АЗ ОСТАВАМ!
Има потребност от умни, можещи
и смели нови политици


проф. Михаил Мирчев
Кандидат за кмет на СофияОсма ПРЕСконференция. Част 4


София, Национален пресклуб БТА, 11 часа
6 ноември 2015, сряда


Вижте видеото в Youtube канал Михаил Мирчев АЗ ОСТАВАМ!

     Задават ми основателния въпрос: аз в какви отношения съм с БСП и с хората в БСП, които ме издигнаха и заедно правихме кметската кампания?
     Тук трябва да направя една заключителна декларация. Публична декларация, за да обявя своята позиция и бъдещите си отношения.
     Казвам простичко: „Аз оставам”. Нито съм изгонен, нито сам ще се оттегля. Оставам на политическото поле.
     В кое политическо поле? Оставам в лявото пространство, първо, като анализатор и политолог.
     Защо в лявото пространство? Защото продължавам да смятам, че модерната вълна в Европа, по принцип сред християнската цивилизация, това е новото ляво – връщането към класовото, връщането към социалния държавен модел, не либералния, а социалния модел на държава – тип Германия, тип Гърция доскоро, тип Скандинавия, тип Франция. Това е лявото, по-социалистическо, по-обърнато към трудовия човек, с повече истински хуманизъм и патриотизъм. Ето, затова аз нямам никакво основание да ходя някъде на друго място, защото това е бъдещето.
     Оставам близо до БСП, ако разбира се, те ме искат. Но досега никой не ми е казал, че ще ме гони. Оставам близо до БСП. Въпреки факта, че след тези местни избори (Октомври 2015) БСП е възприемана от мнозина като една смачкана партия, катастрофирала изборно партия, партия с много проблеми, партия с големия въпрос ще успее ли все пак да оцелее и как ще се възроди? Но то няма и друга лява партия.
     АБВ отдавна не са лява партия. Движение 21 не са лява партия. Засега в България няма друга лява голяма и с потенциал партия. Има кандидати за леви партии, но те печелят по 480 гласа. Какво да направим. Така че в обозрима перспектива това е лявата партия. И моето място е тук.

     И накрая, в заключение. Време беше за справедливост на тези избори. Но за съжаление, не можахме да сменим модела на управление в София, а и в цялата държава. Няма да спрем огромната корупция и бандитизма, поне засега.
     Искаме касиране на избори. Ще видим съдът дали ще се осмели да отчете огромното количество доказателства за опорочаване на изборите и изборния резултат в София. След това можем да опитаме отново.

     Как да ме намерите. Много е лесно да ме намерите. Имам сайт. За съжаление голяма част и от БСП, и от активните хора много лениво чакат всичко наготово – да го чуят по bTV-то. Ами, когато големите медии работят толкова тенденциозно и толкова цензурирано, единственият начин е Интернет. Като алтернативно, компенсиращо електронно медийно пространство.
     Аз имам своите лични канали в Интернет. Вземете ги научете и ползвайте редовно. Първо, имам сайт, който се нарича: www.mirchev.bg. Второ, имам YouTube канал, вече са качени 70 клипа в него. Всичко, което говоря, може да го видите на живо там. И накрая, имам една набираща сила Фейсбук страница. Като напишете Михаил Мирчев стигате и до трите. Така че можем да си партнираме, ако положите минимално усилие.
     Аз оставам като активен човек в България, тъй като считам, че България има нужда от такива хора като мен – умни и образовани, не крия че съм интелигентен. България има нужда от такива можещи и смели, организационно-политически хора. България изключително страда от своите несмели политици. Така че нямам никакво основание да се правя на скромен и да си „посипя главата с пепел”. Просто животът продължава и борбата продължава.
     С това завършвам активността си като кандидат за кмет на столицата ни София. Ако няма касиране на изборите, това е моята последна пресконференция.

     Тук и сега искам да благодаря на всички които ме подкрепиха, на всички, които ми се довериха и на всички, които след отчайващите изборни числа запазиха присъствие на духа, потърсиха личен контакт с мен. Не бяха малко хора и казаха: г-н Мирчев, приятелю Мирчев, проф. Мирчев трябва да продължим напред.
     Специално благодаря на всички хора от моя екип, от партийната столична организация, от Позитанската национална организация, на младите ми доброволци и активисти, на студентите ми, които не се изплашиха от моята предизборна кампания и продължиха с мен. Благодаря на онази част от колегите ми, които не ме гледат накриво, а тайничко казваха и казват: внимателно следяхме твоята кампания, подкрепяме.
     Благодаря на всички. Животът трябва да го гледаме все пак и от малко смешната му страна и от позитивната му страна, да бъдем оптимисти.
     Сега съм готов да отговоря на въпроси.

     Елица Стойчева, радио К-2
     – Проф. Мирчев, как смятате, защо не станахте кмет на София? Какво не харесаха избирателите партията БСП или лично Вашата кандидатура?
     – Вижте, беше ясно още преди месец, че няма да стана кмет на София. Трябваше 13 чудеса да се случат, за да стана кмет на София. Проблемът беше защо не отидохме на втори тур? Мисля, че това беше реалистично и постижимо. Ако нямаше такава брутална фалшификация, от една страна и от друга страна, моето запушване в медиите в периода след 28 септември до 5 дни преди изборите, то щяхме да имаме шанс да отидем на втори тур.
     Предпоставките за отиване на втори тур е, първо, Йорданка Фандъкова да си беше получила реалния процент 42-45-49, но под 50. Това е нейният реален процент. А пък аз да съм 3-4% над Вили Лилков. Това не се случи. А можеше и трябваше да се случи.
     Ако има някакъв голям неуспех мой, и на партията, и на кампанията, и на ситуацията, това е, че ние се класирахме – и партийно и аз като кандидатура – под числата на Реформаторски блок. И допуснахме г-жа Фандъкова да не спечели изборите с 1%, а чак с 10% над 50-те процента. Допуснахме, защото казвам, то е въпрос на фалшификация, но нямаше система, която да се опита да попречи на тази фалшификация. Всичките гледаха, включително БСП и хората от моята кампания, какво ще се случи. Но нямаше сериозен опит да се попречи на фалшифицирането. И затова всички сме съучастници, всъщност сме съучастници за този негативен краен резултат.


     Край на Част 4.


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал