18.04.2022 Подкаст на dir.bg, 18.00 часа
podcast.dir.bg/ ...
mirchev.bg/ ...
youtube.com/ ...


Гледай видеото тук
КАБИНЕТ за МРЪСНА работа в МРЪСНО време.
Ще оцелее още месеци, въпреки нарастващата нестабилност,
въпреки натрупващите се скандали и властови провали


Проф. Михаил Мирчев
     Мръсната работа е свързана с:
 • войната между Запада и Изтока чрез Украйна, която става все по-гореща и опасна за всички, особено за нас в средата на Балканите и в сърцето на православния свят;
 • пробутване на Северна Македония към ЕС, въпреки българското вето от 2020, което е аргументирано чрез ясни и категорични наши условия;
 • влизане с бързане в Еврозоната, отхвърляне на предпазливостта и благоразумието, въпреки нарастващите рискове за Еврото и европейската банкова и икономическа система;
 • потъване на България под още много ДЪЛГОВЕ, при неясно харчене на много милиарди от това Правителство, както и при луксозно пропиляване на огромно количество бюджетни средства за така нар. „бежанци от Украйна“, въпреки примерът на богати западни държави като Швейцария и Германия.
     Заради такава мръсна политическа работа ли е подбран Кирил ПЕТКОВ – и после да бъде използван като удобна и УБЕДИТЕЛНА ИЗКУПИТЕЛНА жертва!!?
     Този въпрос на мнозина може да се стори странен и неочакван. Но той е в логиката на упоритото „конспиративно мислене“, което от началото на 2020 г. дава все нови и нови практически доказателства за основателност и реалистичност.
     Петков е със специфичен и удобен за жертва личностен профил. С очевидна крещяща липса на държавническа компетентност. Емоционално лабилен, с видим образователен и интелектуален дефицит. Има травматичен проблем с прокламираното качество „почтеност“. Но най-важното е, че вместо обществено мислене, неговото мислене е свито и затворено в тясната група на неговия си „харвардски отбор“, с всички корупционно-корпоративни изкушения по тази линия.
     Кирил Петков бе вдигнат високо в масовите обществени очаквания все едно той е умен и патриотичен, подготвен и оперативен, морален и благодетелен, лъчезарен и общителен. Това го произведе рекламата и пропагандата през 2021, тогава той бе в качеството на служебен икономически министър – 6 месеца стигнаха за тази задача. Политически му бе залепен образ на „доброто наше момче от чужбина, дето сме го изпратили там, за да се изучи и после идва тук, за да ни спаси държавата и народа“.
     Това е МАСОВ АРХЕТИП на народната наивност от 2001 г. насам. Тогава бяха юпитата от Лондон на Царя, сега дублираха номера с младите харвардци. Да не се връщаме тук до сатиричната пиеса „Криво разбраната цивилизация“, от Добри Войников, още от 1871 г.
     Този архетип е овладял надеждите на 100-ци хиляди родители, баби и дядовци, изпратили на Запад своите деца и внуци да се изучат, и трепетно очакващи ги да се завърнат тук като високо качество хора и специалисти. Точно това родителско трепетно очакване бе пренесено като актив и подклаждаше еуфорията по Кирил и Асен. А покрай тях се промъкнаха Лорер и съпруга, заедно с Лена и още няколко подобни. И така несъществуващата уж партия „Продължаваме Промяната“ на третите избори през 2021, на 14 ноември, спечелиха 673 170 гласа. Тези гласове са рисково малко като за първа партия, но пък процентът бе голям при общо ниската избирателна активност. Така Кирил, Асен и „отбора“ бяха овластени като „първи по успех“, и после си взеха държавата и финансите.


Казусът нарастваща НЕСТАБИЛНОСТ и политическа уязвимост
на КАБИНЕТА на Кирил Петков, Асен и „отбора“ им. До кога?


     Нарастващата нестабилност на Правителството и Четворната му коалиция, на държавата и икономиката, на масовите нагласи, всичко това като ново лутане и нестабилност е факт. Динамиката на натрупване на критична маса е впечатляваща – още през първите 100 дни, увеличаваща се и след това. Това вече проличава и в регистрираните критично ниски рейтинги на Кирил Петков и „отбора“, свиването на рейтинга на „партията им“.
     Как ще възпрат този рисков за тях процес? Те си знаят. Едва сега, след 4 месеца власт, те се осмелиха (намериха време) да започнат формиране на партията си – на 15 април в Пловдив. Но това изглежда по-скоро като показен ПИ-АР ход, опит отново да блеснат чрез много усмивки и показна отборност.
     Но прибързват онези, които им вещаят падане от власт до седмица-две. По-вероятно е те да оцелеят като управляващи страната ни за още дълги месеци – при всичката им нестабилност и вече избухващи вътрешни раздори в Четворната коалиция. Според мен, по-вероятно е те да се удържат още няколко месеца на власт – до лятото или до зимата, в зависимост кога ще поприключи военната агония в Украйна. За падането им от власт няма да са решаващи вътрешни фактори, а този генерален външен фактор.
     Защо? Поради факта, че ще трябва да свършат няколко опасни и вредни за България неща. Силите, които ги качиха на власт са външни, същите сили ще ги и държат на власт, докато си свършат поръчката.
     Става дума за МРЪСНА работа в сегашното политическо и идеологическо, икономическо и финансово МРЪСНО ВРЕМЕ, която се очаква Кирил Петков, Асен и „отбора“ им да свършат:
 • Те бързат да ни вкарат в ЕВРОзоната. На всяка цена, цената ще я платят българите и националната ни държава.
 • Те вземат огромни нови ДЪЛГОВЕ и опасно претоварват с тях Бюджета и Обществото. Така това сравнително предимства на България ще бъде изядено.
 • Те харчат НЕпрозрачно много милиарди – 9 млрд през Декември, отново 4 млрд. през Март. Политици искат, но не получават ясни отговори относно това харчене и потъване на милиарди.
 • Те ни вкарват във ВОЙНАта между Запада и Изтока чрез Украйна. Вече месец продължава суматохата относно нашия ангажимент в тази война, която е поне на 4 равнища – от танково до цивилизационно.
 • Натискът е да ни вкарат в статут на ВОЮВАЩА държава срещу Русия. Досега сме само "НЕприятелска". Не им се иска да се придържат към примера за балансирана упоритост и смело отстояване на Цар Борис Трети – от 1943 г. при Хитлер.
 • Те създават невероятен институционален и кадрови ХАОС в държавата, общините и обществото. В част от случаите поради некомпетентност и елементарна липса на умения да се управлява бюрокрация и институции. В друга част от случаите, за да може в мътна вода да се ловят милиардни рибоци.
 • Те продължават системата на огромна КОРУПЦИЯ във върха на държавата. За това вече има достатъчно косвени данни. В следваща фаза ще излязат и директни доказателства.
 • Те нарушиха ГЕО-стратегическия БАЛАНС, който бе удържан при Бойко Борисов и ГЕРБ. Както в отношенията Запад-Изток, така и в отношенията ни с Турция.
 • Те отново ОБЕЗСЪРЧАВАТ народа, че политиката в България би могло да бъде нормализирана като демократична и компетентна, като патриотична и държаво-полезна. И оневиняването чрез „млади са, ще се научат“, вече, след 5 месеца власт, не минава, звучи наивно, ще се обръща като бумеранг.

Казусът Любомир КАРИМАНСКИ – не бе избран като Гуверньор на БНБ,
въпреки огромното му желание и самоувереност


     Поведението на ИТН по казуса Каримански е в руслото на общото им властово поведение от 2021 насам – правят все така, че важните държавнически неща не стават, провалят се, ИТН успешно ги САБОТИРАТ. Това е специфика на тяхното участие като победила партия и след това като управляваща партия.
     Конкретно, сега Каримански бе наложен доста грубичко като кандидат за Гуверньор на БНБ. Това стана без предварителни консултации с правителствените партньори. А това е политически НЕкоректно от страна на ИТН на Слави и Тошко. – Опитаха се да извият ръцете на правителствените партньори, да ги поставят пред свършен факт. Това отново изглеждаше като фръцкане на самонадеяни и високомерни политикани. Според мен, това е особена форма на БРУТАЛНОСТ, проява е на липса на коалиционна култура и добронамереност.
     Освен това, така упорито и безогледно налагаха Каримански, въпреки, че той се оказа замесен, участващ, подписвал се в КРИМИНАЛЕН БАНКОВ СКАНДАЛ – бяха разпространени документи за това, с негови подписи. Става дума за фиктивно прехвърляне и вписване на фирма. Изтегляне от банка и изчезване на 1,2 милиона. Все неща, които не могат да остават подхвърлени в публичното пространство и после недоизяснени, подминати, игнорирани все едно са някаква си дреболийка.
     Направи впечатление, че Каримански НЕ СЕ ОТТЕГЛИ от кандидатсването си. Можеше да го направи подобно на другия кандидат, Ангел Гюров, който се оттегли от борбата след като стана скандала с вероятно фалшивата му диплома за "доктор по икономика" от някакъв Виенски университет, която бе НЕлегализирана в България.
     Освен това пълзят слухове и има множество косвени аргументи, че Любомир Кариманскки също е някаква СХЕМА, също сглобена за България откъм Чужбина.
     Любопитното е дали сега друга Чужбина тук му попречи, или вътрешни сили се опълчиха срещу тази негова Чужбина?
     Факт е , че за Каримански като Гуверньор гласуваха единствено ИТН и приближената им ДПС. Другите ТРИ партии от Коалицията НЕ гласуваха за него. ГЕРБ тактично се въздържа и не му подари гласовете си.
     Сега, след неуспеха си, момчетата от ИТН вероятно ще са много СЪРДИТИ – и ще саботират комисиите и други неща в парламента.
     По принцип, НЕизборът на Гуверньор на БНБ – проблемът виси от лятото на 2021 – е управленска демонстрация на НЕспособност на сегашната ЧЕТВОРНА коалиция да ИЗРАБОТВА РЕШЕНИЯ. Нямат механизъм за взаимно договаряне. Това вреди на държавата като цяло.


Казусът Теодора ГАНЧОВСКА – министър на Външните работи,
формално от квотата на ИТН.


     Всъщност, тя е по-близка до Президента Радев, бивш негов служител и съветник.
     Тя имаше поредица от скандални анонси, че съвместно със западни министри работят за НЕспазване на българското вето и прибързано насочват Северна Македония към процедура за приемане в ЕС.
     НО ... в последните 2 седмици се обърна на 180 градуса, зае позицията на Президента Радев, да се спазва българското ВЕТО от 2020 г., неговите ясни и категирични условия, за да пуснем Македония към ЕС. Така Ганчовска се отдели от шикалкавещата позиция на ИТН. Категорично и публично застана срещу активностите и изхвърлянията на Премиера Кирил Петков. Ганчовска, като министър на Външните работи, ясно обяви чрез публична декларация, че в Държавата се водят ДВЕ ПАРАЛЕЛНИ и по същество противостоящи си външни политики по казуса с Македония и ЕС.
     Това не само добавя към нестабилността на Правителството и на Премиера, но и дава переспектива за директен сблъсък между Правителство и Президент – подобно на ситуацията от 2020.

     Накрая, да се плъзнем малко към "конспиративните теории":
     Кирил ПЕТКОВ за това ли е подбран за висок политик в България, за прибързано наложен ни Премиер?
     За да свърши МРЪСНИТЕ работи и поставени му задачи, в сегашното МРЪСНО политическо и икономическо време.
     Той очевидно няма качества на характера и ума, за да решава такива сложни и деликатни държавни проблеми. И именно поради този личностен дефицит ли е избран и наложен? За да стане после удобна и УБЕДИТЕЛНА ИЗКУПИТЕЛНА жертва!!? И следващите политици във и на България да стъпят на някак по-изчистена плоскост.
     Заради това и ще забавят ПАДАНЕТО на това правителство, на Петков.
     Вероятно новият трети Служебен кабинет на Президента Радев вече е готов. Но очаквам те да не избързват с провокиране на правителствена криза. Логично е да изчакват подходящ момент.
     Ето, за такива неща можем да си мислим днес. Има основания, има логика!

     БЕЛЕЖКА:
     Тук, в текста към аудио-интервюто на dir.bg, си позволих да разширя и допълня. За повече яснота на изказаните в интервюто неща. Идеята ми бе допълване и систематизиране.
     Специално отбелязвам допълнения текст относно архетипа. Това е същностно важно. В интервюто не го засегнахме.Обратно в началото


ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
23-24 ноември

Юбилейна международна научна конференция посветена на 25 години от създаването на катедра и специалност “Политология“ в УНСС „Политологията пред глобалните и националните предизвикателства в началото на XXI век“

Тема на доклад: Връщане към национална идентичност: самосъхраняване във вълните на преселението на пред-индустриалните народиFacebook страница
Youtube канал