Сайт dir.bg, 21 декември 2020


Линк към сайта и тази публикация: СБЖ и студенти защитиха отстранения от СУ проф. Мирчев | Днес.dir.bg
Линк към сайта на проф. Михаил Мирчев mirchev.bg: mirchev.bg/ ...СБЖ и студенти защитиха отстранения от СУ
проф. Михаил Мирчев


Днес, 21 декември, от 18 часа пред Софийски университет ще има протест срещу уволнението на преподавателя


16:35 | 21 декември 2020 |
Редактор: Аделина Томова     Съюзът на българските журналисти (СБЖ) и студенти от Софийския университет, откъдето миналата седмица (Решение на Ректора от 16.12.2020) бе отстранен проф. Михаил Мирчев, се обявиха в негова подкрепа.
     "Изявен преподавател бе освободен заради политическа некоректност. Споделяме опасенията, че с отстраняването на уважавания учен, социолога и политолога проф. Михаил Мирчев, могат да се отворят вратите за цензура и автоцензура не само в академичните среди". Това пишат в отвореното си писмо до ректора на СУ от СБЖ.
     То е по повод скорошното отстраняване от Софийския университет на проф. Мирчев заради това, че бе обвинен, че "проповядва расизъм и омраза" в своите лекции пред студентите по социология.
     От СБЖ посочват, че след като е бил обвинен, че в лекциите му има недопустими антиромски, антибежански, антисемитски и откровено расистки елементи, "проф. Мирчев в поредица от интервюта – позовавайки се на факти, анализи и изводи от качените от него самия лекции в YouTube – отхвърли твърденията на злополучните си критици. Които не са се посвенили да представят извадени от контекста негови оценки и да му залепят грозни и пресилени квалификации, без да имат основания за това".
     Ръководството на СУ, обаче, не е взело предвид "аргументираната отбрана на проф. Михаил Мирчев, нито многобройните гласове на утвърдени учени и преподаватели, студенти и журналисти, които изразиха подкрепата си към професора, на правото му на свободно изразяване и методите му на работа". Към тях се присъединяват и от Съюза на българските журналисти, на който проф. Мирчев е дългогодишен член.
     "Смятаме, че освобождаването на проф. Мирчев от преподавателска работа в СУ след акцията на така нар. "Студентското общество за равенство", която има не само "активистки привкус" (според умерената оценка на проф. Герджиков пред Дарик радио), но и на донос (с манипулативните си и пресилени внушения), е акт с негативни последици за академичния, а и за целия обществен живот на страната ни.
     Най-старият ни университет с дългогодишни демократични традиции и извоюван авторитет се лишава от един уважаван преподавател, с над 40-годишен стаж, две десетилетия от които е посветил на "чудесната си работа в Алма матер" (цитираме неговите думи на прощаване).
     Според мнението на авторитети в научната гилдия проф. Михаил Мирчев е един от най-сериозните съвременни социолози, един от най-добрите специалисти по социална стратификация и демографска проблематика, който не се страхува да изрича истината, колкото и горчива да бъде", посочват от СБЖ.

     Днес (21 декември 2020) е насрочен и протест в подкрепа на проф. Мирчев.
     Група студенти смятат да излязат пред ректората на СУ в 18 часа. "Не става дума изобщо за личността на проф. Мирчев или за неговите лични убеждения и възгледи, това е важно да се уточни. Тук става дума за прецедент – едно широко тълкувание на Етичния кодекс, който може да се използва и срещу други преподаватели в бъдеще и срещу студенти заради техни акции, убеждения и или пък позоваване на някакви факти, които чути отстрани или извадени от контекст звучат неприятно в нашата политически коректна страна", каза пред БНР студентът Румен Попов.
     Според него, причината, поради която излизат на протест, е че Етичната комисия и Ректорът на СУ са взели решение под голям обществен натиск.
     Защото случаят беше раздухан по медиите в момент, в който СУ се изкачва в класации в топ 50 на университетите в Източна Европа. И съответно казусът е можел да прерасне в голям скандал, който да навреди на авторитета на университета.


     Край на текстаОбратно в началото


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал