БНР, Хоризонт, „Политически некоректно“, водещ Петър Волгин
22 август 2021
9 месеца след скандала от Ноември 2020


Линк към цялото предаване в БНР – 18,58 минути: bnr.bg/ ...
Линк към сайта на проф. Михаил Мирчев mirchev.bg: mirchev.bg/ ...
Линк към YouTube канала на проф. Михаил Мирчев – извадка 5,13 минути: youtube.com/ ...


Гледай видеото тук
Мероприятие “cancel culture” срещу проф. Михаил Мирчев.
Преминахме теста, че и в България може да се въведе радикалност на цензурата


Интервю с Кристиян Шкварек,
Група на Консерваторите и Реформистите в Европейски парламент
Инициатор на контра-подписка и декларация в защита на проф. Михаил Мирчев


Петър Волгин: Всъщност, ти си много подходящ гост в предаването „Политически НЕкоректно“, защото теб много често те забраняват (банват) във Фейсбук. Забраняват г-н Шкварек, защото той пише едни неща, които на администрацията на Фейсбук не им се харесват, и те му тряскат някои и друг бан.
     Искам, както казах в началото, като си говорим за либерален мейнстрийм задължително трябва да кажем и за политическата коректност, защото това е съставна част от този начин на мислене. Това също така се нарича „култура на отричането“ (cancel culture) – трябва да мислиш и да говориш по точно определен начин. Защото, ако не мисли и говориш по точно определен начин, не просто ще те отстранят, приятелите ти ще се отстранят от теб, групите ще се отстранят от теб, а ти ще получиш и директни санкции.
     Ето, както ти получаваш санкции във Фейсбук. Т.е. политическата коректност днес е съвременната цензура. Това което навремето (до 1989 г.) беше цензура, сега се нарича политическа коректност.


Кристиян Шкварек: Моето е дори смешно. Да не го правим голямо геройство.
     Всъщност хора които реално страдат е да речем проф. Мирчев. Той реално пострада, а не просто блокиран.
     Направиха му мероприятие от типаcancel culture“. То бе фундаментално за България, защото бе първото такова. Мероприятието премина успешно, минахме теста, че това може и в България да се случва. Че може една групичка студенти в СУ – изключително турборадикални в своите либерални възгледи, това е Студенско общество за равенство – да създадат този казус и да преследват един преподавател.
     При това не заради всичките уж глупости, които те изкараха, че бил говорил. Всъщност, срещу него атаката не бе заради тези неща. Не бе заради някакви конспиративни теории и т.н. Беше заради неща, които според тях разделят хората по етнос и религия.
     И всичко това показа, че в България има почва. Можем да достигнем Западните нива на радикална цензура.
     Тук разделението не е идеологическо, а е на нормално и ненормално. Нормално е да видиш, че има хора, които са различни. Нормално е, когато преподавател като проф. Мирчев подготвя хора за социални работници, да ги предупредиш, че има разлика в дадена общност спрямо онази в която си израснал. И трябва да си готов в работата си да посрещнеш тази разлика.
     Тогава аз изкарах една Декларация в подкрепа на проф. Мирчев, която бе подписана от около 120 български общественици.
     Тогава на мен ми писа една жена, която е била негова студентка и после е работила като социален работник. Тя ми каза: „Проф. Мирчев ми направи услуга. Като ми каза тези шокиращо звучащи за ромите неща, той ми направи услуга, защото после като отидох и видях тези неща, и повече от тези неща, аз не бях шокирана и знаех как да реагирам.
     А тези хора вредят на самите себе си. Когато отказват да чуят неща, които според тях са прекалено радикални или ксенофобски, но са истина.
     За съжаление, това че мина този тест в България, е плашещ. И трябва да се подготвим да стигнем …


Петър Волгин: Как ще се развива този процес оттук нататък? Това което, от една страна, аз наричам нормалност и от друга страна, това господство на либералните елити? Това противопоставяне до какво може да доведе?

Кристиян Шкварек: Ще бъда песимист.
     В момента се счита, че в България 800 000 деца са на Tik Toc (под формиращото му въздействие). Цялото бъдещо поколение на България се отглежда от либералния елит. Тези деца копират Западния Tik Toc. Тези български деца си слагат в профилите Black Life Metter, гей-знамето, транс-знамето и т.н. Слагат си знаците дали са момче или момиче. Просто има едно копиране – като папагали на Запада.
     Ние не отглеждаме децата си. Българинът трябва да знае, че той не отглежда децата си. Децата му ги отглеждат (формират мисловно, възпитават ценностно).
     Отглеждат му ги в Tik Toc и в Net Flix, и в Internet, и в You Tube.
     Следователно, можем да очакваме на всичко това, и нормалността (човешка и българска) да бъде притъпявана все повече. И в крайна сметка, в един момент, да се превърне в престъпление.


Петър Волгин: Политическото изражение на всичко това какво ще бъде?

Кристиян Шкварек: Ръст на либералните формации.
     Просто, пътят който се случи в Полша, в Унгария, в Словакия, в Чехия, ще се случи и в България. Либералите ще станат 2-ра формация и срещу тях трябва да израсне нещо голямо, органично, консервативно. Но за момент аз не виждам такова.


Петър Волгин: Но има логика то да се появи, и на какво това нещо може да стъпи?

Кристиян Шкварек: Единствено на противопоставяне на това нещо (на крайно либералното). Просто, българите все още не го усещат като заплаха.
     Българите все още се карат на спорове от 90-те години. Комунисти срещу анти-комунисти. Русия срещу Запада. Това са глупости от 1992 г., а не от 2022 г.
     Българинът трябва да осъзнае, че идват много по-големи заплахи. И това че дебатите вече са други – в целия Свят, особено в Източна Европа.


Петър Волгин: Благодаря за този разговор. Представих Ви г-н Кристиян Шкварек, представител на групата на европейските Консерватори и Реформисти в Европейския парламент.


КрайБележки от проф. Мирчев:

     Това интервю е направено от БНР-Хоризонт 9 месеца след скандала, мероприятието и кампанията срещу мен от Ноември 2020.

     Тук е мястото да изразя личната си благодарност на г-н Кристиян Шкварек за инициативата да се направи Декларация, подписана от 120 публични личности и мои студенти, в моя обществена защита. Тя бе направена още на 13 ноември, 2 дни след възникване на скандала и обвинителната кампания срещу мен.

     Тогава Декларацията бе публикувана в сайта legalword.bg.

Обратно в началото


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал