В-к ТРУД, 17.12.2020 и 22.12.2020


Линк към в-к ТРУД: Проф. Михаил Мирчев - Политнекоректният - Труд (trud.bg)
Линк към сайта на проф. Михаил Мирчев mirchev.bg: mirchev.bg/ ...
     В рубриката „Реч на омраза или реч на загриженост, след 11.11.2020“,
     В под-рубриката „Позиции-ДЕКЛАРАЦИИ в подкрепа на проф. Михаил Мирчев“.Проф. Михаил Мирчев – ПолитНЕкоректният

Новите болшевикиАвтор: Труд (редакционен блок с материали), 17.12.2020     Софийският университет „Св. Климент Охридски“ прекрати договора на проф. Михаил Мирчев в резултат на проверка на Етичната комисия към университета, съобщиха в сряда от пресцентъра на Алма Матер. Етичната комисия бе сезирана след гневно Отворено писмо на "Студентското общество за равенство" в СУ, в което обвиняват проф. Мирчев, че в лекциите му имало недопустими антиромски, антитурски, антибежански, антисемитски и откровено расистки елементи. Малко след това известният политолог и социолог даде интервю, в което отхвърли обвиненията и се аргументира защо мисли и преподава така.

     Това, което се случи с проф. Мирчев, е без аналог в най-новата ни история. Както се казва, той падна жертва на така нар. „полит-коректност“. Уволнението му бе предизвикано от една неправителствена организация, независимо от многото гласове в негова подкрепа.
     Самият Мирчев бе лаконичен, след като разбра за решението на Етичната комисия. Той написа във фейсбук, че благодари на Ректора проф. Анастас Герджиков.
     "Три пъти разговарях с него. Впечатлен съм от високото му интелектуално и професионално равнище. По казуса той прояви лично желание да бъде максимално балансиран... Наясно съм под какъв натиск се е оказал. Благодаря му за личната му колегиалност.
     Накрая, искрено благодаря на колегите си от Факултет ФНОИ, по-рано бе ФНПП. Чудесно работихме заедно 22 години. Тук съм преподавал близо 10 дисциплини. Аз продължавам да си върша работата. И да бъда честен към фактите от живота. Младите имат нужда от това – още повече в днешното време.
     Бъдете здрави. Приятна Нова 2021 година. Вярвам, че през нея много от примките ще се разхлабят около вратовете и душите ни
“.

     Ето и кратка хронология на скандала: на 11 ноември 2020 „Студентското общество за равенство“ при СУ се обръща към ректора на Софийския университет със сигнал относно "тежките квалификации и реч на омразата на расова и етническа основа“ в лекциите на проф. Михаил Мирчев в курса "Социална работа с ЕТНО групи", който той води като хоноруван преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата (ФНОИ). Писмото е изпратено и до министерството на образованието, и до медиите.
     През следващите дни в Университета са получени множество писма в подкрепа на исканията от сигнала, както и писма в защита на проф. Мирчев, които отричат в лекциите, качени в YouTube, да се съдържат език на омразата, дискриминация и расизъм, а още по-малко нацизъм и фашизъм.
     Проф. Мирчев посочва примери за расистки твърдения, които според сигнала отразяват неговото мнение, докато всъщност в лекциите се вижда, че подобни крайни твърдения са провокация, която той самият опровергава.
     Така например по повод на посочената в сигнала реплика, че трябва дикатурка, за да се оправят циганите, проф. Мирчев привежда продължението на лекцията, в която той опонира на репликата на една от студентките и обяснява, че такъв диктаторски обществен модел е неприложим в европейските общества с демократична политическа ориентация.
     Друг пример за провокативна реплика, която не отразява мнението на преподавателя и впоследствие се опровергава, е заглавието „Ще умира ли българската нация? България възможно ли е да стане „еврейска държава“? Ако те, под 1%, владеят държавата и капитала, медиите и изкуството“.
     От обсъждането в лекцията става ясно, че целта на това твърдение НЕ е насаждане на антисемитизъм, а че чрез неговата абсурдност лекторът цели да покаже, че страховете, че с увеличаването на процента на представителите на други етноси българската нация ще загине, са несъстоятелни. Дадени са примери с други страни, където нарастването на мигрантите и малцинствата и намаляването на мнозинството НЕ е довело до това държавата да престане да бъде английска, еврейска или френска. Изводът е, че „не трябва да правим такива елементарни, катастрофични съждения – намалява процентът, губим си държавата, намалява процентът, загиваме като нация“.
     Конкретно по опасението че „България ще стане еврейска държава, ако евреите в България почнат да командват – със съзнанието, че една малка общност е превзела цялото общество“, коментарът на проф. Мирчев е: „Много са сложни нещата и не трябва да правим прибързани, особено катастрофични... не трябва да правим елементарни изводи“.
     Да, наистина не трябва да се правят елементарни изводи, но явно в случая „политкоректността“ надделя...


     ВИЗИТКА от ТРУД на проф. Михаил Мирчев:

     Кой е Михаил Мирчев? Политолог и социолог, професор в УНСС, член на Българската социологическа асоциация и на Съюза на българските журналисти. На местните избори през 2015 г. се кандидатира за кмет на София, издигнат от коалиция „БСП – лява България“. Класира се на трето място с 8,4% от гласовете.
     Михаил Мирчев завършва философия и социология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1979 г. Започва кариерата си като социолог, научен секретар и директор на Националния институт за изследвания за младежта. През 1986 г. защитава докторска дисертация по философия и социология, през 1998 г. се хабилитира като доцент по социология в Бургаския свободен университет, а през 2010 г. – като професор по социология в УНСС.
     Михаил Мирчев е син на известния деец на БКП Стоян Михайлов. Баща му е сред създателите на съвременната българска социология. Член е на Българската комунистическа партия от 1958 г. През 1973 г. започва работа в ЦК на БКП като завеждащ отдел. От 1978 до 1988 г. е секретар на ЦК на БКП. Отстранен е от Тодор Живков заради критични изказвания.
     Стоян Михайлов е професор в БАН от 1970 г., дългогодишен преподавател в Софийския университет от 1971 г. и член-кореспондент на БАН от 1984. Бил е независим депутат в Седмото Велико народно събрание. Почина на 90-годишна възраст през Октомври 2020.     ТРИ мнения от уважавани колеги в този блок материали:

     Не се страхува да казва истината
     Михаил Мирчев е един от най-сериозните съвременни социолози. Той е един от най-добрите специалисти по социалната стратификация и демографската проблематика. Понякога може да бъде по-остър, отколкото е необходимо, но от друга страна истината трябва да се казва такава, каквато е. Проф. Мирчев не се страхува да казва това, което мисли, да каже истината, колкото и горчива да бъде. Днес това е много рядко, особено във време на конюнктура и конформизъм, съобразно новата политически коректна реалност.

     Проф. Георги Янков, основател и бивш рък-л катедра „Политология” в УНСС


     Софийският университет показа двоен аршин
     Аз няма да адвокатствам на проф. Михаил Мирчев, тъй като не съм запозната с детайлите на лекциите.
     Прави ми впечатление обаче бързината на реакцията спрямо него и липсата на такава спрямо Стойчо Стойчев, който показа среден пръст на протестиращите през лятото и след това персонално ме нападна в социалната мрежа със снимки от болницата, която ръководя и определения от типа на #... и #...

     Д-р Цветеслава Гълъбова, шеф на държавна болница „Св. Иван Рилски“


     Жалко за студентите, които нямат шанса да общуват с него
     Много тъжно...
     Не отива на Алма Матер такова решение и такова поведение през 2020 г.
     Аз съм негова студентка от далечните 1988-1990 години, когато заминах за САЩ... Тогава преподаваше на език и стил, който беше нетипичен, изпреварил времето си. Очевидно и сега е така...
     Жалко за студентите, които няма да имат шанса да общуват с него. Желая на професора светли Коледни празници и нови хоризонти през 2021 година!

     Петя Пеловска-Тодорова, водещ в CuRadio в Кастиля-Ла Манча, Испания
В-к ТРУД, 22.12.2020

Линк към в-к ТРУД: Новите болшевики - Труд (trud.bg)
Линк към сайта на проф. Михаил Мирчев mirchev.bg: mirchev.bg/ ...
     В рубриката „Реч на омраза или реч на загриженост, след 11.11.2020“,
     В под-рубриката „Позиции-ДЕКЛАРАЦИИ в подкрепа на проф. Михаил Мирчев“.

Новите БОЛШЕВИКИ

Автор: Виктория Георгиева     Така нар. „Студентско общество за равенство“ успя чрез донос да постигне уволнението на проф. Михаил Мирчев от Софийски университет.
     „Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш“ – тази прочута мисъл на Волтер напълно пасва на случилото се с проф. Михаил Мирчев. На 11.11.2020 г. в социалните мрежи „Студентското общество за равенство при СУ“ разпространи свое Отворено писмо по повод „тежките квалификации и реч на омразата на расова и етническа основа“ в лекциите на проф. Михаил Мирчев в неговия курс „Социална работа с ЕТНО групи“. В писмото се твърди, че в своите лекции проф. Мирчев защитава и пропагандира „нацистки“, „фашистки“, „реакционни“, „ксенофобски“, „расистки“ и „антисемитски“ тези. To завършва с искане за „незабавното уволнение“ на проф. Мирчев и заменянето на курса му с такъв, „който отчита достиженията на социалните науки и осигурява на студентите среда, свободна от предразсъдъци и расизъм“.
     На 16.12. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ реши да освободи от длъжност проф. Михаил Мирчев след решение на Етичната комисия. В мотивите се посочва, че той е преминал границите на академичната свобода и в лекциите му има език на омразата, дискриминация и расизъм. Етичната комисия посочва, че установените от проверката нарушения на професора се свеждат до генерализацията, стереотипизацията и едностранчивостта в изложението по отношение на отделните етнически групи. …

     Авторите на становището твърдят, че „Софийският университет винаги е бил водеща сила в защита на демократичните и либералните ценности.“ Това любимо клише, превърнало се в мантра през последните години – „демократични и либерални ценности“, които никой до момента НЕ е назовал точно какви са, но биват гордо мацнати във всяка реч, изказване, декларация, писмо и т. н. – с идеята и вярата, че така противниковите аргументи автоматично ще биват парирани.
     Щото представяте ли си някой да си позволи да се обяви срещу тези ценности?
     Страшното е, че ръководството на най-старото, а и най-реномирано висше училище у нас, реши да подражава на западните университети, в които през последните години са уволнени и съдени редица преподаватели, позволили да се отклонят от „правилното“ мнение, а учебното съдържание се подменя с политически коректно такова.
     Стигна се до опасен прецедент – малобройна, но шумна и агресивна група крайни фанатици успяха да наложат мнението си и да линчуват публично професор поради негови позиции, считани от вресливите активисти за фашистки. Явно от ръководството на Университета не си дават сметка, че подобно решение може да е пагубно за висшето ни образование, защото подобни действия не само, че не възпитават в самостоятелно мислене младите, а им показват, че трябва да съобразяват говоренето си, дори и мисленето, с актуалните политкоректни трактовки.
     Видно е, че се касае за политически казус, а така нар. „Студентско общество за равенство“ успя чрез донос да постигне уволнението на Мирчев, защото си е позволил да изкаже негативни, но безспорно верни неща за някои малцинства у нас. Защото колкото и да се опитваме да удавим истината зад думи като реч на омразата, расизъм, дискриминация и т. н., това не само, че няма да допринесе за премахването на предразсъдъците, а тъкмо напротив.
     Премълчаването на фактите, породено от наложената политкоректност и отстраняването на неудобните, позволили си да изрекат публично очеизвадното, опасно залюлява махалото в едната посока. А както знаем, когато махалото бъде отклонено от неговото равновесно положение, то започва да се люлее под действието на силата на тежестта, стремейки се да се завърне отново в естественото си положение. И колкото е по-силно залюляно в едната посока, толкова по-мощна ще е силата, която ще го отнесе към другата посока, докато постепенно се стигне до състояние на покой.

     Край на текста в двата броя на в-к ТрудОбратно в началото


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал