ОБРЪЩЕНИЕ на проф. Михаил Мирчев
към СТОЛИЧАНИ


СЛОВО при ЗАКРИВАНЕ на кметската кампания
СТОЛИЧНИ ИЗБОРИ ‘2015

22 октомври 2015, НДК, зала 3


     Остават още 3 дни до изборите.

     София. БОРИМ СЕ ЗА СОФИЯ.
     Това е огромен град. Аз като социолог бих казал, че това е една твърде мащабна и сложна система. За жалост при досегашното управление нашият град е поразен от крайни диспропорции и вече от нетърпими социални неравенства.
     Няколко квартала на властта имат, дават им се огромни привилегии, смущаващи и разгневяващи привилегии. Там ГЕРБ изливат огромни общи пари – нашите общи пари – строят, разкрасяват, модернизират.
     Срещу тях много други софийски квартали, околни села, градчета – всички те, затъващи в бедствие. Бедствието без канализация и с недостигаща работа, без детски градини и болници, без работа и защита на гражданите, без сигурност на гражданите там, без обезщетения при отчуждаване на имоти, без ремонтирани улици и тротоари.
     Ще продължава ли всичко това?
     Мисля, че ТРЯБВА ДА КАЖЕМ „СТИГА!”. Време е да обърнем модела на управление в София. Да го обърнем към столичани, към изоставените от властта 70% обикновени и трудови, съзнателни и образовани софиянци. Време е за справедливост, в този смисъл.
     ВРЕМЕ Е ДА ОЗАПТИМ БАНДИТИЗМА в София. Аз без страх въведох в нашата предизборна кампания много тежката, много острата и конфликтна дума „бандитизъм”. Но мисля, че това е точната дума. Честният подход, нашият подход в тази кметска кампания.
     Бандитизъм – не само на кварталните банди, не само в циганските гета и в новите бежански анклави, включително и в центъра на София, не само на мутрите от черните джипове. Но и бандитизма на корупционните „бели якички”. Онези в общината и в районните кметства на София.
     Време е да притиснем и озаптим бандитизма. Аз лично за това се боря и за това поех кръста в тази кампания за кметското място. Както и за едно много по-достойно присъствие на БСП във властта и в общинския съвет. За да можем да спираме безумията и безобразията. Това искам да правя като кмет на София, ако с ваша помощ достигнем до там. Разчитам на вашата изборна подкрепа.

     МОДЕЛЪТ „Фандъкова” – 6 години!
     Преди него бе моделът „Фандъкова-Борисов” – 2 год., а преди това моделът „Фандъкова-Борисов-Софиянски” – още 10 год., а преди това моделът „Фандъкова-Борисов-Софиянски-Янчулев” – общо цели 24 години.
     Не променят този корупционен и крадлив модел. Наследяват си го и си го доразвиват. Бедата остава за София като цяло и за софиянци – за поне 70% от тях.
     Много се строи. Уж. А градът като цяло запада. Много пари се харчат, а бедните в София се увеличават. Качеството на живот като цяло пада. Това не го казвам аз заядливо като конкурент за кметското място. Казват ни го световни агенции и авторитетни европейски изследователи. Качеството на живот в София като цяло, в последните години, върви надолу – при това чувствително, осезателно.
     Много хвалби за успехите на г-жа Фандъкова и компанията зад нея. А недоволните и надявам се гневни софиянци се увеличават. Аз лично започвам да усещам в тази кампания, че гневът започва да завладява сърцата и умовете на все повече софиянци. Дано съберат и смелост да гласуват против „модела Фандъкова”.
     Натрупването на недоволство и гняв – това, в тази последна предизборна седмица, го усещам особено силно. По този начин, между другото, стават предизборните изненади. Разчитам, на 25 октомври, нашия процент да подскочи, а техния да се срути.
     Моделът, моделът, моделът... Може още много да се говори.

     Друга моя смела формулировка:
     Вижте, спомняте си, че в края на 90-те години Иван Костов имаше един „министър 10%”. Ужасната тогава корупция някак си я измервахме с 10%. В момента, ако вземем 15-те най-големи договора на Общината, по десетки милиони всеки един от тях и погледнем 4-ното оскъпяване, шокиращото лошо качество, наглото ремонтиране на нови обекти, за каква корупция става дума? Корупцията е от порядъка на 50-60%. Вижда се с просто око. Само да си отворим очите и да погледнем без страх.
     Това е непоносимо за социалната структура. Непоносимо е за бюджета на София. Това парализира на практика бизнеса – нормалния, честния, инициативния бизнес. Това парализира администрациите в София. И абсолютно деморализира всички граждански структури в София. Онези, които не се опълчват, които се примиряват.
     Тази корупция е нетърпима. В случая не говорим просто за лошата корупция, а говорим за огромна, цинична и брутална корупция в София.
     Ето на този модел казваме: СТИГА! Трябва да му сложим КРАЙ.

     Още нещо много важно:
     Тръгнахме 90-та година да въвеждаме ЗАПАДЕН МОДЕЛ НА ДЕМОКРАЦИЯ. До къде я докарахме, до къде стигнахме?
     До една класическа еднопартийна власт, еднолична партия и власт, фактически до нова БРУТАЛНА ДИКТАТУРА. Диктатура на една мафиотска клика. В момента демокрацията в България на практика до голяма степен е изпразнена от реално съдържание.
     Чрез гласуването в неделя (25 окт. 2015) трябва да покажем, че поне по време на избори е съхранена демокрацията. Да не позволим голямо и брутално фалшифициране. За да се види истинският граждански вот на столичани, да го видим обявен като резултат в понеделника след изборите.

     Йорданка ФАНДЪКОВА!
     Между другото искам да споделя. Аз тази жена не я познавах и тръгнах доста враждебно спрямо нея, с постове в интернет и медийни интервюта. В рамките на кампанията, обаче, имах няколко срещи с нея. И тя, както на мнозина от БСП, започна да ми става симпатична. Жена действително хубава, жена 50-годишна, жена, която многохора в София припознават като един желан модел на успяла жена, приятна и с достатъчно интелектуални качества. Аз също вече я ценя като личностни качества.
     В какво се състои проблемът?
     Проблемът се състои в това, че тя играе ролята на ПРИКРИТИЕ НА ВСИЧКИ БАНДИТИ, които са зад нея. Онези бандити, които самата нея принасят в жертва заради своите мафиотски цели, сметки и алчност. Лично аз започнах дори да й съчувствам.
     Затова – може да ни е симпатична, Йорданка Фандъкова, на 30% от бесепарите продължава да им е много симпатична. Но трябва да мислим държавнически и политически, да мислим дори бизнесменски за столичния кмет.
     Не може повече тя да бъде кмет. За да продължава да БАЛАМОСВА НАИВНИТЕ СТОЛИЧАНИ, за да парира гражданската им съпротива, за да измества фокусът на недоволството от Общината. За да може зад гърба й, другите да си правят далаверите. Ето затова, аз имам добро отношение към нея, но в тази кампания направих максималното, за да падне от власт и аз да я заместя.

     Време е да спрем корупцията и бандитизма.
     София иска умно управление, а не управление от примитиви и необразовани хора.
     София иска умно управление с истинска грижа за столичани.
     Време е да дойде другото лице на София.

     С този лозунг, с този девиз започна партийната организация още от Януари (2015), още много преди аз да се включа в битката за кмет. Спонтанно, в началото, този девиз ми хареса. И сега може би ще успея да обясня защо.
     Аз съм другото лице на София.
     Политиката винаги се персонифицира. Трябва да намерим личността, която носи съответните качества, да има хъс, да е носител на морал и съответната отговорност.
     Но и Вие сте другото лице на София.
     Политиката никога не е игра на един. Винаги е усилие на екип и в края на краищата на общност. Голяма гражданска общност. И затова Вие и всички Ваши роднини, приятели и тези, които ви имат доверие и ще тръгнат след Вашата дума на тези избори – всъщност това е новото лице на София.
     Новото лице на София съвсем обективно, такова каквото ние искаме сегашното лице на София да му сложим кръст и след един 4-годишен успешен мандат, софиянци да видят, че София може да изглежда по друг начин. Това са:
     • кварталите, които са добре осветени;
     • направените удобни улици, тротоари, паркинги;
     • канализацията на модерна европейска София;
     • спортните площадки за нашите деца и ученици;
     • София без гета, без цигански гета, без бежански анклави.
     Всичко това е другото лице на София, за което ние искаме да се борим, да се преборим и да успеем.
     Общинските фирми и търговските дружества на столична община. Те трябва да дават услуги на столичани, а не чрез тях да се прибират едни огромни пари и вместо да дават услуга, да рекетират обикновените хора и обикновените семейства. Това е другото лице на София.
     И накрая, „любимецът” ми в тази кампания – гл. арх. Петър Диков.
     Главният архитект на София не трябва на парче да прави далавери. Той трябва да даде една 20-годишна перспектива на нашия град – като голяма система, като европейска столица. Да има едно разумно и нормално експертно планиране, дългосрочно планиране. Това би било другото лице на София.

     Нека завършва:
     Аз съм проф. Михаил Мирчев.
     И искам да кажа, без смущение, нещо емоционално. Аз съм тук и успях, доколкото мога да се боря и ще видим дали ще се преборим, защото НОСЯ СОФИЯ В СЪРЦЕТО СИ. Мисля, че всички ние трябва да носим София като благо в сърцето си, и тогава ще имаме успех след 3 дни.

     Не съм транзитен пътник в политиката.
     Искам да направим своя град – удобен и уютен, красив и модерен и, което е най-важното, да направим своя град любим на своите граждани.
     Искам децата ни да останат тук, а не да се разбягват по света.
     Българският дух е жив. Не всички младежи и деца имат идеологията на бягството от България. Трябва, обаче, много бързо да стабилизираме, да нормализираме, да хуманизираме своята столица. За да може тези, които в момента се изкушават да бягат от България и да станат чужденци, да се спрат и останат в Родината си. Първо, защото тук им е мястото. И второ, защото ние с тях ще се чувстваме по-пълноценни.
     Накрая. Искам така да променим София – за 2, за 3, за 4 години – че когато чужденци идват тук, в София, така да им я показваме нашата, своята София, че да ахкат от достойната ни европейската ни история. Ние сме една велика европейска нация. Да влизат с почуда в музеите ни, да идват специално заради нашите музеи.
     Да плащат скъпи билети за концертите и театрите в София. За да имаме огромен културен бизнес – както правят тези, които са си уредили столиците и държавите, други държави в Европа.

     И така, аз лично искам да бъда истински кмет на София, а не марионетка.
     Искам да бъда истински кмет на София за работливите и инициативните софиянци.
     Само така с усилието на властта отгоре и с една мощна гражданска енергия отдолу, когато тези две сили се съчетаят, можем на практика да сменим модела и бързо да ВЪЗРОДИМ СОФИЯ като наша столица.

     МОЖЕМ ДА ПОБЕДИМ след три дни – убедително над десните на първи тур.
     На втори тур можем да привлечем голяма част от разумните столичани. Те не е задължително да бъдат леви, не е задължително да са от БСП или някога да са били. Просто да бъдат разумни.
     Трябва да направим отечествен фронт, общ фронт, ГРАЖДАНСКИ ФРОНТ – срещу ГЕРБ и тяхната убийствена властова система.
     Нека победим в тези столични избори.
     ЗАВОЯТ КЪМ НОРМАЛНОСТ в България – нека да го ЗАПОЧНЕМ СЕГА ОТ СОФИЯ.
     ПОБЕДА!


Обратно към началото

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал