„Опасни връзки”. ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ и
момчетата в ИЗБОРНИТЕ КОМИСИИ


проф. Михаил Мирчев
Кандидат за кмет на СофияПета ПРЕСконференция. Част 2


София, Национален пресклуб БТА, 13 часа
14 октомври 2015, сряда


     Назовах втората тема „Опасни връзки”. Цветан Цветанов и момчетата в изборните комисии.
     Не обиждам дамската част в изборните комисии, но неговите момчета са едни профилирани тридесетгодишни момчета с доста типичен външен вид. Гледат малко строго, ако не страшно,

  Вижте видеото в Youtube
  канал Михаил Мирчев

  „Опасни връзки”
препълват изборните комисии. Не просто като членове на изборни комисии, но и като застъпници, представители. Притесняват гласуващите, плашат и членовете на СИК. Това имам в предвид.

     И така. Нека караме подред, защото тази тема е от фатална важност за предстоящите избори.
     Перник. Огромен скандал. Прокуратура. Разследване.
     Запис и признание за организация, за криминални пари, които се хвърлят за купуване на гласове. Споменати са кварталите „Батановци”, „Твърди ливади”, споменат е човекът „Сашо и женичката му”. Дори е казано, че рекетират по особено жесток начин, хора болни и зависими, чрез съответния механизъм за достъп до хемодиализа. Ясна е красавицата, която се възползва от всичко това – д-р Вяра Церовска.
     Участваха в скандала не само леви сили и медии, които сигнализираха. Оffnews е една общо взето центристко-дясна медия – оттам дойде първият сигнал. Сигналът в прокуратурата е по линия на БСП. Надявам се, че започва да се формира един граждански фронт срещу това безумие на цинично и брутално купуване на гласове чрез насилие, което отново го спретват в съседния град Перник.
     И това се използва като един светъл пример за София. Много светъл пример – каквото в Перник, такова и в София.
     Някой наивник да си мисли, че манталитетът на ГЕРБ в Перник е различен от манталитета на ГЕРБ в София?! Има ли още останали такива наивници? И така, да не влизам в подробности да казвам квартали пряко застрашени в София. Миналия път ги споменах.

     Конкретно – купуването на гласове в София сега.
     Кой е майсторът? Цветан Цветанов. Кога е изработена системата? На местните и президентски избори през 2011 г. Тогава, лично аз се занимавах с изборите в Ямбол и знам точно за какво става дума. Огромни пари, мутренски организации, цигански барони, изключителен цинизъм, блокирана съдебна система...
     Перфектен механизъм. Против закона и морала. Прави се публично, цялото общество е занемяло от страх и притеснение, че не може да противодейства. Перфектен механизъм от 2011 г.
     От тогава до сега твърдя, че президентските избори бяха фалшифицирани от лицето Цветан Цветанов и неговия механизъм. И ако нямаше такава фалшификация, нямаше изобщо да „помиришем” Росен Плевнелиев като представляващ българската нация (все по-блестящо и самоотвержено с неадекватната си усмивка), а той ни е президент вече 4-та година. Президентът щеше да се казва Ивайло Калфин. Изобщо не го обсъждам Ивайло Калфин дали е по-добър като личност. Просто онзи избор беше опорочен от изборната организация на Цветанов и момчетата му.

     И сега, вижте конкретни неща, за които сигнализирам и внимавайте като факти какво ще се случи.
     Първото нещо, което са подготвили – официално изборният ден трябва да приключи в 19 часа. Още от сега са направили организация, изборният ден да завърши в 20 часа. Това е един много ключов час. Това е часът, в който пред една организирана група изборни секции, се нареждат едни от някъде дошли, паднали от Марс, големи групи избиратели. Те уж са се събудили преди 30 минути, пили са набързо едно кафе и са тичали да не изпуснат изборния ден.
     Каква е процедурата? В 19 часа се преброяват хората пред секцията, събират се личните им карти и до 20 часа те трябва да гласуват. 20 човека, 50 човека, 120 човека пред секцията „Х”. Какво е предвидено? Между 100-150 лв. на глас като последен удар. Може всеки да си направи сметките, по линия само на това перо, за какви пари става дума.

     Второто равнище – криминална подмяна на секционни протоколи в една друга група от секционни избирателни комисии. Как става това? Ами като имате 4-5 човека от към ГЕРБ и 1 човек от БСП и като не броите 4 часа бюлетините, а броите 12 часа през нощта бюлетините и хората физически окапват, и като ЦИК прави закононарушение, че протоколът трябва да се подпише от всички членове на избирателната комисия, а те се опитват да прекарат само 3-ма души с подпис от избирателната комисия и тогава протоколът да е валиден. Което значи – първият гербаджия, вторият гербаджия, един човек от някоя друга партия купен и хоп – протоколчето е подписано. А това, че другите 2-3-4 члена не са съгласни, ЦИК предварително ги е отписала.
     Как ви звучи? Има ли предварителна подготовка или не? И ще ви цитирам четири района в София, където доста масирано тази система е подготвена: район Връбница, район Слатина, град Нови Искър и район Кремиковци. И съм сложил едно многоточие. Това безумие дали ще бъде пренесено и в други райони? За Ваше сведение, който още не е запомнил – районите в София са 24 на брой.
     И сега ще ви дам ставките. Купуване на комисии: една съвест, гражданска съвест на член на комисия, в момента са я оценили на 1000 лв. Аз съм член на комисия, идва г-н Иванов, момчето Иванов, личен емисар на Цветан Цветанов: „Г-н Мирчев, ето Ви 1000 лв., продайте си съвестта. Няма значение закон, няма значение граждански морал. Вие махнете онзи протокол и на негово място ще Ви дадем един друг подписан.”
     1000 лв. за една съвест. За да може една цяла секция да бъде изкупена. Плюс всичките мениджърски пари, които са извън преките хонорари. Става дума за суми, които са между 20 и 40 хил. лв. за една секция.
     Сега някой ще ревне на умряло, че съм манипулатор и лъжец. Не съм манипулатор и не съм лъжец. Това са така нар. „публични тайни”, които са много широко известни. Огромно количество софиянци пряко са се сблъсквали с такива практики. Надявам се да не ме съдят за клевета, защото назовавам само героя Цветан Цветанов. А той е всеизвестен герой в тази игра. Повтарям – от 2011 г.

     Сега, дайте да видим нататък какво става.
     Имаме избори в секционна избирателна комисия. Нормален или фалшив протокол. Имаме пакетиране на огромна документация, описана. Мисля, че са 17 вида документа, които се описват, много са на брой. Тези документи трябва да бъдат пакетирани, описани, завързани с едни червени или бенбени лентички. Подредени в един чувал. Този чувал се запечатва и се носи от СИК в ОИК, където се предава и се приема.
     Миналият път какво стана?
     През 2011 г. в зала „Универсиада” – спомняте ли си колко малко бюра, които да приемат; едно изкуствено забавяне; как хората бяха крайно изнервени, част от председателите и членовете на СИК им писна часове наред да чакат и си отидоха вкъщи да си починат и как сутринта в 7:00 пак се появиха; как някакви депутати незаконно ходеха да помагат на някакви уж бременни членки на секционни комисии да си носят чувалите.
     И какво направиха тогава софиянци, доблестните софиянци, членове на секционните комисии? Започнаха изнервено и побеснели в един момент да крещят. Какво? „Мафия, мафия”! Срещу организаторите по този начин да се приемат документите в зала „Универсиада” тогава. Викаха „Мафия, мафия”. Това медиите не можаха да го скрият тогава, през 2011 г.
     Сега нещата са подготвени в същата схема, в още по-удобна зала – любимата зала – „Арена Армеец”. При „Арена Армеец” има едни много сложни коридорчета, входове, входчета и т.н. Контролът – кой чувал от къде влиза и излиза е още по-труден. За това избират „Арена Армеец”. Не, че зала „Универсиада” не е под ръка.

     И възникват много допълнителни въпроси. Например – колко компютри ще въвеждат данните от протоколите? Една секция има 4 протокола. Чу се в един момент „гениалната” идея на проф. Михаил Константинов и неговите хора – само 25 компютъра да въвеждат данните. Ами, 2 дена биха ги въвеждали. Сега са обещали 100. И дори в порядък на голямо благоразположение са казали: „Може да са и 150”. Защо да не са 300?! След като София е препълнена с компютри и те нямат никакъв проблем като фирма, която изпълнява тази задача, да осигурят и 300 компютъра, ако са необходими. С 300 операторки, за един 24-часов хонорар, който не е особено висок. Какъв е проблемът? Сега ще търсим компютри. Да вземем да им подарим 100 компютъра, за да могат да въвеждат данните бързо и навреме.

     Сега чуйте. Чуйте, защото тук започва да ми се изправя косата.
     Вижте, в другите области по-рано, на предишните избори имаше една РИК (Районна избирателна комисия, 31 района в страната като цяло). За тези избори те са разделени на десетина общински избирателни комисии. По-малко секции в една ОИК, по-малко протоколи – за 3 часа хората се справят.
     И сега внимавайте. В София има 1500 секции, има три многомандатни района (три РИК), има 24 общински района (един район Люлин е със 105 хил. избиратели, един район Младост е със стотина хил. избиратели). И за цялото това – в София имате една единствена ОИК.
     Тук нещо парадоксално да ви се струва? В страната разделят РИК на няколко общински ОИК. Обратно, в София обединяват три огромни РИК в една ОИК.
     А знаете ли какъв е членският състав на едната-единствена ОИК в София? Само 19 души. А по закон и норматив от ЦИК не може друг, освен един от тези 19 човека да Ви приеме на Вас, като избирателна комисия, документите. Значи 19 човека трябва да приемат 1500 секции, всяка секция има по 4 протокола, с много документация покрай протоколите. Което значи, че 19 човека трябва да приемат 6000 протокола. А, в селата, където има и кмет на селище, стават 5 протокола.
     Нещо да Ви мирише на безобразие? Не е само недомислица! Тези 19 човека не могат физически за няколко часа да приемат всички протоколи от всички секции в София.
     Защо се създава този хаос? Защо?! За да може секционните избирателни протоколи да не могат по нормалния начин за 5, за 6, за 7 часа да бъдат приети и на сутринта всичко да е приключило. С тези нещастни 19 човека в ОИК, те да са най-добронамерените хора, това не е им по силите. И самите протоколи от секционни избирателни, колко часа? 12 часа ли ще ги приемат, 24 часа ли ще ги приемат?
     Хайде, сега да помолим ЦИК, да искаме от ЦИК, има още време, поне да раздели на 3 ОИК-а в София – ОИК 23, ОИК 24 и ОИК 25. Поне 3 пъти по 19 души да приемат тези протоколи.
     Това изглежда като предварително планирано безобразие. Интересно дали след седмица членовете на секционните комисии, дали ще имат доблестта на софиянците от 2011 г. пак да викат на петия час: „Мафия, мафия!”. Или този път, вече ще са по-послушнички и вече няма да викат „мафия, мафия”, ще са подвили послушно опашчици?


     Край на Част 2.


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал