане на 20 октомври. При условие, че партийният рейтинг на крепящата го политическа формация Реформаторски блок се разколебава. И вероятно ще видим, че той няма да расте нагоре. В София ДСБ и Реформаторски блок са силна партия. Само че в момента, тяхното държание и историческите компромиси в Парламента, заявката на Радан Кънев дори от тази година да започнем да го избираме за президент следващата година, всичко това настройва хората несериозно спрямо тях, десните избиратели и процентът може би лекичко ще спадне на Реформаторски блок. Това означава, че Вили Лилков има един таван, над който каквото и да прави, няма как да пробие.

     Михаил Мирчев.
     Вижте аз тръгнах от много ниска позиция и всички потриваха ръчички, как съм се хванал с една игра, която е предварително обречена. Действително в края на юли имах само 4% рейтинг. Три пъти по-малко, отколкото на БСП като издигаща ме партия. Това е факт.
     Само че в момента съм скочил до 15-17%. Какво ще стане след три седмици? Ще се ударя ли и аз в тавана на тези 17%? Ще потъна ли обратно до 10% или ще подскоча още веднъж, с още 5% на горе? Всеки да си прави своята хипотеза.
     Само искам тук да кажа, че в политическа ситуация, има така наречените дълги вълни. Когато някой тръгне да пропада, той си пропада, когато някой тръгне да се увеличава неговият рейтинг, не може току така да се спре нарастването на процента. Но все пак, всеки с листчето да си прави личната прогноза.

     Левият кандидат, който беше издигнат, за да съсипе моята възможност за успех и още повече тази на БСП, която седи зад мен, Георги Кадиев. В действителност неговият рейтинг беше по-висок, инерционният му рейтинг през юли месец – 7% , но сега се смъква на 4%. И голямата питанка: Какво ще стане с него? Ще падне още на 3%, ще се задържи на 4% или щастливо ще нарасне до 7%, за три седмици? Седем процента, при всички случай са много, много, много далеч от моя резултат. Три процента са на огромна дистанция от моя резултат.
     Всъщност, Георги Кадиев не е интересен. Интересни са процентите, които инерцията на Георги Кадиев ще открадне от гласовете на левите избиратели на БСП и ще уязви листата на БСП. Това е тяхната игра. Който не го е разбрал да се събуди и да разбере за какво става дума.

     Какво показват данните, числата, тези скритите данни и скритите числа по партии?
     ГЕРБ – 40-42%, същият ефект на мобилизация. Но какво ще стана до края, ще се удържат ли там, ще пропаднат ли, ще подскочат ли с 10%. Някой сутрин като сънува, сигурно си мисли, че ГЕРБ ще подскочат с 10%, в последните 2-3 седмици. Голяма питанка! Но все пак забележете, ГЕРБ в София са много далеч от 50 процента. Значи, че няма как да имат 31 общински съветника, за да имат своеволие следващите четири години. И второ, те са доста под Йорданка Фандъкова. Всъщност те много разчитат на холивудския образ на Йорданка Фандъкова – самата тя по инерция да си спечели третия мандат и да ги извлече на горе, като една уж голяма партия. Но всъщност те разчитат на нея като един таран, който да им повдигне резултата.

     Реформаторски блок, това е притеснението. Голяма партия в София – 13%. Но Радан Кънев добре работи, падат на 11%. Всеки да си направи прогнозата. Те дали ще продължат да падат до 9 да кажем или ще се задържат на 10-11%? Могат ли обратно да си върнат 3-4%?

     Най-неприятното за всички политиканстващи в София е процентът на БСП. Уж умрялата партия, БСП! Тя се оказа с 16%. И вместо да умира в рамките на кампанията, пълзи нагоре – 18%, ще се качи ли на 20%, какво ще стане, ще се качи ли в последния момент още повечко? Изборните изненади в последните три седмици до 20 октомври и големите размествания, които могат да се случат буквално в последните три дена, тъй като тези избори са много инфарктни.

     Накрая, великата АБВ, скрита зад коалиция „Сердика”. Нова коалиция, за да се заблудят левите столичани, но това е АБВ. Имат 2-3%, 2-3%. Между другото дръпнаха малко нагоре, за два месеца са дръпнали. Примерно в 24, 25 многомандатен район. Там тези хора доста добре работят със симпатизанти или по други способи. Но все пак добре работят, но само 3%, хайде да станат 4%. Това е, съвкупното усилие Кадиев и АБВ за открадване на един, два, три общински съветника от листата на БСП и създаване на някакви проблеми на Михаил Мирчев.

     Това е конфигурацията към 30 септември. Който иска да вярва, да вярва. Който иска да не вярва, негова воля. Ще дойдат резултатите, ще видим тези тенденции накъде са се движили от 30 септември до 25 октомври и какво ще се случи.

     И така, нека резюмирам, какво от 30 септември до 20 октомври? Георги Кадиев, АБВ и „Сердика”, на какво дъно ще се закотвят, 3-4% или по-малко. Два общински съветника или по-малко, откраднати.
     Вили Лилков, ДСБ, Реформаторски блок, ще спадне ли, ще се стабилизира ли на достойно трето място. 10%, 8%,7%, колко? Шест или пет общински съветника?
     Проф. Михаил Мирчев, ще загине ли успешно до 20 октомври или ще продължава изненадващо да набира сила?
     И г-жа Йорданка Фандъкова, много й се иска да спечели от първи тур. Ще може ли? Включително с приятелската помощ на Цветан Цветанов и неговите момчета, ще може ли?

     Така, това беше от мен. Така наречената „една социология”, парадоксален термин, „една социология”. Погледнах в звездите и ви казах едни числа…


     Край на 1 част.


*      *      *


Exit poll и Паралелно преброяване
Демократични инструменти срещу
грубо фалшифициране


     Западната демокрация е измислила 2 изследователски спирачки за този тип масирана фалшификация. Срещу опитите за фалшифициране.
     Едното изследване се нарича Exit poll. Всички грамотни българи го знаят. То се провежда в рамките на изборния ден. От 6 часа сутринта до 19 часа, до закриването. И моите колеги, аз когато съм го правил, ние в 19:00 сме готови с прогнозите за крайния изборен резултат.
     И това е спирачка, защото Exit poll-вете правят грешки, но правят минимални грешки. Плюс 1% нагоре, плюс 1% надолу. Тоест, ГЕРБ като са спечелили 38%, дали ще бъде 39 или 37, принципна разлика няма. Не може Михаил Константинов 39% да го превърне в 49%. Разбирате ли? Това ви е спирачката Exit poll.
     И аз сега питам: Не виждам никъде някой да е открил обществена поръчка да се правят Exit poll-ве.
     Традиционно БНТ възлага на 2 фирми. Тази година не съм чул такова нещо.
     Традиционно БНР възлага на една фирма. В момента са обявили едно мъничко Exit poll-ченце, което се отнася само до референдума. Дето не знам дали изобщо половината българи са разбрали, че ще има гласуване за референдум. Тоест за най-незначителната част от всичките избори. Това са 2 обществени, държавни, публични медии.
     Ами БТВ-то? Любимата телевизия на „целото български народ”. БТВ винаги са си поръчвали Exit poll.
     Ами Нова телевизия? Богата телевизия. Вижте колко пари печелят от Биг Брадърите и още повече от ВИП Брадърките. Къде им е поръчката за Exit poll?
     И две радиа, които традиционно работят също с Exit poll. Националното радио Дарик. И още по-националното радио, агенция и т.н., Агенция Фокус.
     Аз лично, като човек от бранша, не съм чул досега и няма официална информация, по сайтовете няма – някой да възлага Exit poll. Това е същата история със скритите изследвания. Ако изследователите не ни съобщят предварително истинският резултат към 19:00, тогава Михаил Константинов на другия ден може да ни съобщи каквото си поиска.

     Второто нещо, което е изследователска практика, говорим за западната развита демократична цивилизация, не за Патагония. Това е така нар. паралелно преброяване.
     Фирмите събират копия от протоколи. Бързо ги въвеждам, примерно, в моите компютри, защото моите момичета са по-читави и по-бързо го правят – за 6 часа, а не за 3 денонощия – и накрая на първия ден, понеделника след изборите – хоп, данните от паралелното преброяване са извадени. Там грешката спрямо истинския резултат е в 10-ти от %-та. А сега тази година няма да се прави и паралелно преброяване???
     Така за 3-ти път се връзват ръцете на социолозите. Не им се възлага, за да могат да си защитят демокрацията. За мен това е изключително притеснително.
     Следващ факт. Изключително притеснителен. Това е все в системата Цветан Цветанов. Голяма тема. Сега е времето всички тези неща да ги изговорим. Аз тук не само като кандидат за кмет, повече като професионалист. С всички тези изследователски средства съм се занимавал много и съм един от малкото хора в България, които разбират точно за какво става дума. А що се отнася до изборният механизъм също съм експерт. Така че в случая ви говоря не като кандидат за кмет и евентуално политическо лице, а като експерт. Мисля, че в България, в София сме не повече от 7-8 човека, които сме на това високо равнище на компетентност.
     И така. Тъй като е много важна темата, заповядайте с въпроси.

     Радио К2: Когато цитирахте Вашите прогнози, относно движещите се проценти, казахте, че това Ви го говорят звездите. Да разбирам ли, че звездите Ви говорят, че Вие ще сте противник на балотажа на Йорданка Фандъкова?
     Проф. М. Мирчев: Това звездите ми го говореха още Юли месец. От тогава не са ме предали.

     Радио К2: И сега смятате същото и нищо не мислите, че ще се промени?
     Проф. М. Мирчев: Ако Цветан Цветанов не преобърне процентите, това нещо все едно вече се е случило.

     Радио К2: Относно ЦИК и съответно това действително странно разпределение, в София да има 1 ОИК, само с 19 члена. Как за това нещо не се сигнализира по-рано, защото виждаме, че тези сигнали и оплаквания се движат доста бавно.
     Проф. М. Мирчев: Аз не съм първият, който сигнализира. Това е обсъждано в пресата. Повдигано е от мои колеги. И на обществен съвет към ЦИК от наблюдателски организации. Там също тези неща са повдигани. Въпросът е, че ЦИК за сега има това парадоксално решение. Така че не съм първи. И това не е първият случаи, когато това се довежда до знание на широката общественост.
     От друга страна, и тук медиите отново са много пасивни. Занимават се с какви ли не периферни неща, а това е сърцевидно нещо от гледна точка на въпроса изборите дали ще бъдат законни и наистина демократични и честни. Или ще бъдат предварително опорочени от самия механизъм, който е създаден от държавата – ЦИК и след това на равнище Община.

     Журналистка: Това оплакване не трябва ли да бъде отнесено към Парламента, защото така е разписано в Изборния кодекс? ЦИК го изпълнява. А доколкото си спомням ИК беше приет от предишния Парламент – кодекса Манолова. Така че оплакванията не са ли към Парламента?
     Проф. М. Мирчев: Ами, да. Обаче, ако ги отнесем днес към Парламента, може би там трябва първо и конституцията да променят. И сигурно ще изчакаме между 7 и 17 години. Докато в такива случаи, ЦИК е оторизиран държавен орган. Когато има подобни неразбории в самият закон, те да ги компенсират по някакъв начин, дори частично да дописват закона, за да може на практика нещата да не са в това проблемно състояние, в което са в момента. ЦИК е държавен орган, който има такива прерогативи и трябва да си изпълнява функцията.

     Н. Белалов: Като единствения представител на градския съвет на БСП на миналите избори през 2011 аз исках да помагам на бременни членове на секционни избирателни комисии, но за разлика от депутати от ГЕРБ тогава, мен ме изхвърли полицията. Въпреки, че разполагах с всички надлежни документи. Искам да обърна внимание, че тогава ОИК беше от 43 човека, а сега е от 19. Дори по Кодекса, не е нужно ЦИК да го дописва, там са дадени едни „от – до” числа. СИК биха могли да бъдат максимум от 9 човека за големи секции, каквито са в София. И въпреки това на ЦИК не й прави впечатление, че в София СИК са от по 7 човека.
     Проф. М. Мирчев: За да се намали представителството на опозиционните партии, свиват бройката.
     Н. Белалов: Аз не знам как 19 човека ще обработят 6-7 хил. протокола и ще ги разпишат. Това от сега е очевидно. Според мен е напълно правилна тезата, която поставяме.


     Край на Част 3.


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал